Nicolas Kluger on tatuointeihin erikoistunut ihotautilääkäri. ET kysyy, mitä tehdä kun lapsenlapsi toivoo joululahjaksi tatskaa.

1. Yhdysvalloissa joka neljännellä 18-50-vuotiaalla on tatuointi. Mitä tiedämme Suomen luvuista?

Viisi vuotta sitten julkaistun Nuorisobarometrin mukaan 13 prosentilla suomalaisista 15–29-vuotiaista oli tatuointi tai useampia. Länsi-Euroopassa noin joka kymmenes on ottanut tatuoinnin. Arvelen, että Suomessa ollaan samalla tasolla. 

2. Mitä terveyshaittoja tatuoinneista on dokumentoitu?

Yleisimpiä ovat infektiot heti tatuoinnin jälkeen. Tatuointivärit voivat aiheuttaa allergiaa, ja joskus saattaa kehittyä pysyvämpiä iho-oireita kuten psoriasista tatuoidulle alueelle.

3. Ilmenevätkö tatuointien terveyshaitat heti vai vuosien ja vuosikymmenten päästä?

Viive vaihtelee päivistä vuosiin. Yleensä infektiot ilmaantuvat pian tatuoinnin ottamisen jälkeen. Puhutaan siis päivistä ja korkeintaan kuukausista. Allergisia oireita saattaa ilmaantua vielä vuosienkin päästä.

4. Kasvaako riski sitä mukaa, mitä suurempi osa ihosta on tatuoituna?

Iho-oireita voi ilmaantua yhtä hyvin ensikertalaiselle kuin jo aiemmin tatuointeja hankkineelle. Riski laajempiin iho-oireisiin kasvaa lähinnä siinä tapauksessa, jos tatuoinnit ovat aiheuttaneet ongelmia jo aiemmilla kerroilla.

5. Mihin paikkoihin tatuointeja ei kannata ottaa?

Ainakin genitaalialueet ja suu kannattaisi jättää rauhaan.

6. Kun iho ikääntyy, mitä tatuoinnille tapahtuu?

Tatuoinnin värit haalistuvat etenkin niillä alueilla, jotka saavat aurinkoa tai ovat muuten kovalla kulutuksella kuten kyynärpäät. Myös tatuointien ääriviivat pehmenevät ja hämärtyvät. Pienet ja paljon yksityiskohtia sisältävät tatuoinnit eivät ikäänny kovin kauniisti. ”Mikrotatuoinnit” eivät näytä 10 vuoden päästä juuri miltään.

Auringolta suojautuminen suojaa sekä ihoa että tatuointeja.

7. Sulkeeko tatuointi pois jotain terveydenhuollon toimenpiteitä?

Ei, tatuointi ei estä mitään lääketieteellisiä toimenpiteitä. Esimerkiksi epiduraalipuudutus voidaan antaa synnyttävälle naiselle, jolla on alaselässään tatuointi.

8. Mitä sairauksia sairastavan ei pitäisi ottaa missään nimessä tatuointia?

Raskauden ja rintaruokinnan aikana ei saisi ottaa tatuointia.

Esimerkiksi verenvuototautia, autoimmuunisairautta, immunosuppressiota tai kroonisia ihosairauksia sairastavien kannattaa keskustella erikoislääkärin kanssa tatuointien riskeistä.

Myös sydänpotilaiden kannattaa kysyä neuvoa kardiologilta, sillä tatuointien yhteydessä on todettu joitain sydänkalvon tulehduksia. 

9. Tatuointiväreissä on muun muassa titaania, alumiinia, hiiltä, happea, metallioksideja ja atsovärejä. Kuinka hyvin väriaineet ja niiden riskit tunnetaan?

Emme vielä täysin ymmärrä tatuointivärien allergisoivaa vaikutusta.

Tatuointeja koskevaa erityislainsäädäntöä ei vielä ole, mutta tatuoinnissa käytettävät väriaineet ja niiden valmistusaineet kuuluvat EU:n kemikaalilainsäädännön piiriin. Kemikaalilainsäädännössä ei ole juurikaan arvioitu aineiden käyttöä nimenomaan tatuointiväreinä, joten riskeistä on vasta vähän tutkittua tietoa.

Saksassa tatuointivärejä on tutkittu hiljattain laboratorio-olosuhteissa ja joitain tatuointivärejä on vedetty pois markkinoilta. Hankalimpia ovat internetissä myytävät tatuointivärit, joiden koostumuksesta ei ole tietoa. 

10. Mikä väri on vaarattomin ja mikä vaarallisin?

Allergisia reaktioita on havaittu kaikista väreistä, mutta eniten punaisesta ja sen eri sävyistä. 

11. Jos on päättää ottaa tatuoinnin, mitkä ovat tärkeimmät kriteerit tatuointiliikettä valitessa?

Vaihtoehtoja kannattaa vertailla: tatuoijien mainetta, aiempia töitä, toimitilojen siisteyttä, tatuointityylejä, hintoja sekä paikkojen ilmapiiriä. Jos ehdotukseen ei ole tyytyväinen paperilla, tuskin sitten ihollaankaan.

12. Voiko tatuointeihin muodostua addiktio, että niitä pitää saada lisää?

Siltä näyttää, sillä jotkut peittyvät nopeasti tatuointeihin. Tällaisissa tapauksissa tatuoinneilla saatetaan hakea ratkaisua johonkin suurempaan ongelmaan. Ikävä kyllä tatuointi ei ratkaise ihmisen sisäisiä ongelmia. 

13. Mitä on tehtävissä, jos tatuoinnin haluaa poistaa?

Vaihtoehdot ovat leikkaus, laserkäsittely tai tatuoinnin peittäminen uudella tatuoinnilla. 

14. Jos lapsenlapsi pyytää joululahjaksi tatuointia, pitäisikö heltyä?

Tatuoinneissa on parempi katsoa kuin katua, sillä niitä ei saa helposti pois laserillakaan. Tärkeintä on harkita asia perusteellisesti eikä tehdä mitään hätiköityä.

Vierailija

Mitä tatuoinnille tapahtuu, kun iho vanhenee? Ihotautilääkäri vastaa

Itse en ota mitään tatuointeja, koska ihoni on niin ruma ja luomien peitossa, ettei edes kokovartalotatuointi sitä kaunistaisi. Ehkä tästä syystä ihailenkin muiden ihmisten kaunista virheetöntä ihoa. En usko, että myöskään keksisin mitään sellaista kuvaa, jota jaksaisin loppuikäni katsella ihollani. Mutta olen kyllä nähnyt hyvin kauniitakin tatuointeja. Jotkut niista voivat olla todellisia taideteoksia herkkine yksityiskohtineen. En lähtisi vertaamaan linnakundien tatskoja maailmanluokan...
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: