Nicolas Kluger on tatuointeihin erikoistunut ihotautilääkäri. ET kysyy, mitä tehdä kun lapsenlapsi toivoo joululahjaksi tatskaa.

1. Yhdysvalloissa joka neljännellä 18-50-vuotiaalla on tatuointi. Mitä tiedämme Suomen luvuista?

Viisi vuotta sitten julkaistun Nuorisobarometrin mukaan 13 prosentilla suomalaisista 15–29-vuotiaista oli tatuointi tai useampia. Länsi-Euroopassa noin joka kymmenes on ottanut tatuoinnin. Arvelen, että Suomessa ollaan samalla tasolla. 

2. Mitä terveyshaittoja tatuoinneista on dokumentoitu?

Yleisimpiä ovat infektiot heti tatuoinnin jälkeen. Tatuointivärit voivat aiheuttaa allergiaa, ja joskus saattaa kehittyä pysyvämpiä iho-oireita kuten psoriasista tatuoidulle alueelle.

3. Ilmenevätkö tatuointien terveyshaitat heti vai vuosien ja vuosikymmenten päästä?

Viive vaihtelee päivistä vuosiin. Yleensä infektiot ilmaantuvat pian tatuoinnin ottamisen jälkeen. Puhutaan siis päivistä ja korkeintaan kuukausista. Allergisia oireita saattaa ilmaantua vielä vuosienkin päästä.

4. Kasvaako riski sitä mukaa, mitä suurempi osa ihosta on tatuoituna?

Iho-oireita voi ilmaantua yhtä hyvin ensikertalaiselle kuin jo aiemmin tatuointeja hankkineelle. Riski laajempiin iho-oireisiin kasvaa lähinnä siinä tapauksessa, jos tatuoinnit ovat aiheuttaneet ongelmia jo aiemmilla kerroilla.

5. Mihin paikkoihin tatuointeja ei kannata ottaa?

Ainakin genitaalialueet ja suu kannattaisi jättää rauhaan.

6. Kun iho ikääntyy, mitä tatuoinnille tapahtuu?

Tatuoinnin värit haalistuvat etenkin niillä alueilla, jotka saavat aurinkoa tai ovat muuten kovalla kulutuksella kuten kyynärpäät. Myös tatuointien ääriviivat pehmenevät ja hämärtyvät. Pienet ja paljon yksityiskohtia sisältävät tatuoinnit eivät ikäänny kovin kauniisti. ”Mikrotatuoinnit” eivät näytä 10 vuoden päästä juuri miltään.

Auringolta suojautuminen suojaa sekä ihoa että tatuointeja.

7. Sulkeeko tatuointi pois jotain terveydenhuollon toimenpiteitä?

Ei, tatuointi ei estä mitään lääketieteellisiä toimenpiteitä. Esimerkiksi epiduraalipuudutus voidaan antaa synnyttävälle naiselle, jolla on alaselässään tatuointi.

8. Mitä sairauksia sairastavan ei pitäisi ottaa missään nimessä tatuointia?

Raskauden ja rintaruokinnan aikana ei saisi ottaa tatuointia.

Esimerkiksi verenvuototautia, autoimmuunisairautta, immunosuppressiota tai kroonisia ihosairauksia sairastavien kannattaa keskustella erikoislääkärin kanssa tatuointien riskeistä.

Myös sydänpotilaiden kannattaa kysyä neuvoa kardiologilta, sillä tatuointien yhteydessä on todettu joitain sydänkalvon tulehduksia. 

9. Tatuointiväreissä on muun muassa titaania, alumiinia, hiiltä, happea, metallioksideja ja atsovärejä. Kuinka hyvin väriaineet ja niiden riskit tunnetaan?

Emme vielä täysin ymmärrä tatuointivärien allergisoivaa vaikutusta.

Tatuointeja koskevaa erityislainsäädäntöä ei vielä ole, mutta tatuoinnissa käytettävät väriaineet ja niiden valmistusaineet kuuluvat EU:n kemikaalilainsäädännön piiriin. Kemikaalilainsäädännössä ei ole juurikaan arvioitu aineiden käyttöä nimenomaan tatuointiväreinä, joten riskeistä on vasta vähän tutkittua tietoa.

Saksassa tatuointivärejä on tutkittu hiljattain laboratorio-olosuhteissa ja joitain tatuointivärejä on vedetty pois markkinoilta. Hankalimpia ovat internetissä myytävät tatuointivärit, joiden koostumuksesta ei ole tietoa. 

10. Mikä väri on vaarattomin ja mikä vaarallisin?

Allergisia reaktioita on havaittu kaikista väreistä, mutta eniten punaisesta ja sen eri sävyistä. 

11. Jos on päättää ottaa tatuoinnin, mitkä ovat tärkeimmät kriteerit tatuointiliikettä valitessa?

Vaihtoehtoja kannattaa vertailla: tatuoijien mainetta, aiempia töitä, toimitilojen siisteyttä, tatuointityylejä, hintoja sekä paikkojen ilmapiiriä. Jos ehdotukseen ei ole tyytyväinen paperilla, tuskin sitten ihollaankaan.

12. Voiko tatuointeihin muodostua addiktio, että niitä pitää saada lisää?

Siltä näyttää, sillä jotkut peittyvät nopeasti tatuointeihin. Tällaisissa tapauksissa tatuoinneilla saatetaan hakea ratkaisua johonkin suurempaan ongelmaan. Ikävä kyllä tatuointi ei ratkaise ihmisen sisäisiä ongelmia. 

13. Mitä on tehtävissä, jos tatuoinnin haluaa poistaa?

Vaihtoehdot ovat leikkaus, laserkäsittely tai tatuoinnin peittäminen uudella tatuoinnilla. 

14. Jos lapsenlapsi pyytää joululahjaksi tatuointia, pitäisikö heltyä?

Tatuoinneissa on parempi katsoa kuin katua, sillä niitä ei saa helposti pois laserillakaan. Tärkeintä on harkita asia perusteellisesti eikä tehdä mitään hätiköityä.

Vierailija

Mitä tatuoinnille tapahtuu, kun iho vanhenee? Ihotautilääkäri vastaa

Itse en ota mitään tatuointeja, koska ihoni on niin ruma ja luomien peitossa, ettei edes kokovartalotatuointi sitä kaunistaisi. Ehkä tästä syystä ihailenkin muiden ihmisten kaunista virheetöntä ihoa. En usko, että myöskään keksisin mitään sellaista kuvaa, jota jaksaisin loppuikäni katsella ihollani. Mutta olen kyllä nähnyt hyvin kauniitakin tatuointeja. Jotkut niista voivat olla todellisia taideteoksia herkkine yksityiskohtineen. En lähtisi vertaamaan linnakundien tatskoja maailmanluokan...
Lue kommentti

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju