Statiinit ehkäisevät sydäninfarkteja ja aivohalvauksia, mutta reseptin saaneista puolet jättää lääkkeensä ottamatta ohjeen mukaan.

Lähes 700 000 suomalaiselle on määrätty statiineja sydän- ja verisuonitautien riskejä hoitamaan, mutta läheskään kaikki potilaat eivät käytä lääkettä lääkärin ohjeen mukaan. Lääketieteen lisensiaatti Päivi Ruokoniemi selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessaan diabetespotilaiden sitoutumista statiinihoitoon.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että vain puolet heistä ottaa lääkkeen vähintään kuutena päivänä viikossa. Pelkkä resepti ei tietenkään hoida ketään, vain otettu lääke auttaa.

– Tutkimus kertoi myös, että jos potilas sitoutui hoitoonsa eli otti lääkkeensä säntillisesti, hänellä oli pienempi sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski kuin sellaisella potilaalla, joka ei ottanut lääkettä säännöllisesti, Päivi Ruokoniemi sanoo.

Suomi viettää Sydänviikkoa 12–19.4. Tutustu myös ET-lehden sydänteemaan.

Miksi lääkettä ei oteta?

Hoitoon sitoutuminen on yleinen ongelma monissa sairauksissa. Miksi potilas ei sitten ota lääkettä, joka hänelle on määrätty hoitamaan jotain oiretta tai sairautta?

Osa syistä liittyy potilaaseen itseensä, osa potilaan ja lääkärin väliseen vuorovaikutukseen ja osa hoitojärjestelmään.

– Jos potilaalla on tunne, että hän ei ole päässyt osallistumaan hoitoprosessiin, hän saattaa kokea lääkkeen ottamisen ”turhana”. Lääkkeiden määrällä on myös merkitystä. Mitä enemmän lääkkeitä on jo ennestään, sitä vaikeampi potilaan voi olla ymmärtää, miksi uusi lääke on tärkeä, Päivi Ruokoniemi kertoo.

Jos potilaalle esimerkiksi vastaanottoajan lyhyyden ja lääkärin kiireen vuoksi jää epävarmuus lääkkeen vaikuttavuudesta, sekään ei ole omiaan lisäämään hänen motivaatiotaan lääkitykseen. Myös koetut ja ennakoidut haittavaikutukset vähentävät motivaatiota säännölliseen lääkitykseen.

Statiinit todella estävät sydäninfarkteja

Vaikka statiinilääkkeistä ja niiden vaikuttavuudesta on käyty ajoittain hyvin kriittistä keskustelua, tutkimusnäyttö on kuitenkin vahva korkean riskin potilaiden osalta.

– Kun kymmenen korkean riskin potilasta käyttää statiineja asianmukaisella annoksella ohjeen mukaan viiden vuoden ajan, vältetään ainakin yksi sydäninfarkti, aivohalvaus tai niistä johtunut kuolema, toteaa Päivi Ruokoniemi.

100 lääkkeen käyttäjän joukossa vältetään jo 10 ja 1000 lääkkeen käyttäjän joukossa 100 sydäninfarktia tai aivohalvausta – edelleen sillä edellytyksellä, että statiinihoitoon myös sitoudutaan.

Tämä on helppo ja halpa keino ehkäistä aivoinfarkti

Vierailija

Onko sinulla statiinilääkitys? Tässä maailman helpoin konsti lisätä terveyttäsi

Suurin osa statiineja käyttäneistä ei hyödy lääkkeistä ollenkaan. Vain riskiryhmään kuuluvat hyötyvät mutta sivuvaikutusten kustannuksella. Lääkkeen sivuvaikutuksista ei puhuta riittävästi. Tuttavapiirissä on käyttäjiä ja tyypilliset sivuvaikutukset ovat lihaskivut, lihasmassan väheneminen ja epämääräinen paha olo. Kivut ovat useillä myös tavallisia.
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.