Yskittää yöllä, yskittää urheilun jälkeen, yskittää liikenteessä. Köhällä on monta hyvää syytä.

1. Virus- tai bakteeritauti

Oireet: Yskä voi jatkua flunssan tai poskiontelotulehduksen jälkeen useita viikkoja, jolloin se on jälkitauti. Tulehdusperäinen yskä alkaa usein kurkkukivulla ja äänenkäheydellä ja muuttuu sitten yskäksi.

Hoito: Paranee itsestään muutamassa viikossa, eikä sille tarvitse tehdä mitään.

Lue lisää: 6 syytä nauttia luonnonhunajaa

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Krooninen nuha

Oireet: On usein allergisen nuhan peruja ja seuraa herkistymisestä vaikkapa puiden tai heinien siitepölylle tai eläinten hilseelle. Lisäksi usein nenän tukkoisuutta ja äänen käheytymistä sekä nuupahtanutta oloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoito: Ei omaa hoitoa yskään, vaan taustasairauden eli allergisen nuhan hoitoa. Hoitona antihistamiinitabletit sekä nenään suihkutettavat kortikosteroidisuihkeet, joita saa reseptittä apteekista.

Lue lisää: Näin erotat nuhan allergiasta

3. Refluksitauti tai närästys

Oireet: Taustalla refluksitauti. Yskänärsytys syntyy, kun hapan mahansisältö nousee yöaikaan riittävän korkealle kurkunpäähän ja suuhun asti. Osa mahalaukun sisällöstä voi joutua henkitorveen ja aiheuttaa yöllisiä yskäkohtauksia.

Hoito: Ensisijaisesti laihdutus, sillä ylipaino aiheuttaa vatsan alueelle painetta. Refluksiyskijän yöllisiä yskäkohtauksia ehkäisee sängyn pääpuolen korottaminen. Iltapalan on syytä olla kevyt. Happosalpaajalääkitystä kannattaa kysyä apteekista.

Lue lisää: Näin erotat harmittoman röyhtäilyn refluksitaudista

4. Astma

Oireet: Pitkäaikaista, talttumatonta yskää, varsinkin öiseen aikaan. Yöyskä on usein astman ensioire. Yskän ohella hengityksen vinkunaa ja hengenahdistusta.

Hoito: Lääkärin määrää limakalvon tulehdusta hoitavia, sisäänhengitettäviä kortisonilääkkeitä sekä tarvittaessa otettavia, keuhkojen toimintaa normalisoivia avaavia lääkkeitä.

Taustaa: Lue tämä, ennen kuin aloitat kortisonilääkityksen!

5. Tupakointi

Oireet: Jatkuva ja sinnikäs yskä, johon liittyy voimakasta limantuloa keuhkoista etenkin aamuisin.

Hoito: Tupakkayskä on usein merkki keuhkoahtaumataudista. Se on keuhkojen pitkäaikainen sairaus, jossa ilmaa keuhkoihin kuljettavat keuhkoputket ovat ahtautuneet. Ainoa hoitokonsti on tupakoinnin lopetus. Stumppaaminen katkaisee yskäkierteen.

Miten on: tupakoitsija, sairastatko astmaa tietämättäsi?

Lue 29.8.15 ilmestyvästä ET Terveys -lehdestä, milloin yskän vuoksi on syytä lähteä lääkäriin. Voit tilata lehden tästä.

Läheltä seuranneena, tiedän, että vuosikausia tupakoijan yskä johtui ensin keuhkojen ahtautumataudista, ei halunnut hoitaa, yski vain, ja kun tupakointia ei lopetettu, sairastui keuhkosyöpään. Hoitojen jälkeen toipui, mutta sittenkään ei lopettanut tupakointia.  Voi sitä itsensä noinkin tuhota, kun ei elämä kiinnosta, eikä halua hoitoja. Syyllisttä kanssaeläjiään ja rankaisee elämällään syyttömiä. Mitä tälläinen henkilö ajattelee, muuta kuin kostoa elämälle!

Yskä = Voi olla myös sydänvika.

Itselläni oli aikoinaan rajua yskää yleensä yöaikaan sängyssä useita vuosia (jaksottain), johon tarjottiin yleensä lääkkeeksi yskänlääkkeitä, Astmapiippua ynm. ,kävin myös Allergiasairaalassa useissa testeissä, eikä mitään erikoista löytynyt.

Sitten Työterveyslääkärini hermostui kun yskä palautui aina välillä, joten hän antoi minulle ajan Sisätautien Erikoislääkärille, joka vähän aikaa kuunteli sydäntäni ja keuhkojani. Hän sanoi 10 sekunnin kuuntelun jälkeen, että minulla on sivuääni sydämessä ja antoi lähetteen Kardiologille.

Hän ilmoitti, että minulla on sydämen läppävika (Mitraaliläppä), joka ns. "falskaa". Sieltä pääsee verta vuotamaan keuhkoihin, mistä yskä johtuu, joten hän määräsi minut 1. jonoon leikkaukseen. Leikkauksessa ommeltiin läpän ympärille ns. männänrengas, joten vuoto saatiin paljon pienemmäksi, eikä enää ole yskittänyt vuosiin. (On ne niin taitavia, olen kiitollinen Heille).

Sisältö jatkuu mainoksen alla