Valvira on asettanut muutaman lääkärin väliaikaisesti kilpirauhaspotilaiden hoitokieltoon. Silloin on arvioitu sitä, onko diagnoosi, hoito tai potilaan tilan seuranta hoidettu asianmukaisesti. Keneen ja mihin voi luottaa?

Syyskuun alussa maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kohahdutti nettisivuillamme toteamalla, että kilpirauhasen vajaatoiminta on muotisairaus. Kiminkiselle vastasivat pian julkkislääkärit Antti Heikkilä että Risto Laitila. Etenkin Heikkilä oli Kiminkisen kanssa täysin eri mieltä.

Miksi lääkäritkin ovat niin avoimen erimielisiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta, Suomen Kilpirauhasliiton toiminnanjohtaja Asta Tirronen?

– Alkuvaiheen hoidosta ollaan yleisesti yksimielisiä. Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilla, eli T4-hormonilla. Erimielisyys koskee niitä tilanteita, joissa se ei tuo potilaalle apua. Silloinkin yleensä tutkitaan, voisiko oireiden syy olla sittenkin jokin muu sairaus. Esimerkiksi hedelmällisyysikäisillä naisilla raudan puute voi aiheuttaa samankaltaisia oireita. Suomessa on noin 300 000 kilpirauhaspotilasta. Heistä arvioidaan noin 90–95 prosentin saavan avun peruslääkityksellä. Hoidon onnistumiseen voivat vaikuttaa muun muassa muut sairaudet ja elämäntavat.

Osa kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivistä tarvitsee yhdistelmähoitoa, jossa tyroksiinilääkityksen lisäksi annetaan T3-hormonia, jota terve kilpirauhanen myös tuottaa.

Valvira on asettanut muutaman lääkärin väliaikaisesti kilpirauhaspotilaiden hoitokieltoon. Silloin on arvioitu sitä, onko diagnoosi, hoito tai potilaan tilan seuranta hoidettu asianmukaisesti. Taustalla on esimerkiksi tapauksia, joissa lääkäri on hoitanut potilaita pelkästään T3-hormonilla ja määrännyt todella isoja annoksia. Siitä on aiheutunut joillekin potilaille vakavia ongelmia. Valvirahan ei ota kantaa lääkitykseen, vaan potilasturvallisuuteen.

Julkisuudessa käyty keskustelu johtuu ainakin osin siitä, että osa selvityksen kohteeksi joutuneista lääkäreistä on julkisuudessa luonut mielikuvaa jonkinlaisesta ajojahdista, ja he ovat saaneet osan potilaistakin tuekseen.

Toinen mielipiteitä jakava asia on eläinperäisten valmisteiden käyttö. Kyseessä on vanha – jo ennen tyroksiinia käyttöön otettu lääkitys – mutta sen annostelu ja seuranta vaativat lääkäriltä erityistä tarkkuutta ja kontrollia. Sen takia moni lääkäri suosii nykyään synteettisiä valmisteita.

Mistä potilas sitten tunnistaa luotettavan tiedon hoidon osalta?

– Ymmärrän, että moni voi olla hämmentynyt tämänhetkisen keskustelun takia. Eri osapuolet vetoavat tutkimuksiin, joiden tulokset saattavat olla keskenään ristiriitaisia, eikä maallikolla ole mahdollisuutta arvioida niiden luotettavuutta.

Kilpirauhasliiton näkemyksen mukaan hoidossa kannattaa kuitenkin luottaa endokrinologiaan erikoistuneisiin lääkäreihin. Heillä on aiheesta eniten koulutusta ja he seuraavat kansainvälistä tutkimusta jatkuvasti. Hoito-ohjeet ovat myös hyvin samankaltaisia ympäri maailman.

Eri keskusteluissa voidaan toki väittää, ettei endokrinologeilla ole mitään käsitystä kilpirauhaspotilaiden hoidosta, mutta kyllä minä heihin luotan.

Miten kilpirauhaskeskustelu on näkynyt Suomen Kilpirauhasliitossa?

– Viime vuonna, jolloin kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvää keskustelua käytiin paljon televisiossakin, jäsenmäärämme kasvoi 40 prosenttia. Täytyy muistaa, että olemme valtakunnallinen liitto, joka ajaa kaikkien kilpirauhaspotilaiden asiaa – ei pelkästään kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien.

Käyty keskustelu on aiheuttanut hämmennystä Liiton sisälläkin, mutta minkäänlaista sisäistä hajaannusta se ei ole aiheuttanut.

MJR

"Luota erikoislääkäriin kilpirauhasen hoidossa"

Kuinka voin luottaa alan lääkäreihin, kun endokrinologin mukaan minulla ei ole vajaatoimintaa. Ja tämän diagnoosin hän teki näkemättä minua, kuulematta oireistani, tutkimatta pidemmän aikavälin laboratorio tuloksia, sairaksia ja oireita. Kuitenkin yksityiltä saamani tyroksiini lääkitys on parantanut minut monista vaivoista, poistanut oireita ja saanut elimistön jälleen toimimaan niin, että haaveilen jo työkyvyttömyyden jälkeen töihin pääsystä. Kuinka tällaiset endokrinologit eli asiantuntijat...
Lue kommentti

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto