Tatuointien ääriviivat pehmenevät ja hämärtyvät ajan myötä.
Tatuointien ääriviivat pehmenevät ja hämärtyvät ajan myötä.

Mihin paikkoihin tatuointia ei kannata ottaa? Mikä on vaarallisin väri? Entä, mitä tehdä, kun lapsenlapsi toivoo lahjaksi tatskaa. Tatuointeihin erikoistunut ihotautilääkäri Nicolas Kluger vastaa.

1. Yhdysvalloissa joka neljännellä 18–50-vuotiaalla on tatuointi. Mitä tiedämme Suomen luvuista?

Viisi vuotta sitten julkaistun Nuorisobarometrin mukaan 13 prosentilla suomalaisista 15–29-vuotiaista oli tatuointi tai useampia. Länsi-Euroopassa noin joka kymmenes on ottanut tatuoinnin. Arvelen, että Suomessa ollaan samalla tasolla. 

2. Mitä terveyshaittoja tatuoinneista on dokumentoitu?

Yleisimpiä ovat infektiot heti tatuoinnin jälkeen. Tatuointivärit voivat aiheuttaa allergiaa, ja joskus saattaa kehittyä pysyvämpiä iho-oireita kuten psoriasista tatuoidulle alueelle.

Genitaalialueet ja suu kannattaisi jättää rauhaan.

3. Ilmenevätkö tatuointien terveyshaitat heti vai vuosien ja vuosikymmenten päästä?

Viive vaihtelee päivistä vuosiin. Yleensä infektiot ilmaantuvat pian tatuoinnin ottamisen jälkeen. Puhutaan siis päivistä ja korkeintaan kuukausista. Allergisia oireita saattaa ilmaantua vielä vuosienkin päästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Kasvaako riski sitä mukaa, mitä suurempi osa ihosta on tatuoituna?

Iho-oireita voi ilmaantua yhtä hyvin ensikertalaiselle kuin jo aiemmin tatuointeja hankkineelle. Riski laajempiin iho-oireisiin kasvaa lähinnä siinä tapauksessa, jos tatuoinnit ovat aiheuttaneet ongelmia jo aiemmilla kerroilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Mihin paikkoihin tatuointeja ei kannata ottaa?

Ainakin genitaalialueet ja suu kannattaisi jättää rauhaan.

Tatuoinnin värit haalistuvat etenkin niillä alueilla, jotka saavat aurinkoa.

6. Kun iho ikääntyy, mitä tatuoinnille tapahtuu?

Tatuoinnin värit haalistuvat etenkin niillä alueilla, jotka saavat aurinkoa tai ovat muuten kovalla kulutuksella kuten kyynärpäät. Myös tatuointien ääriviivat pehmenevät ja hämärtyvät. Pienet ja paljon yksityiskohtia sisältävät tatuoinnit eivät ikäänny kovin kauniisti. ”Mikrotatuoinnit” eivät näytä 10 vuoden päästä juuri miltään.

Auringolta suojautuminen suojaa sekä ihoa että tatuointeja.

7. Sulkeeko tatuointi pois jotain terveydenhuollon toimenpiteitä?

Ei, tatuointi ei estä mitään lääketieteellisiä toimenpiteitä. Esimerkiksi epiduraalipuudutus voidaan antaa synnyttävälle naiselle, jolla on alaselässään tatuointi.

Raskauden ja rintaruokinnan aikana ei saisi ottaa tatuointia.

8. Mitä sairauksia sairastavan ei pitäisi ottaa missään nimessä tatuointia?

Raskauden ja rintaruokinnan aikana ei saisi ottaa tatuointia.

Esimerkiksi verenvuototautia, autoimmuunisairautta, immunosuppressiota tai kroonisia ihosairauksia sairastavien kannattaa keskustella erikoislääkärin kanssa tatuointien riskeistä.

Myös sydänpotilaiden kannattaa kysyä neuvoa kardiologilta, sillä tatuointien yhteydessä on todettu joitain sydänkalvon tulehduksia. 

9. Tatuointiväreissä on muun muassa titaania, alumiinia, hiiltä, happea, metallioksideja ja atsovärejä. Kuinka hyvin väriaineet ja niiden riskit tunnetaan?

Emme vielä täysin ymmärrä tatuointivärien allergisoivaa vaikutusta.

Tatuointeja koskevaa erityislainsäädäntöä ei vielä ole, mutta tatuoinnissa käytettävät väriaineet ja niiden valmistusaineet kuuluvat EU:n kemikaalilainsäädännön piiriin. Kemikaalilainsäädännössä ei ole juurikaan arvioitu aineiden käyttöä nimenomaan tatuointiväreinä, joten riskeistä on vasta vähän tutkittua tietoa.

Allergisia reaktioita on havaittu eniten punaisesta ja sen eri sävyistä. 

Saksassa tatuointivärejä on tutkittu hiljattain laboratorio-olosuhteissa ja joitain tatuointivärejä on vedetty pois markkinoilta. Hankalimpia ovat internetissä myytävät tatuointivärit, joiden koostumuksesta ei ole tietoa. 

10. Mikä väri on vaarattomin ja mikä vaarallisin?

Allergisia reaktioita on havaittu kaikista väreistä, mutta eniten punaisesta ja sen eri sävyistä. 

11. Jos on päättää ottaa tatuoinnin, mitkä ovat tärkeimmät kriteerit tatuointiliikettä valitessa?

Vaihtoehtoja kannattaa vertailla: tatuoijien mainetta, aiempia töitä, toimitilojen siisteyttä, tatuointityylejä, hintoja sekä paikkojen ilmapiiriä. Jos ehdotukseen ei ole tyytyväinen paperilla, tuskin sitten ihollaankaan.

12. Voiko tatuointeihin muodostua addiktio, että niitä pitää saada lisää?

Siltä näyttää, sillä jotkut peittyvät nopeasti tatuointeihin. Tällaisissa tapauksissa tatuoinneilla saatetaan hakea ratkaisua johonkin suurempaan ongelmaan. Ikävä kyllä tatuointi ei ratkaise ihmisen sisäisiä ongelmia. 

Vaihtoehdot ovat leikkaus, laserkäsittely tai tatuoinnin peittäminen uudella tatuoinnilla. 

13. Mitä on tehtävissä, jos tatuoinnin haluaa poistaa?

Vaihtoehdot ovat leikkaus, laserkäsittely tai tatuoinnin peittäminen uudella tatuoinnilla. 

14. Jos lapsenlapsi pyytää joululahjaksi tatuointia, pitäisikö heltyä?

Tatuoinneissa on parempi katsoa kuin katua, sillä niitä ei saa helposti pois laserillakaan. Tärkeintä on harkita asia perusteellisesti eikä tehdä mitään hätiköityä.

Lue myös:

Itse en ota mitään tatuointeja, koska ihoni on niin ruma ja luomien peitossa, ettei edes kokovartalotatuointi sitä kaunistaisi. Ehkä tästä syystä ihailenkin muiden ihmisten kaunista virheetöntä ihoa. En usko, että myöskään keksisin mitään sellaista kuvaa, jota jaksaisin loppuikäni katsella ihollani.

Mutta olen kyllä nähnyt hyvin kauniitakin tatuointeja. Jotkut niista voivat olla todellisia taideteoksia herkkine yksityiskohtineen. En lähtisi vertaamaan linnakundien tatskoja maailmanluokan mestareiden upeisiin kuviin. Näiden vuoksi matkustetaan vaikka toiselle puolelle maapalloa ja niistä maksetaan isoja summia.

Vierailija

Tatuoinnit vaan kertoo kantajastaan tiettyä viestiä , viestiä joka ei ole ainakaan positiivinen kantajalleen. Asia ei muuksi muuta selittelemällä.

Nuoret, älkää ottako tatuointeja vaikka ne olisivatkin kuin muodissa. Ajatelkaa tulevaisuuttanne, älkää pelkästään arvostako pinnallista muotia.

Kuvitelkaapa, että  jonkin tieteenalan Nobel-palkintoa ojentuisi vastaanottamaan tatuoitu käsi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla