Naisten limakalvojen kuivuus voi haitata seksin harrastamista. Mitä asialle voisi tehdä? Katso seksologimme vastaukset.

 1. Miksi naisen limakalvot kuivuvat ikääntyessä?

  Kuivuus johtuu yleensä vähentyneestä estrogeenituotannosta. Toki asiaan voivat vaikuttaa myös työstressi, parisuhdeongelmat, sairaudet ja lääkitykset tai yksinkertaisesti tunne: nainen ei koe seksiä nautinnollisena tai hänen kiihottamiseensa ei käytetä tarpeeksi aikaa.

 2. Miten kuivuudesta pääsee eroon?

  Limakalvojen nopeinta hoitoa ovat liukuvoiteet, sillä kuivat limakalvot tekevät seksistä kivuliasta ja voivat lisätä tulehdusriskiä alapään alueella.
  Jos käytössä on kondomiehkäisy, liukuvoiteita ostettaessa kannattaa varmistaa, että ne sopivat yhteen kondomin kanssa. Jos oireet johtuvat vaihdevuosista ja ovat vaikeat, kannattaa kysyä lääkäriltä estrogeenikorvaushoidon mahdollisuutta. Liikunnalla on myös todettu olevan positiivinen vaikutus.

 3. Mistä saa apua, kun seksi ei suju?

  Seksin puheeksi ottamista arastellaan yhä lääkärillä. Mielestäni seksuaaliterveyden edistäminen on tärkeä osa terveydenhuollon asiakastyötä. Asiakkaalla tulee olla mahdollisuus kysyä, mutta lisäksi asioista olisi hyvä kertoa muutenkin. Kun sairastuu vakavasti tai saa lääkityksen, olisi vastaanotolla hyvä ottaa esiin myös sairauden ja lääkkeiden vaikutus seksuaalisuuteen, haluihin ja seksin sujuvuuteen. Joissakin sairauksissa voidaan joutua antamaan konkreettisia ohjeita oikeanlaiseen yhdyntäasentoon. Lisäksi tietysti seksuaali- ja pariterapeutit ovat koulutettuja auttajia.

Asiantuntijana jutussa: Sari Mäki, 47, erityistason seksuaaliterapeutti, Rfsu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla