Lukijamme kysyi vanhanpiian kyhmystä. ET:n omalääkäri Risto Laitila vastaa.

"Lääkäri epäilee, että minulla on ns. vanhanpiian kyhmy niskan alapuolella. Onko kellään kokemuksia tästä sairaudesta? Miten sen kanssa pärjää ja onko vinkkejä kivun lievitykseen? Minulla on nyt niska ihan jumissa vaikka olen yrittänyt venytellä. Ja aika ruman näköinenkin on, ei paljon viitsi avokaulaisissa puseroissa kulkea."

Näin avaudutaan vanhanpiian kyhmystä etlehti.fi:n lukijapalstalla.
Mikä vanhanpiian kyhmy on ja mikä vaivaan auttaa, ET:n omalääkäri Risto Laitila?

– Tuollaisen niskakyhmyn aiheuttaja on vähän kummallinen, eikä sitä oikein tunneta. Usein kyhmy voi olla hiljalleen kehittynyt kudosnesteinen rasvakertymä, mutta jos potilaalla on vaikka väsymysoire niin silloin tutkitaan kortisolitasot. Joskus taas syynä voi olla ylipaino tai kaularangan ryhtivirhe. Näyttöpäätetyö esimerkiksi kuormittaa tällä tavoin kaularankaa. 

Lue lisää: Voimaharjoittelu auttaa niskakipuihin.

Vanhanpiian kyhmyyn liittyvät kivut ovat usein lihas- tai nikamaperäisiä. Kipuja voi lievittää hieronnalla tai kivunlievityslääkkeillä. Ryhdin parantaminen voi tuoda helpotusta, samoin esimerkiksi OMT-fysioterapia. Ei tähän vaivaan oikein viisastenkiveä ole.

Lue lisää ja osallistu ET-lehden lukijoiden aloittamaan keskusteluun aiheesta täällä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: