Uusi suomalaistutkimus kertoo, että vaihdevuosioireisiin hormonihoitoa käyttävillä naisilla on pienempi kuolemanriski kuin samanikäisellä väestöllä keskimäärin.

Helsingin yliopistossa ja yliopistollisessa sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana liki 490 000 naista, jotka käyttivät estradiolipohjaista hormonihoitoa vuosina 1994–2009.

– 5–10 vuoden ajan hormonihoitoa käyttäneiden naisten ryhmässä tapahtui 19 sydäninfarktikuolemaa ja seitsemän aivohalvauskuolemaa vähemmän tuhatta naista kohti kuin niillä, jotka eivät hoitoa käyttäneet, sanoo tutkimusta johtanut dosentti Tomi Mikkola HYKS:n naistenklinikasta.

Hormonihoitoa vai ei?

Vaihdevuosien hormonihoidon hyötyjä ja haittoja on tutkittu paljon ja niistä on käyty kiivastakin keskustelua niin lääkäreiden keskuudessa kuin yhteiskunnassa muutenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuosien 1980–90 aikana saatiin tutkimustuloksia, jotka osoittivat, että vaihdevuosien hormonihoito suojaa naisia sydänsairauksilta ja aivohalvauksilta. Tuolloin hormonihoitoa jopa suositeltiin naisille, joilla oli sydän- ja verisuonisairauksia riskitekijöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Vaihdevuosien univaivoihin apu hormonikorvaushoidosta

Kiistelty WHI-tutkimus

Vuonna 2002 kaikki muuttui, sillä amerikkalaisen WHI-tutkimuksen mukaan hormonihoidosta ei ole hyötyä sydämelle. Sen jälkeen hormonihoitoa ei Suomessakaan suositeltu henkilöille, joilla on sydänsairauksien riski.

– Tämä ei ole lumekontrolloitu tutkimus, mutta tulokset ovat meidän mielestämme silti merkittävät. Tutkimus vahvistaa käsitystä, että terveille naisille keskimäärin 52-vuotiaana aloitettuna hormonihoito suojaa sydäntä. Se myös tyynnyttää huolta siitä, että suomalaisen hormonihoidon käyttö olisi aiheuttanut ylimääräisiä sydänkuolemia, dosentti Tomi Mikkola sanoo.

Tutkimus ei muuta nykyistä hoitokäytäntöä. Hormonihoitoa suositellaan edelleen ensisijaisesti vaihdevuosioireiden hoitoon, mutta hoidon aloitusta ja kestoa arvioidaan kunkin naisen kohdalla yksilöllisesti. 

– Riittävän informaation pohjalta nainen itse tekee viime kädessä päätöksen hormonihoidon käytöstä. Sydänsairaille hormonihoitoa ei edelleenkään suositella, eikä siis ”sydänlääkkeeksi”, Tomi Mikkola sanoo. 

Lähde Helsingin yliopisto

Minun tarinani on tämä.

Olin 41-vuotiaana kokenut sydäninfarktin. Aloin 52-vuotiaana käyttää Estrogel-geeliä unihäiriöihin ja muihin vaihdevuosivaivoihin. Sydänlääkäri suositteli lääkettä myös. Aikaa kului ja asiat muuttuivat. Tuli vaihe, jossa sydälääkäri kehotti ehdottomasti lopettamaan lääkkeen käytön. Gynekologi suositteli käyttämään pientä annosta ja reumalääkäri taas, että käytä vain kunnolla, siitä on sinulle hyötyä. Siinä olin potilasparka kolmen eri alan lääkärin eriävien suositusten keskellä. Päätin käyttää pientä annosta ja niin teen edelleenkin.

Nyt olen käyttänyt geeliä yli 20 vuotta. Nukun hyvin ja olo on kohtalaisen hyvä noin muutenkin. Tietenkään en pysty sanomaan, mikä osuus hormonikorvaushoidolla vointiini on, mutta ei sitä pysty kukaan muukaan.

Enemmän uskon suomalaisiin tutkimuksiin kuin vaikkapa yhdysvaltalaisiin, joihin monesti kaupalliset intressit vaikuttavat vähän liikaa.

Pienentää kuolemanriskiä! Elämästä voi siis selvitä hengissä! Kuinka huojentava tieto. Nyt naiset sankoin joukoin lääkärin pakeille heti arjen koettaessa. Mutta tuleeko tästä sitten amazonien planeetta? Kauhea skenaario. Taidan sittenkin valita sen vanhan vaihtoehdon ihan suosiolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla