Tilaisinko geenitestin netistä? En. Pelottaa liikaa. Mitä hyötyisin? Katso tästä.

Geenitestien plussat ja miinukset

+ Sairastumisriskejä kartoittavan geenitestin tarjoajia on verkossa paljon. Suuri osa on laadukkaita, luotettavia laboratorioita.

– Myös huijareita voi olla. Testiyritysten vertaileminen voi olla vaikeaa.

+ Kuluttajille markkinoitavat geenitestit antavat jonkin verran viitettä tulevien sairauksien riskeistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tulokset eivät kerro, kuka todella sairastuu ja kuka ei. Tyypillisen vastauksen mukaan testattavalla on väestön yleistä riskiä hieman suurempi tai pienempi riski sairastua esimerkiksi verenpainetautiin. Saman tuloksen saa usein katsomalla sukuhistoriaa ja elämäntapoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

+ Riskiryhmien ennustaminen geenitesteillä voi olla hyödyllistä sitten, kun tauteihin löytyy ennaltaehkäiseviä hoitoja. Jos esimerkiksi Alzheimerin tautiin löydettäisiin ennaltaehkäisevä hoito, hoidon voisi kohdentaa korkeariskisiin henkilöihin.

– Jos ennaltaehkäisevää hoitoa ei ole, geenitestin antama tieto voi olla ahdistava.

– Tulokset kertovat tämän päivän tietoon pohjautuvan tilanteen. Geenitieto kehittyy nopeasti, eikä annettu ennuste välttämättä pidä vuoden päästä paikkaansa.

+ Tulevaisuudessa pystytään ennakoimaan sairauksia geenitestien ja elämäntapa-analyysien yhdistelmillä paljon nykyistä paremmin. Ennustavia geenitestauksia käytettäneen silloin myös terveydenhuollossa, joten itse niitä tuskin kannattaa ostaa.

Lähde: asiantuntijat biometrian professori, tutkimusryhmänjohtaja Samuli Ripatti ja tutkimusprofessori, perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri Helena Kääriäinen

Sisältö jatkuu mainoksen alla