Statiinit ehkäisevät sydäninfarkteja ja aivohalvauksia, mutta reseptin saaneista puolet jättää lääkkeensä ottamatta ohjeen mukaan.

Lähes 700 000 suomalaiselle on määrätty statiineja sydän- ja verisuonitautien riskejä hoitamaan, mutta läheskään kaikki potilaat eivät käytä lääkettä lääkärin ohjeen mukaan. Lääketieteen lisensiaatti Päivi Ruokoniemi selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessaan diabetespotilaiden sitoutumista statiinihoitoon.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että vain puolet heistä ottaa lääkkeen vähintään kuutena päivänä viikossa. Pelkkä resepti ei tietenkään hoida ketään, vain otettu lääke auttaa.

– Tutkimus kertoi myös, että jos potilas sitoutui hoitoonsa eli otti lääkkeensä säntillisesti, hänellä oli pienempi sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski kuin sellaisella potilaalla, joka ei ottanut lääkettä säännöllisesti, Päivi Ruokoniemi sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomi viettää Sydänviikkoa 12–19.4. Tutustu myös ET-lehden sydänteemaan.

Miksi lääkettä ei oteta?

Hoitoon sitoutuminen on yleinen ongelma monissa sairauksissa. Miksi potilas ei sitten ota lääkettä, joka hänelle on määrätty hoitamaan jotain oiretta tai sairautta?

Osa syistä liittyy potilaaseen itseensä, osa potilaan ja lääkärin väliseen vuorovaikutukseen ja osa hoitojärjestelmään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos potilaalla on tunne, että hän ei ole päässyt osallistumaan hoitoprosessiin, hän saattaa kokea lääkkeen ottamisen ”turhana”. Lääkkeiden määrällä on myös merkitystä. Mitä enemmän lääkkeitä on jo ennestään, sitä vaikeampi potilaan voi olla ymmärtää, miksi uusi lääke on tärkeä, Päivi Ruokoniemi kertoo.

Jos potilaalle esimerkiksi vastaanottoajan lyhyyden ja lääkärin kiireen vuoksi jää epävarmuus lääkkeen vaikuttavuudesta, sekään ei ole omiaan lisäämään hänen motivaatiotaan lääkitykseen. Myös koetut ja ennakoidut haittavaikutukset vähentävät motivaatiota säännölliseen lääkitykseen.

Statiinit todella estävät sydäninfarkteja

Vaikka statiinilääkkeistä ja niiden vaikuttavuudesta on käyty ajoittain hyvin kriittistä keskustelua, tutkimusnäyttö on kuitenkin vahva korkean riskin potilaiden osalta.

– Kun kymmenen korkean riskin potilasta käyttää statiineja asianmukaisella annoksella ohjeen mukaan viiden vuoden ajan, vältetään ainakin yksi sydäninfarkti, aivohalvaus tai niistä johtunut kuolema, toteaa Päivi Ruokoniemi.

100 lääkkeen käyttäjän joukossa vältetään jo 10 ja 1000 lääkkeen käyttäjän joukossa 100 sydäninfarktia tai aivohalvausta – edelleen sillä edellytyksellä, että statiinihoitoon myös sitoudutaan.

Tämä on helppo ja halpa keino ehkäistä aivoinfarkti

Suurin osa statiineja käyttäneistä ei hyödy lääkkeistä ollenkaan. Vain riskiryhmään kuuluvat hyötyvät mutta sivuvaikutusten kustannuksella. Lääkkeen sivuvaikutuksista ei puhuta riittävästi. Tuttavapiirissä on käyttäjiä ja tyypilliset sivuvaikutukset ovat lihaskivut, lihasmassan väheneminen ja epämääräinen paha olo. Kivut ovat useillä myös tavallisia.

Vierailijalle 18:16: En tiedä Helsingin sanomien ja Seitsemän päivää lehden journalistisia tulevaisuuden suunnitelmia, mutta ainakaan vielä ne eivät ole vakavasti otettavia tiedejulkaisuja. Pään pensaaseen laittaminen ei auta ketään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla