Valvira on asettanut muutaman lääkärin väliaikaisesti kilpirauhaspotilaiden hoitokieltoon. Silloin on arvioitu sitä, onko diagnoosi, hoito tai potilaan tilan seuranta hoidettu asianmukaisesti. Keneen ja mihin voi luottaa?

Syyskuun alussa maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kohahdutti nettisivuillamme toteamalla, että kilpirauhasen vajaatoiminta on muotisairaus. Kiminkiselle vastasivat pian julkkislääkärit Antti Heikkilä että Risto Laitila. Etenkin Heikkilä oli Kiminkisen kanssa täysin eri mieltä.

Miksi lääkäritkin ovat niin avoimen erimielisiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta, Suomen Kilpirauhasliiton toiminnanjohtaja Asta Tirronen?

– Alkuvaiheen hoidosta ollaan yleisesti yksimielisiä. Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiinilla, eli T4-hormonilla. Erimielisyys koskee niitä tilanteita, joissa se ei tuo potilaalle apua. Silloinkin yleensä tutkitaan, voisiko oireiden syy olla sittenkin jokin muu sairaus. Esimerkiksi hedelmällisyysikäisillä naisilla raudan puute voi aiheuttaa samankaltaisia oireita. Suomessa on noin 300 000 kilpirauhaspotilasta. Heistä arvioidaan noin 90–95 prosentin saavan avun peruslääkityksellä. Hoidon onnistumiseen voivat vaikuttaa muun muassa muut sairaudet ja elämäntavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osa kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivistä tarvitsee yhdistelmähoitoa, jossa tyroksiinilääkityksen lisäksi annetaan T3-hormonia, jota terve kilpirauhanen myös tuottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valvira on asettanut muutaman lääkärin väliaikaisesti kilpirauhaspotilaiden hoitokieltoon. Silloin on arvioitu sitä, onko diagnoosi, hoito tai potilaan tilan seuranta hoidettu asianmukaisesti. Taustalla on esimerkiksi tapauksia, joissa lääkäri on hoitanut potilaita pelkästään T3-hormonilla ja määrännyt todella isoja annoksia. Siitä on aiheutunut joillekin potilaille vakavia ongelmia. Valvirahan ei ota kantaa lääkitykseen, vaan potilasturvallisuuteen.

Julkisuudessa käyty keskustelu johtuu ainakin osin siitä, että osa selvityksen kohteeksi joutuneista lääkäreistä on julkisuudessa luonut mielikuvaa jonkinlaisesta ajojahdista, ja he ovat saaneet osan potilaistakin tuekseen.

Toinen mielipiteitä jakava asia on eläinperäisten valmisteiden käyttö. Kyseessä on vanha – jo ennen tyroksiinia käyttöön otettu lääkitys – mutta sen annostelu ja seuranta vaativat lääkäriltä erityistä tarkkuutta ja kontrollia. Sen takia moni lääkäri suosii nykyään synteettisiä valmisteita.

Mistä potilas sitten tunnistaa luotettavan tiedon hoidon osalta?

– Ymmärrän, että moni voi olla hämmentynyt tämänhetkisen keskustelun takia. Eri osapuolet vetoavat tutkimuksiin, joiden tulokset saattavat olla keskenään ristiriitaisia, eikä maallikolla ole mahdollisuutta arvioida niiden luotettavuutta.

Kilpirauhasliiton näkemyksen mukaan hoidossa kannattaa kuitenkin luottaa endokrinologiaan erikoistuneisiin lääkäreihin. Heillä on aiheesta eniten koulutusta ja he seuraavat kansainvälistä tutkimusta jatkuvasti. Hoito-ohjeet ovat myös hyvin samankaltaisia ympäri maailman.

Eri keskusteluissa voidaan toki väittää, ettei endokrinologeilla ole mitään käsitystä kilpirauhaspotilaiden hoidosta, mutta kyllä minä heihin luotan.

Miten kilpirauhaskeskustelu on näkynyt Suomen Kilpirauhasliitossa?

– Viime vuonna, jolloin kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyvää keskustelua käytiin paljon televisiossakin, jäsenmäärämme kasvoi 40 prosenttia. Täytyy muistaa, että olemme valtakunnallinen liitto, joka ajaa kaikkien kilpirauhaspotilaiden asiaa – ei pelkästään kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien.

Käyty keskustelu on aiheuttanut hämmennystä Liiton sisälläkin, mutta minkäänlaista sisäistä hajaannusta se ei ole aiheuttanut.

MJR

Kuinka voin luottaa alan lääkäreihin, kun endokrinologin mukaan minulla ei ole vajaatoimintaa. Ja tämän diagnoosin hän teki näkemättä minua, kuulematta oireistani, tutkimatta pidemmän aikavälin laboratorio tuloksia, sairaksia ja oireita. Kuitenkin yksityiltä saamani tyroksiini lääkitys on parantanut minut monista vaivoista, poistanut oireita ja saanut elimistön jälleen toimimaan niin, että haaveilen jo työkyvyttömyyden jälkeen töihin pääsystä. Kuinka tällaiset endokrinologit eli asiantuntijat voivat olla luotettavia, puhumattakaan siitä miten kalliiksi yhteiskunnalle tulee, kun he pitävät ihmiset väkisin sairaina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla