Liikunta tekee hyvää sydämelle. Se madaltaa verenpainetta, alentaa huonoa LDL-kolesterolia ja auttaa painonhallinnassa. Näin pääset alkuun.

Liikunta vaikuttaa edullisesti valtimoiden ahtautumiseen liittyviin vaaratekijöihin. Reipas, säännöllinen liikunta madaltaa verenpainettasi, sillä korkea verenpaine kuormittaa turhaan valtimoseinämiä.

Liikunta myös alentaa veressä olevaa huonoa LDL-kolesterolia samoin kuin triglyseridi-rasvoja, nostaa hyvää HDL-kolesterolia ja auttaa painonhallinnassa.

Minkä verran päivässä?

Mielellään puoli tuntia tai tunti. Määrä tuntuu isolta, mutta hyvä uutinen on se, että liikuntamäärän voi koota myös paloista, esimerkiksi neljästä 10 minuutin pyrähdyksestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kas näin se käy: käytä portaita, unohda hissi. Mene kirjastoon pyörällä, jätä auto kotiin. Nappaa reppu selkään ja sauvakävele kauppaan. Tempaise koiran kanssa illalla reipasvauhtinen lenkki.
Katsothan kuitenkin, että hikoat ja hengästyt – silloin tiedät liikkuneesi sydänterveellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten aloitan?

Aloittelijoilla kunto nousee suhteessa nopeammin kuin liikuntaa pidempään harrastaneilla. Aloittelijat toisin sanoen hyötyvät liikkumisesta muita enemmän.

Aloita rauhallisesti äläkä pety, jos liikkuminen tuntuu tahmealta. Suunnittele liikkumistasi etukäteen ja mieti, millaisesta liikunnasta pitäisit – se motivoi. Pikkuhiljaa, kun tunnet jaksavasti, alat saada liikunnasta onnistumisen kokemuksia.

Asiantuntijana Sydänliiton liikuntasuunnittelija Annukka Alapappila.

Sisältö jatkuu mainoksen alla