Yskittää yöllä, yskittää urheilun jälkeen, yskittää liikenteessä. Köhällä on monta hyvää syytä.

1. Virus- tai bakteeritauti

Oireet: Yskä voi jatkua flunssan tai poskiontelotulehduksen jälkeen useita viikkoja, jolloin se on jälkitauti. Tulehdusperäinen yskä alkaa usein kurkkukivulla ja äänenkäheydellä ja muuttuu sitten yskäksi.

Hoito: Paranee itsestään muutamassa viikossa, eikä sille tarvitse tehdä mitään.

Lue lisää: 6 syytä nauttia luonnonhunajaa

2. Krooninen nuha

Oireet: On usein allergisen nuhan peruja ja seuraa herkistymisestä vaikkapa puiden tai heinien siitepölylle tai eläinten hilseelle. Lisäksi usein nenän tukkoisuutta ja äänen käheytymistä sekä nuupahtanutta oloa.

Hoito: Ei omaa hoitoa yskään, vaan taustasairauden eli allergisen nuhan hoitoa. Hoitona antihistamiinitabletit sekä nenään suihkutettavat kortikosteroidisuihkeet, joita saa reseptittä apteekista.

Lue lisää: Näin erotat nuhan allergiasta

3. Refluksitauti tai närästys

Oireet: Taustalla refluksitauti. Yskänärsytys syntyy, kun hapan mahansisältö nousee yöaikaan riittävän korkealle kurkunpäähän ja suuhun asti. Osa mahalaukun sisällöstä voi joutua henkitorveen ja aiheuttaa yöllisiä yskäkohtauksia.

Hoito: Ensisijaisesti laihdutus, sillä ylipaino aiheuttaa vatsan alueelle painetta. Refluksiyskijän yöllisiä yskäkohtauksia ehkäisee sängyn pääpuolen korottaminen. Iltapalan on syytä olla kevyt. Happosalpaajalääkitystä kannattaa kysyä apteekista.

Lue lisää: Näin erotat harmittoman röyhtäilyn refluksitaudista

4. Astma

Oireet: Pitkäaikaista, talttumatonta yskää, varsinkin öiseen aikaan. Yöyskä on usein astman ensioire. Yskän ohella hengityksen vinkunaa ja hengenahdistusta.

Hoito: Lääkärin määrää limakalvon tulehdusta hoitavia, sisäänhengitettäviä kortisonilääkkeitä sekä tarvittaessa otettavia, keuhkojen toimintaa normalisoivia avaavia lääkkeitä.

Taustaa: Lue tämä, ennen kuin aloitat kortisonilääkityksen!

5. Tupakointi

Oireet: Jatkuva ja sinnikäs yskä, johon liittyy voimakasta limantuloa keuhkoista etenkin aamuisin.

Hoito: Tupakkayskä on usein merkki keuhkoahtaumataudista. Se on keuhkojen pitkäaikainen sairaus, jossa ilmaa keuhkoihin kuljettavat keuhkoputket ovat ahtautuneet. Ainoa hoitokonsti on tupakoinnin lopetus. Stumppaaminen katkaisee yskäkierteen.

Miten on: tupakoitsija, sairastatko astmaa tietämättäsi?

Lue 29.8.15 ilmestyvästä ET Terveys -lehdestä, milloin yskän vuoksi on syytä lähteä lääkäriin. Voit tilata lehden tästä.

Vierailija

Miksi yskittää? Keräsimme 5 syytä jatkuvaan köhään

Läheltä seuranneena, tiedän, että vuosikausia tupakoijan yskä johtui ensin keuhkojen ahtautumataudista, ei halunnut hoitaa, yski vain, ja kun tupakointia ei lopetettu, sairastui keuhkosyöpään. Hoitojen jälkeen toipui, mutta sittenkään ei lopettanut tupakointia. Voi sitä itsensä noinkin tuhota, kun ei elämä kiinnosta, eikä halua hoitoja. Syyllisttä kanssaeläjiään ja rankaisee elämällään syyttömiä. Mitä tälläinen henkilö ajattelee, muuta kuin kostoa elämälle!
Lue kommentti
Vierailija

Miksi yskittää? Keräsimme 5 syytä jatkuvaan köhään

Yskä = Voi olla myös sydänvika. Itselläni oli aikoinaan rajua yskää yleensä yöaikaan sängyssä useita vuosia (jaksottain), johon tarjottiin yleensä lääkkeeksi yskänlääkkeitä, Astmapiippua ynm. ,kävin myös Allergiasairaalassa useissa testeissä, eikä mitään erikoista löytynyt. Sitten Työterveyslääkärini hermostui kun yskä palautui aina välillä, joten hän antoi minulle ajan Sisätautien Erikoislääkärille, joka vähän aikaa kuunteli sydäntäni ja keuhkojani. Hän sanoi 10 sekunnin kuuntelun jälkeen,...
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: