Yskittää yöllä, yskittää urheilun jälkeen, yskittää liikenteessä. Köhällä on monta hyvää syytä.

1. Virus- tai bakteeritauti

Oireet: Yskä voi jatkua flunssan tai poskiontelotulehduksen jälkeen useita viikkoja, jolloin se on jälkitauti. Tulehdusperäinen yskä alkaa usein kurkkukivulla ja äänenkäheydellä ja muuttuu sitten yskäksi.

Hoito: Paranee itsestään muutamassa viikossa, eikä sille tarvitse tehdä mitään.

Lue lisää: 6 syytä nauttia luonnonhunajaa

2. Krooninen nuha

Oireet: On usein allergisen nuhan peruja ja seuraa herkistymisestä vaikkapa puiden tai heinien siitepölylle tai eläinten hilseelle. Lisäksi usein nenän tukkoisuutta ja äänen käheytymistä sekä nuupahtanutta oloa.

Hoito: Ei omaa hoitoa yskään, vaan taustasairauden eli allergisen nuhan hoitoa. Hoitona antihistamiinitabletit sekä nenään suihkutettavat kortikosteroidisuihkeet, joita saa reseptittä apteekista.

Lue lisää: Näin erotat nuhan allergiasta

3. Refluksitauti tai närästys

Oireet: Taustalla refluksitauti. Yskänärsytys syntyy, kun hapan mahansisältö nousee yöaikaan riittävän korkealle kurkunpäähän ja suuhun asti. Osa mahalaukun sisällöstä voi joutua henkitorveen ja aiheuttaa yöllisiä yskäkohtauksia.

Hoito: Ensisijaisesti laihdutus, sillä ylipaino aiheuttaa vatsan alueelle painetta. Refluksiyskijän yöllisiä yskäkohtauksia ehkäisee sängyn pääpuolen korottaminen. Iltapalan on syytä olla kevyt. Happosalpaajalääkitystä kannattaa kysyä apteekista.

Lue lisää: Näin erotat harmittoman röyhtäilyn refluksitaudista

4. Astma

Oireet: Pitkäaikaista, talttumatonta yskää, varsinkin öiseen aikaan. Yöyskä on usein astman ensioire. Yskän ohella hengityksen vinkunaa ja hengenahdistusta.

Hoito: Lääkärin määrää limakalvon tulehdusta hoitavia, sisäänhengitettäviä kortisonilääkkeitä sekä tarvittaessa otettavia, keuhkojen toimintaa normalisoivia avaavia lääkkeitä.

Taustaa: Lue tämä, ennen kuin aloitat kortisonilääkityksen!

5. Tupakointi

Oireet: Jatkuva ja sinnikäs yskä, johon liittyy voimakasta limantuloa keuhkoista etenkin aamuisin.

Hoito: Tupakkayskä on usein merkki keuhkoahtaumataudista. Se on keuhkojen pitkäaikainen sairaus, jossa ilmaa keuhkoihin kuljettavat keuhkoputket ovat ahtautuneet. Ainoa hoitokonsti on tupakoinnin lopetus. Stumppaaminen katkaisee yskäkierteen.

Miten on: tupakoitsija, sairastatko astmaa tietämättäsi?

Lue 29.8.15 ilmestyvästä ET Terveys -lehdestä, milloin yskän vuoksi on syytä lähteä lääkäriin. Voit tilata lehden tästä.

Vierailija

Miksi yskittää? Keräsimme 5 syytä jatkuvaan köhään

Läheltä seuranneena, tiedän, että vuosikausia tupakoijan yskä johtui ensin keuhkojen ahtautumataudista, ei halunnut hoitaa, yski vain, ja kun tupakointia ei lopetettu, sairastui keuhkosyöpään. Hoitojen jälkeen toipui, mutta sittenkään ei lopettanut tupakointia. Voi sitä itsensä noinkin tuhota, kun ei elämä kiinnosta, eikä halua hoitoja. Syyllisttä kanssaeläjiään ja rankaisee elämällään syyttömiä. Mitä tälläinen henkilö ajattelee, muuta kuin kostoa elämälle!
Lue kommentti
Vierailija

Miksi yskittää? Keräsimme 5 syytä jatkuvaan köhään

Yskä = Voi olla myös sydänvika. Itselläni oli aikoinaan rajua yskää yleensä yöaikaan sängyssä useita vuosia (jaksottain), johon tarjottiin yleensä lääkkeeksi yskänlääkkeitä, Astmapiippua ynm. ,kävin myös Allergiasairaalassa useissa testeissä, eikä mitään erikoista löytynyt. Sitten Työterveyslääkärini hermostui kun yskä palautui aina välillä, joten hän antoi minulle ajan Sisätautien Erikoislääkärille, joka vähän aikaa kuunteli sydäntäni ja keuhkojani. Hän sanoi 10 sekunnin kuuntelun jälkeen,...
Lue kommentti

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti