Leena Mäkinen löysi miekan tien 30 vuotta sitten. Sillä tiellä hän jatkaa edelleen 70-vuotiaana ja opastaa muitakin senioreita alkuun.

”Parhaita ovat aamut. Menen yksin salille miekkani eli katanan kanssa ja alan käydä läpi liikesarjoja. Käyn sarjat kertaalleen läpi. Se kestää noin tunnin.

Noissa aamuhetkissä pääsee aika usein iaidon tavoitteeseen, keskittyneeseen flow-tilaan, jossa mieli tyhjenee turhasta.

Pyrin harjoittelemaan päivittäin, sillä se parantaa unirytmiäni ja auttaa pitämään kipuilevan oikean polveni vetreänä. Olen kokeillut elämäni aikana monta lajia. Aloitin judosta, siirryin karateen, ratsastin kymmenisen vuotta ja sitten aloitin karaten uudestaan. Karaten rinnalle otin aikidon ja sitä kautta tulin kokeilleeksi iaidoa, josta on tullut omin lajini. Iaidossa minua kiehtovat upea miekka ja kauniit liikkeet. Tämä on eräänlaista paritanssia miekan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nuorista tulee nopeammin hyviä, mutta vanhemmat jaksavat puurtaa

Kypsästä iästä on iaidossa pelkkää hyötyä, sillä laji vaati pitkäjänteisyyttä, keskittymistä ja sitkeyttä. Nuorista tulee nopeammin hyviä, mutta vanhemmat jaksavat puurtaa. Japanilainen pääopettajamme Takada-sensei on 76-vuotias ja Suomen-ohjaajamme Pasi Hellsten on 58-vuotias. Opetan itsekin iaidon alkeita eläkeläisille Kinaporin palvelukeskuksessa Helsingissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Japanissa kävin ensi kertaa pari vuotta sitten. Vierailin pääopettajamme harjoitussalilla Jokohamassa. Ihastuin maahan ja haluan sinne vielä toistekin.”

Iaido

Iaido on japanilainen miekkailulaji, jonka juuret ovat Japanin sotaisalla keskiajalla.

Iaidokoulukunnan esi-isä Hayashizaki Jinsuke Shigenobu (1542–1621) keräsi erilaisia miekkatekniikoita iai-koulukunnaksi.

Kun miekkaa ei tarvittu enää aseena, lajista kehitettiin rauhanomainen ja tasapainoon tähtäävä iaido (do = tie).

Kenelle

Iaidossa ei ole kilpailuja eikä harjoitusparia, joten liikesarjat voi tehdä omalla tempollaan.

– Kullakin on oma iaido, Leena Mäkinen määrittelee.

Alaikäraja on 15 vuotta, mutta yläikärajaa ei ole. Japanilaisen ajattelun mukaan kyseessä on elämäntapa, joka seuraa harrastajaa elämän loppuun asti.  

Alkuun

Alkeiskurssilla riittävät verryttelypuku ja puumiekka eli bokken. Alkeiden jälkeen oppilas siirtyy suurempaan harjoitusryhmään, hankkii budo-puvun ja siirtyy harjoitusmiekkaan iaitoon.

Aito japanilainen miekka katana pitää hankkia viimeistään, kun iaidoka suorittaa kuudennen danin mustaa vyötä. Katana maksaa tuhansia euroja, mutta se onkin vuosisataisen käsityöperinteen mestarinäyte.

Lisätiedotaja lajista löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla