Kun valikoit kaupassa sydänmerkillä varustettuja tuotteita, saat vähennettyä peräti gramman verran päivittäisestä suolan saannistasi.

Kaupan hyllyiltä tutut sydänmerkkituotteet ovat elintarvikkeita, joissa on vähemmän rasvaa, sokeria ja suolaa verrattuna vastaaviin muihin tuotteisiin.

THL:n ja Sydänliiton yhteistutkimuksessa kävi ilmi, että sydänmerkillä varustettuja elintarvikkeita käyttämällä keskimääräinen suolan saanti vuorokaudessa vähenee yli 10 prosenttia eli noin gramman. Lisäksi kovan rasvan osuus ruuasta vähenee yli 14 energiaprosentista alle 10:een eli ravitsemussuositusten mukaiselle tasolle.

Liiallinen suolansaanti nostaa verenpainetta

Kohonneen verenpaineen käypähoito -suositus päivitettiin viime syksynä, ja siinä kiinnitettiin huomiota erityisesti runsaaseen suolamäärään verenpaineen kohottajana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin mittaat verenpaineen oikein

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Suomalaisten päivittäinen suolansaanti tulisi vähentää nykytasolta noin puoleen, eli aikuisten kohdalla alle viiteen grammaan, sanoi LKT, tutkimusprofessori ja sisätautien erikoislääkäri Antti Jula.

Vaikka suomalaiset saavat ravinnostaan natriumia vain kolmanneksen verrattuna 1970-lukuun, käytämme edelleen liikaa suolaa. Pitkään natriumin saanti väheni vuosi vuodelta, mutta vuoden 2007 jälkeen se on kääntynyt lievään nousuun.

Liika suolankäyttö aiheuttaa sydäntautikuolemia

THL:n ja Sydänliiton selvityksen pohjana käytettiin Finravinto 2012 -tutkimuksen aineistoa. Se kertoo, minkälaista ruokaa suomalaiset syövät ja miten paljon erilaisia ravintoaineita he saavat päivittäisistä aterioistaan.

Sydänmerkkitutkimuksessa korvattiin suomalaisten käyttämät nestemäiset ja lusikoitavat maitovalmisteet, juusto, lihavalmisteet, rasvalevitteet, leipä sekä makeat leivonnaiset ja keksit Sydänmerkki-kriteerit täyttävillä tuotteilla.

Monissa leivissä on paljon suolaa

Erityisesti leipien korvaaminen sydänmerkein varustetuilla leivillä vaikutti siihen, että päivittäisen suolan määrä väheni huomattavasti.

Verenpaineen yleinen tavoitetaso on alle 140/90mmHg. Jos paine ei elintapoja muuttamalla laske alle tuon tason, lääkäri yleensä suosittelee lääkehoitoa. Lääkityksellä verenpaine alenee tehokkaasti.

Näin hoidat verenpainetta

Sydänmerkki täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Sydänmerkki-tuotteita on vähittäiskaupoissa saatavilla noin 900 erilaista.
www.kaypahoito.fi

Kuka ikäihmisistä yllättyi tiedosta, että suola kohottaa verenpainetta. Tehdäänkö ET-lehteä tekstimainoksilla ja toimituksen aamukahvijutuilla? Kasatkaa edes lounasjuttuja! 

Eikä muuten toimi!!!

Itseltäni kiellettiin aikoinaan suola ja salmiakki. Tottelin kiltisti ja verenpaineeni vain nousi ja nousi.
Vasta kun älysin lopettaa sokerin ja viljan käytön ja rasvaksi valitsin luonnollisen voin myrkkyriinin sijaan, verenpaine laski normaalille tasolle. Ja on myöskin pysynyt siinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla