Ikääntyvän miehen yleinen vaiva, eturauhasen liikakasvu, voi heikentää elämänlaatua merkittävästi. Mistä vaivan tunnistaa ja milloin pitäisi lähteä lääkäriin?

Taasko pitää nousta sängystä ja kömpiä vessaan? Kello on neljä aamuyöllä, ja tämä on jo kolmas kerta. Vaimo kääntää ähkäisen kylkeään. Koirakin hätkähtää hereille. Ei auta, luonto kutsuu.

Aamukahvilla vaimo ottaa asian puheeksi ja patistaa tutkimuksiin. Syytä olisi. Työkaveri kertoi samankaltaisista oireista, ja hänellä todettiin eturauhasen liikakasvu. Voisiko vaivana olla juuri se?

– Lähes kaikille miehille kehittyy eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua iän myötä, mutta vain osalle tulee virtsaamiseen liittyviä oireita, tiivistää HUS:n urologian klinikan osastonylilääkäri, apulaisprofessori Antti Rannikko.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alkoholi voi kärjistää vaivan.

Kahdenlaisia oireita

Eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta aiheutuvat vaivat jaetaan kahteen luokkaan: tukoksesta johtuviin tyhjennysoireisiin ja tukoksen aiheuttamiin kerääntymisoireisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tyhjennysoireet johtuvat siitä, että virtsaputken läpimitta pienenee. Silloin virtsasuihku heikkenee ja joskus keskeytyy. Virtsaamisen aloittaminen on vaikeaa ja vaatii ponnistelua. Äärimmillään vaiva johtaa virtsaumpeen eli virtsaaminen ei onnistu, vaikka rakko on täysi. Se voi vaurioittaa munuaisia.

– Kerääntymisoireita puolestaan syntyy, kun virtsarakko yrittää kompensoida tukosta lisäämällä painetta. Oireita ovat yövirtsaaminen, äkillinen pakottava hätä ja tiheävirtsaisuus. Rakko ikään kuin ärtyy joutuessaan ponnistelemaan voimakkaasti, ja sen kyky varastoida virtsaa voi huonontua, Rannikko kertoo.

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos virtsaaminen tuntuu vaikealta ja epäilee rakon tyhjentyvän huonosti.

Jos virtsaamisessa on jo vaikeuksia, alkoholi tai kylmettyminen voivat kärjistää vaivan niin, että seurauksena voi olla virtsaumpi. Myös jotkin lääkkeet, kuten masennuslääkkeet, voivat myös huonontaa virtsarakon supistumiskykyä.

Eturauhanen sijaitsee lantion pohjassa virtsarakon alapuolella ja ympäröi virtsaputken yläosaa. Se tuottaa osan siemennesteestä.

Eturauhasen liikakasvua on vaikea estää ilman lääkkeitä. Yli 60-vuotiaista miehistä siitä kärsii noin 80 prosenttia.

– Lääkäriin on syytä hakeutua, jos virtsaaminen tuntuu selvästi vaikealta ja epäilee rakon tyhjentyvän huonosti, ja tietysti jos vaiva häiritsee ja huonontaa elämänlaatua.

PSA-arvo tutkitaan

Diagnoosin teko alkaa vaivojen kartoituksella. Potilaan kanssa keskustellessaan lääkäri pääsee jo aika hyvin jyvälle siitä, mitä on syytä epäillä.

Sitten lääkäri tutkii potilaan. Hän arvioi rakon tyhjenemisen ja tuseeraa eli kokeilee peräsuolen kautta eturauhasta. Näin hän saa viitteitä rauhasen koosta ja selviää, tuntuuko siinä mitään syöpään viittaavaa, kuten kyhmyjä tai kovia alueita.

Selvittelyä jatketaan tarvittaessa pyytämällä potilasta pitämään virtsaamispäiväkirjaa. Se kuvaa hyvin rakon toimintaa ja vaivan vakavuutta. Lisäksi potilas vastaa erityiseen virtsaamisvaivojen syitä- ja vaikeusastetta selvittävään kyselyyn.

Potilas pitää virtsaamispäiväkirjaa.

Joskus on tarpeen tehdä ultraäänitutkimus, jolla selvitetään rakon tyhjenemistä sekä eturauhasen kokoa ja muotoa. Lisäksi voidaan ottaa verikokeet ja virtsanäyte.

Verikokeessa tutkitaan niin sanottu PSA-arvo, joka liittyy eturauhassyövän diagnostiikkaan. PSA on eturauhasen erittämä proteiini. Munuaisten toiminnan arvioimiseksi tutkitaan kreatiiniarvo. Virtsanäytteen perustella selvitetään tulehdustilanne.

– Jos vaiva on lievä ja rakko tyhjenee hyvin, voidaan jäädä seuraamaan tilannetta. Jos oireet haittaavat merkittävästi, aloitetaan lääkehoito. Tarjolla on eturauhasta rentouttavia ja pienentäviä lääkkeitä, virtsarakkoa rauhoittavia lääkkeitä tai näiden yhdistelmiä, Rannikko luettelee.

Haittapuolena on, että joillekin lääkkeet voivat aiheuttaa siemensyöksyongelmia, haluttomuutta tai erektio-ongelmia.

Lääke tai leikkaus

Vaikka eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ei sinänsä parane, lääkehoidoista on valtaosalle potilaista suuri apu.

Jos lääkehoito ei auta tai vaiva on jo tutkimuksiin tullessa vakava, esimerkiksi virtsaumpi, tarvitaan kirurgiaa. Leikkauksessa poistetaan este, jonka eturauhasen liikakasvu aiheuttaa virtsaputkeen. Vaihtoehdot ovat höyläys-, laser- tai avoleikkaus.

Erektioon leikkaus ei juuri vaikuta

Erektioon leikkauksella ei ole juuri vaikutusta, mutta siemensyöksy usein loppuu.

Lääkkeiden teho voi joskus olla jo alkuunsa huono tai se voi heiketä vuosien saatossa. Tällöin joudutaan turvautumaan kirurgiseen hoitoon. Siitä on apua suurimmalle osalle, mutta haittana on, että operaatio edellyttää sairaalahoitoa.

Myös kirurgisen hoidon jälkeen vaiva voi uusia, mutta tyypillisesti vasta vuosien jälkeen.

Entä se pahempi vaihtoehto? Voiko hyvänlaatuinen liikakasvu kehittyä eturauhasyöväksi?

– Tästä ei ole mitään näyttöä, Rannikko sanoo.

Lue myös:

3 faktaa eturauhasvaivasta

  1. Vältä kylmettymistä, koska se voi voi pahentaa liikakasvusta aiheutuvia oireita.
  2. Nauti alkoholia kohtuudella. Runsas alkoholinkäyttö voi voimistaa oireita äkillisesti.
  3. Älä luota omahoitolääkkeisiin. Kasviuutteista valmistettujen tuotteiden teho on tutkimusten mukaan epävarma.

Juttu on julkaistu alun perin ET-lehden numerossa 11/2018.

Näin on nähty

Ottakaa PSA testi kaikki yli 40 v. vuosittain, älkää pelatko venäläistä rulettia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla