Testaa jalka- ja pakaralihastesi voima ja hanki lisää tehoa lihaksiin helpoilla liikkeillä.

Reidet ja pakarat ovat kehon tärkeimpiä lihaksia. Niiden avulla noustaan sängystä ylös ja ponnistetaan tuolilta seisomaan. Vahvoilla jaloilla jaksaa kulkea asioilla ja harrastuksissa, ja jalkojen voimaa tarvitaan aina kun kannetaan kasseja tai nostetaan taakkoja. Jos pakarat ovat heikot, ei jaksa edes istua.

Lihasvoima auttaa myös pysymään pystyssä. On tutkittu, että lihasvoimaa ja tasapainoa kehittävällä harjoittelulla voidaan vähentää ikäihmisten kaatumisia 15–50 prosenttia.

Onneksi voimat kasvavat nopeasti. Jo kuukauden säännöllinen harjoittelu voi lisätä voimaa 10–30 prosenttia.

Jalkojen vahvistaminen on täsmälääke polvien nivelrikkovaivoihin ja lonkkakipuihin. Oireita voi lievittää pitämällä niveliä ympäröivät lihakset hyvässä kunnossa.

Näin teet testiliikkeen

Seiso lantionlevyisessä haara-asennossa (vasem). Kyykisty suoraan alas, sormet kohti lattiaa (oikea). Toista niin monta kertaa kuin ehdit 30 sekunnissa. Pidä huoli, että polvet ja varpaat osoittavat samaan suuntaan. Katso, kuvien alta, mitä tuloksesi kertovat!

Viitearvot 30 sekunnin kyykistystestille:

Haluatko parantaa? Näin treenaat lisää voimaa lihaksiin

1. Kyykkää seinää vasten

Seiso selkä seinää vasten, kantapäät puolentoista askeleen päässä seinästä. Takapuoli ja rintakehä ovat seinässä kiinni (vasen). Laske takapuoli niin alas kuin mahdollista ja pysy tässä asennossa 30–60 sekuntia (oikea).

Jos staattinen pito tuntuu liian raskaalta, pysy kyykyssä muutama sekunti, nouse ylös ja toista 12–15 kertaa. Jos kaipaat lisähaastetta, voit nostaa ala-asennossa kantapäitä vuorotellen ilmaan.

2. Nosta lantiota

Käy selinmakuulle polvet koukussa, kädet vartalon sivuilla (yllä). Aktivoi keskivartalo supistamalla lantionpohjaa ja vetämällä napaa kevyesti sisään. Paina jalkapohjia ja kämmeniä alustaa vasten ja nosta lantio ylös (alla). Pidä hetki ylhäällä ja laske lantio hallitusti alas. Jatka rauhalliseen tahtiin 12–15 kertaa.

Jos kaipaat lisähaastetta, voit yläasennossa puristaa polvia yhteen ja auki.

Lähteet:
Aura O (toim). Kuntotestauksen perusteet. Liikuntalääketieteen ja testaustoiminnan edistämisyhdistys LIITE Ry, Helsinki 1994.
Pihlainen K, Santtila M, Ohrankämmen O, Ilomäki J, Rintakoski M, Tiainen S. Puolustusvoimien kuntotestaajan käsikirja 2009. 

Moni jätti ottamatta influenssarokotuksen tänä talvena. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, miksi rokotuksen ottaminen on tärkeää.

ET:n omalääkäri Risto Laitilan supersuosittu Riston vastaanotolla -videosarja jatkuu taas tänä keväänä. Luvassa on kymmenen uutta, mielenkiintoista jaksoa, joissa keskustellaan ET:n lukijoita askarruttavista terveysasioista. 

Katso video yllä!

Täältä näet kaikki aiemmat videosarjan osat.

Kova rajat harvemmin kaunistavat. Meikin huolellinen häivytys takaa kauniin lopputuloksen. Neljän askeleen meikillä korostat kasvojesi parhaita puolia ja saat raikkaan lopputuloksen.

Elinvoimainen ja virkeä meikki syntyy lisäämällä volyymia ja väriä silmien alueelle sekä valoisuutta iholle.

Tee ensimmäiseksi pohjameikki. Muista: mitä ohuempi meikkivoide, sitä tasaisemmalta iho näyttää. Sen jälkeen voit loihtia kasvoille väriä, hohtoa ja syvyyttä näillä vinkeillä:

1. Punaa poskille

Poskipuna tuo kasvoille eloa ja raikastaa koko ilmeen hetkessä. Voidemaiset poskipunat levittyvät kauniisti myös juonteiselle iholle. Pyörittele poskipunaa huolella!

 1. Voidemainen poskipuna levittyy parhaiten sormin. Taputtele punaa poskiluun korkeimpaan kohtaan ja häivytä taputellen kohti ohimoa ja otsaa. On tärkeää taputella väriä iholle niin kauan, ettei selkeitä rajoja ole esillä.
 2. Jos käytät puuterista poskipunaa, pyöräytä sivellin ensin poskipunapannussa ja sitten kämmenselässä. Sivele poskipunaa niin kevyesti iholle, että sivellin juuri ja juuri koskettaa ihoa. Häivytä, kunnes rajaa ei ole näkyvissä.
 3. Lisää tarvittaessa hiukan väriä poskiluulle ja aivan aavistus sen alapuolelle. Häivytä.

2. Hohtoa kasvoille

Erilaiset hohde- ja korostustuotteet ovat yhä suositumpia. Niillä tuot valoa kasvoillesi ja korostat niiden korkeimpia kohtia – niitä, joihin valo muutenkin osuu ensimmäisenä.

 1. Sipaise hohde- tai korostustuotetta aivan poskipään korkeimpaan kohtaan sekä kulmaluulle.
 2. Levitä nestemäinen korostustuote meikkivoiteen alle vain poskien alueelle. Voit taputella sitä hippusen myös kulmaluulle valmiin meikin päälle.
 3. Puuterimaista korostustuotetta sipaistaan viimeisenä vaiheena aavistus puuterin tai meikkivoiteen päälle. Taputtele mahdollinen liika hohde sormin pois.

3. Kulmat kuntoon

Kulmakarvat kehystävät kasvoja ja tuovat niihin ryhtiä.

 1. Harjaa kulmat luonnollisiksi.
 2. Harvakarvaisiin kulmiin voi piirtää aukkokohtiin kulmakynällä karvamaisia vetoja. Ohuita tai hentoja kulmia voi lisäksi tuuheuttaa kuitukulmavärillä tai puuterimaisella kulmavärillä.
 3. Harjaa aina lopuksi kulmat läpi kulmaharjalla, jotta kynän/värin jälki pehmenee ja rajat häivyttyvät luonnollisemmiksi.

4. Syvyyttä silmiin

Laskeutuneet luomet "kohoavat", kun levität liikkuvalle luomelle vaaleaa sävyä ja häivytät silmäkulman kohdalle luomivakoon tummaa sävyä. 

Kun käytät silmämeikkiin kolmea sävyä, värit sulautuvat toisiinsa ja silmämeikistä tulee kauniin utuinen. 

 1. Pohjusta luomet ensin peiteaineella tai luomenpohjustusaineella. Puuteroi tarvittaessa.
 2. Levitä vaaleaa luomivärisävyä koko liikkuvalle luomelle.
 3. Nappaa sitten siveltimeen hiukan tummempaa sävyä ja häivytä sitä luomivakoon ja aavistuksen verran silmäkulmasta viuhkamaisesti ulospäin. Häivytä väriä niin kauan edestakaisin liikkein ja pyöreästi sivellen, ettei varsinaista rajaa ole näkyvissä.
 4. Ota siveltimeen hiukan vielä tummempaa luomiväriä ja levitä sitä aavistuksen keskemmälle luomivakoon. Häivytä samalla tyylillä rajattomaksi.
 5. Rajaa kynällä vain yläluomi, se nostaa katsetta. Muista taivuttaa ripset ja levitä ripsiväriä.