Onko kroonisia kipuja? PMS-oireita? Millainen oppija olit koulussa? Terapeutti kyselee pitkän liudan erilaisia kysymyksiä alkaen lapsuudestani.  Sen jälkeen hän pyytää istumaan mukavasti ja kiinnittää päähäni kolme sensoria.

Olen neuroterapeutin vastaanotolla ja valittanut ennen kaikkea stressistä. Oireet ovat moninaiset: stressini aiheuttaa satunnaisesti muun muassa hampaiden narskuttelua, johon ei ole ollut hammaslääkärin kiskoistakaan apua. Stressiin eivät ole auttaneet muutkaan keinoni: rentoutusharjoitukset, luonnossa liikkuminen, ruokavalion säännöllistäminen tai unirytmin säännöllistäminen.

Terapeutin pyynnöstä siirrän nojatuoliani mukavampaan asentoon. Hän laittaa pyörimään mukavan maisemavideon. Minuun kiinnitetään myös rannesensori ja syliini annetaan nalle. Pehmolelu reagoi aivojeni toimintaan.

Nalle kehrää, kun ohjelman mukaan on aika palkita aivojani. Samaan aikaan aivoni palkitaan myös television ruudun kautta, jos ne ovat tuottaneet haluttua toimintaa ohjelman mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terapeutti mainitsee myös mahdollisuudesta pelata videopeliä ja saada sitä kautta palautetta. Voisin tuoda myös oman ohjelman ja katsoa sitä. Ei kiitos, tyydyn tarjottuihin maisemiin, jotka liikkuvat suurkaupungeista koskemattomaan luontoon.  Terapeutti kyselee samalla kysymyksiä olostani sekä tarkkailee aivokäyrääni tietokoneohjelmastaan, kuten neurofeedback-nimisessä (suom. neuropalaute) menetelmässä on tapana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Menisinkö terapiaan? 11 kysymystä ja monta vinkkiä

Tv reagoi katsojan irvistykseen

Mistä tässä menetelmässä on kyse ja mitä kaikkea aivokäyräni oikein kertoo, psykiatrian erikoislääkäri Marja Vihervaara?

– Kaikki neuroterapiat perustuvat aivotutkimukseen. Niiden perustana on ollut erityisesti aivojen sähköisen toiminnan tutkiminen, EEG. Kyseisellä neurofeedback-menetelmällä mitataan asiakkaan aivojen sähköistä toimintaa halutulta kohtaa päänkuoren päältä, Marja selvittää.

Sensoreita ei ole laitettu summamutikassa päähäni, vaan jokaisen kiinnityskohdan terapeutti on valinnut huolella. Tämä mittaamislaitteisto on yhteydessä tietokoneohjelmistoon, joka määrittelee, millaisia reaaliaikaisia muutoksia EEG:ssäsi tapahtuu, selvittää Marja.

Välillä näkemäni maisemavideon värit, vauhti ja musiikki toimivat sujuvasti. Huomaan, että jos tylsistyn ja vaikkapa irvistän, ohjelma päättää tehdä ruudulla toisin päin: ruutu pimenee ja kuvassa tapahtuva toiminta lakkaa. Katson televisiota ikään kuin näkisin aivoni reaktiot kuvassa – vähän samaan tapaan kuin näen tanssitunnilla kehoni liikkeet takaseinän peilissä.

Katson televisiota ikään kuin näkisin aivoni reaktiot ruudun kuvassa.

Huolimatta keskittymisen asteestani, saan palautetta koko ajan. Eikä minun tarvitse yrittää sinnitellä missään meditoivassa tilassa. Olen täysin ymmälläni neuropalautteen vaikutuskeinoista, joten annan ammattilaisen selvittää niistä.

– Kun ohjelmisto havaitsee muutosta toivottuun suuntaan, se palkitsee aivojasi palautteen avulla. Aivot saavat palautteen näön ja kuulon avulla, mutta myös tuntoaistia voidaan käyttää tässä hyväksi. Menetelmän avulla aivoille tehdään tiettäväksi, millaista sähköistä toimintaa se tuottaa, ja toivottua toimintaa lähdetään vahvistamaan, sanoo Marja (kuvassa alhaalla.)

"Oppimiskyky säilyykin kuolemaan saakka"

Marjan mukaan en ole itse välttämättä tietoinen siitä, mistä aivoni palautetta saavat. Siitä huolimatta ne oppivat palautteen ansiosta.

– Aivot ovat ikään kuin itsenäinen olio meidän päämme sisällä. Aivot ovat uteliaat, haluavat oppia uutta ja oppimiskyky säilyykin kuolemaan saakka, vaikka meillä on siitä toisenlainen käsitys. Neuropalaute käyttää hyväkseen näitä aivojen ominaisuuksia.

Mihin kaikkiin pulmiin neuropalautetta suositellaan sitten käytettävän?

Sitä voidaan Marjan mukaan käyttää kaikissa sellaisissa tiloissa, joissa ongelmana on aivojen kyky säädellä omaa sähköistä toimintaansa. Lista on pitkä: Neuropalautteella voidaan hoitaa hänen mukaansa esimerkiksi ADHD:ta, autismia, psykoottisia oireita, stressiä, ahdistusta, masennusta, syömishäiriöoireita, päihdeongelmia sekä unettomuutta.

– Fyysisinä oireina kokemistamme oireista sillä on hoidettu muun muassa kroonista kipua, neuropaattisia oireita, lihasjännitysoireita, migreeniä, epilepsiaa, aivohalvauksen jälkitiloja, MS-tautia, Parkinsonia tai Alzheimerin tautia. Orgaanisissa sairauksissa emme voi luvata lopputulokseksi oireiden häviämistä tai merkittävää vähenemistä, mutta etenevissä sairauksissa voimme hidastaa taudin kulkua.  

ET-lehti testasi: Trager-terapia rentouttaa

Huipputekijöiden työkalu

Hoidon aikana rentoudun niin, että meinaan nukahtaa, mutta terapeutin mukaan se ei ole hoidon tarkoitus. Unitilassa aivoni eivät saa palautetta. Pääni tuntuu myös hieman raskaammalta kuin yleensä. Liimalla kiinnitettyjen sensoreiden syy se ei ole, sillä ne eivät ole painavia eivätkä johda päähäni mitään.

Marja vakuuttaa, ohimenevät väsymykset ja päänsäryt kuuluvat asiaan. Mutta hän lupaa, että hoidon sivuvaikutukset menevät pois noin vuorokaudessa.

– Kun työelämäsuorittaja saa rentouttavan neurofeedback-hoidon, siitä poikkeuksetta seuraa miellyttävä raukeus ja väsymys – joka on vain viesti hermoston rauhoittumisesta.

Hoitomenetelmää on maailmalla käytetty myös huippu-urheilijoiden ja työelämän avainhenkilöiden valmennuksessa. Jopa esiintyvät taiteilijat ovat saaneet tästä apua päästäkseen huippusuorituksiin, Marja mainitsee.

– Neurofeedback on oppimisprosessi, joka auttaa aivoja parantamaan suoriutumistaan. Tämä merkitsee sitä, että aivot kykenevät sujuvammin sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin joustavasti niiden vaatimalla tavalla. Tämä voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi tarkkuusurheilijalla täydellistä keskittymistä suoritushetkeen ja siinä vaadittaviin toimintoihin, ilman että häiritsevät ajatukset pääsevät lainkaan mieleen.

"Neurofeedback on oppimisprosessi, joka auttaa aivoja parantamaan suoriutumistaan."

”Lääkkeillä ei paranneta pysyvästi”

Suomessa menetelmän saatavuus on ollut toistaiseksi huonoa, vaikka sitä on kehitetty Yhdysvalloissa jo 1960-luvulta lähtien. Marja uskoo, että tähän yksi syy löytyy lääketeollisuuden kasvusta.

– Psyykenlääkkeiden kehittyminen 1950-luvulta alkaen ja niiden markkinoinnin massiivinen lisääntyminen 1980-luvulta lähtien on peittänyt muiden terapiamenetelmien kehityksen ja kiinnostuksen niitä kohtaan täysin jalkoihinsa. Tietoisuus lääkkeiden aiheuttamista terveysriskeistä, sivuvaikutuksista ja pitkäaikaiskäytön ongelmista on herättänyt viime aikoina ihmisiä kiinnostumaan lääkkeettömistäkin hoidoista, Marja uskoo.

Väitteensä hän perustaa pitkäaikaiseen työhönsä psykiatrina. Marja päätyi kuitenkin irtisanoutumaan työstään Vaasan keskussairaalassa, koska hän ei saanut läpi siellä neuroterapiahoitojaan. Palava halu mielenterveyspotilaiden auttamiseen synnytti vuosi sitten oman yrityksen, Nemoyn, jossa tarjotaan neuroterapiaa.

Hänestä lääkkeillä ei voida parantaa kenenkään oireita pysyvästi. Esimerkiksi mielenterveysongelmia pitäisi hoitaa kokonaisvaltaisemmin; mielialalääkkeillä on Marjan mukaan liian suuri rooli perinteisessä hoidossa.

"Kroonisissa ongelmissa lääkkeillä oireita vain turrutetaan."

– Neuropalautteessa tapahtuva oppimisprosessi on jo perusluonteeltaan parantava, aivojen muovautuvuutta edistävä tapahtuma. Tämän vuoksi hoitotulokset myös pysyvät hyvin. Kroonisissa ongelmissa lääkkeillä oireita vain turrutetaan. 

Mielenkiintoinen artikkeli: Millaista on ryhmäterapiassa?

Neuropalautteen eli neurofeedbackin plussat ja miinukset

Plussat

 • + Lääkkeetön, tietokoneavusteinen hoito heille, joiden aivot eivät osaa säädellä omaa toimintaansa.
 • + Menetelmä käy kaikenikäisille. Yläikärajaa ei ole.
 • + Hoidosta ei yleensä tule sivuvaikutuksia.
 • + Sopii erityisesti henkilölle, joka osaa jo rentoutua. Auttaa rentoutumaan myös heitä, joilla on siinä vaikeuksia.
 • + Voidaan käyttää myös valmentavana ja ennaltaehkäisevänä hoitona, joka auttaa aivoja parempaan suoritukseen.
 • + Hoitotulokset pysyvät usein hyvin. ”Yleensä sen mitä aivot ovat kerran oppineet, ne eivät unohda”, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Marja Vihervaara.

Miinukset

 • – Tarjonta on vielä vähäistä Suomessa.
 • – Kela-korvausta ei saa vielä.
 • – Hoito on melko kallista, alkaen 100 euroa (perustuu Nemoyn hinnastoon www-sivuilla).
 • – Vaatii usein monta käyntiä toimiakseen. On kuin pyörällä ajamista: Pari kertaa voi joillekin riittää aluksi, mutta lisätoistot tekevät harjoituksen mestarin.
 • – Ei välttämättä sovi kaikille. Esimerkiksi aivojen palkitseminen äänillä voi ärsyttää ääniyliherkkää.

Kysely

Oletko käynyt terapiassa?

Kyllä
Kyllä
56.7%
En
En
43.2%
Ääniä yhteensä: 37
Jamppa84

Jamppa84

(Loistava rentouttava kokemus) Kroonistuneelle selkäkipupotilaalle verrattavissa esim. juurikin lääkkeillä turruttamiseen ja kuin itse (lääke aine yliherkkä) haitta vaikutuksia jopa buranasta kyse ei ole lääkkeen vahvuudesta (vain sisällöstä) useat lääkkeet voivat aiheuttaa itselleni jopa (pysyvänkin) aivo vaurion mm. (käytös häiriöt, käsien värin vaihtuminen, hikoilu, unettomuuden lisääntyminen)!

-Itsellä Vaikea hoitoinen harvinais laatuinen epilepsia todella paha selkä kipu ja esim. lihasten relaksointi vuosien kroonistuneiden kivun vuoksi tärkeää (aiheuttaa UNI VAJETTA mikä lopuksi käy neurologisella ja psyykkisellä asteella kohtalokkaaksi! Sairaalat viivytti selän tutkimuksien aloittamista VUOSIA!

-Henkilö kunta todella ymmärtäväistä vuosien pitkitetyn fyysisen kivun ja hoito pelon mm. oman sairaan hoitopiirissä (hoito /lääkitys virheiden) suhteen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla