Laihduttaja, älä tuhlaa energiaasi tähän ajatukseen! Apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen tyrmää laihduttajan yleisimmän virhekäsityksen.

”En laihdu, koska minulla on huonot geenit.”

Koko maailmassa on vain muutamia satoja ihmisiä, jotka todella ovat saaneet perimässään yhden tai useamman geenin virheen, jonka seurauksena heillä on valtava ruokahalu ja huomattavasti ylipainoa. Meidän muiden ei oikeastaan kannata vedota geeneihin.

– Perimä toki vaikuttaa, mutta yhdessä ympäristötekijöiden kanssa. Jos useampi perheenjäsen on lihava, se voi johtua sekä geeneistä että siitä, miten perheessä syödään ja millaiset ovat liikuntatottumukset. Geenit eivät kuitenkaan määrää, kenestä tulee lihava. Kenelläkään ei ole niin huonot geenit, etteikö painonhallinta olisi mahdollista, sanoo LT, apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopiston lihasvuustutkimusyksiköstä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Älä juutu ajatukseen: miksi laihdun hitaasti

Epäedullisten geenien toimintaan voi myös vaikuttaa omilla elintavoilla. Esimerkiksi merkittävimmän lihavuusgeenin FTO:n vaikutus tulee esiin, jos ei ei harrasta yhtään liikuntaa. Mutta jos on aktiivinen liikkuja, tuo ”lihavuusgeeni” ei pääse vaikuttamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On oikeastaan turha jäädä miettimään, miksi minä laihdun hitaammin kuin naapuri tai surkuttelemaan ylipäätään hoikistumisen vaikeutta.

– Jokainen laihtuu omista lähtökohdistaan ja joutuu opettelemaan oman tiensä riippumatta siitä, miten helpolla tuttava, tuo leventelevä hannu hanhi, pääsee, Kirsi Pietiläinen muistuttaa.

Painonhallinta ei ole helppoa

Evoluution ansiosta elimistömme on energiatehokas, siitä on ollut aikaisemmin hyötyä lajin säilymisen kannalta. 2000-luvulla tuosta ominaisuudesta on tullut painonhallinnan kannalta suuri taakka, ja se tekee painonhallinnasta nykyaikana todella vaikeaa.

– Ennen leivän hankkiminen alkoi kivisen pellon ja nykyisin auton virtakytkimen kääntämisellä. Työpäivä aloitettiin talon lämmittämisellä, nyt kuumalla espressokupposella. Liikunnan tarve on olematonta. Jos nykyihminen haluaisi kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin esivanhempansa, hänen pitäisi käyttää viisi tuntia päivästä reippaaseen kävelyyn, Kirsi Pietiläinen sanoo.

Ylipaino johtuu lähes kokonaan ympäristötekijöiden muutoksesta.

– Painonhallinta on pientä kamppailua omaa luontoaan vastaan. Siinä auttaa, että tekee muutamia, itselleen sopivia kivikautisia ratkaisuja yltäkylläisyyden keskellä.

Asiantuntijana jutussa Kirsi Pietiläinen.
Lainaukset ovat hänen artikkelistaan uudessa kirjassa Lihavuus (Kirsi Pietiläinen, Pertti Mustajoki, Patrik Borg toim.). Duodecim 2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla