Uusi suomalaistutkimus kertoo, että vaihdevuosioireisiin hormonihoitoa käyttävillä naisilla on pienempi kuolemanriski kuin samanikäisellä väestöllä keskimäärin.

Helsingin yliopistossa ja yliopistollisessa sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana liki 490 000 naista, jotka käyttivät estradiolipohjaista hormonihoitoa vuosina 1994–2009.

– 5–10 vuoden ajan hormonihoitoa käyttäneiden naisten ryhmässä tapahtui 19 sydäninfarktikuolemaa ja seitsemän aivohalvauskuolemaa vähemmän tuhatta naista kohti kuin niillä, jotka eivät hoitoa käyttäneet, sanoo tutkimusta johtanut dosentti Tomi Mikkola HYKS:n naistenklinikasta.

Hormonihoitoa vai ei?

Vaihdevuosien hormonihoidon hyötyjä ja haittoja on tutkittu paljon ja niistä on käyty kiivastakin keskustelua niin lääkäreiden keskuudessa kuin yhteiskunnassa muutenkin.

Vuosien 1980–90 aikana saatiin tutkimustuloksia, jotka osoittivat, että vaihdevuosien hormonihoito suojaa naisia sydänsairauksilta ja aivohalvauksilta. Tuolloin hormonihoitoa jopa suositeltiin naisille, joilla oli sydän- ja verisuonisairauksia riskitekijöitä.

Lue myös: Vaihdevuosien univaivoihin apu hormonikorvaushoidosta

Kiistelty WHI-tutkimus

Vuonna 2002 kaikki muuttui, sillä amerikkalaisen WHI-tutkimuksen mukaan hormonihoidosta ei ole hyötyä sydämelle. Sen jälkeen hormonihoitoa ei Suomessakaan suositeltu henkilöille, joilla on sydänsairauksien riski.

– Tämä ei ole lumekontrolloitu tutkimus, mutta tulokset ovat meidän mielestämme silti merkittävät. Tutkimus vahvistaa käsitystä, että terveille naisille keskimäärin 52-vuotiaana aloitettuna hormonihoito suojaa sydäntä. Se myös tyynnyttää huolta siitä, että suomalaisen hormonihoidon käyttö olisi aiheuttanut ylimääräisiä sydänkuolemia, dosentti Tomi Mikkola sanoo.

Tutkimus ei muuta nykyistä hoitokäytäntöä. Hormonihoitoa suositellaan edelleen ensisijaisesti vaihdevuosioireiden hoitoon, mutta hoidon aloitusta ja kestoa arvioidaan kunkin naisen kohdalla yksilöllisesti. 

– Riittävän informaation pohjalta nainen itse tekee viime kädessä päätöksen hormonihoidon käytöstä. Sydänsairaille hormonihoitoa ei edelleenkään suositella, eikä siis ”sydänlääkkeeksi”, Tomi Mikkola sanoo. 

Lähde Helsingin yliopisto

Vierailija

Suomalaistutkimus todisti: Hormonihoito pienentää kuolemanriskiä

Minun tarinani on tämä. Olin 41-vuotiaana kokenut sydäninfarktin. Aloin 52-vuotiaana käyttää Estrogel-geeliä unihäiriöihin ja muihin vaihdevuosivaivoihin. Sydänlääkäri suositteli lääkettä myös. Aikaa kului ja asiat muuttuivat. Tuli vaihe, jossa sydälääkäri kehotti ehdottomasti lopettamaan lääkkeen käytön. Gynekologi suositteli käyttämään pientä annosta ja reumalääkäri taas, että käytä vain kunnolla, siitä on sinulle hyötyä. Siinä olin potilasparka kolmen eri alan lääkärin eriävien suositusten...
Lue kommentti

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto