Paksu- ja peräsuolen syöpiä seulotaan nyt osalta 60–70-vuotiaita. Jos kuulut niihin onnekkaisiin, jotka saivat postissa seulontapaketin, osallistu!

 • 1. Miksi suolistosyöpää nyt seulotaan?

  Suuri osa suolistosyövistä todetaan oireiden perusteella vasta, kun tauti on jo ehtinyt  levitä. Seulonnan avulla syöpä voidaan havaita jo ennen oireiden ilmaantumista. Silloin tauti on todennäköisesti parannettavissa.

 • 2. Mikä on seulonnan tarkoitus?

  Seulonta on joukkotarkastus, joka suolistosyövässä on kohdistettu 60–69-vuotiaisiin miehiin ja naisiin. Maksuttomaan seulontaan kutsutaan seulontaohjelmaan osallistuvien kuntien asukkaita satunnaisesti arpomalla.

  Taustaa: Tunnetko suolistosyövän oireet?

 • 3. Miksi kaikkia 60–69-vuotiaita suomalaisia ei seulota suolistosyövän varalta?

  Lääketieteessä tarvitaan vankka näyttö siitä, että koko väestöä kannattaa seuloa. Tällaista
  näyttöä on rintasyöpää seulovista valtakunnallisista mammografiatutkimuksista ja kohdun-
  kaulansyöpää seulovista papatesteistä, mutta ei vielä suolistosyövistä. Näyttöä tarvitaan.

 • 4. Voiko seulontaan ilmoittautua itse?

  Ei. Siihen tarvitaan henkilökohtainen kutsu. Lähde kuitenkin viivyttelemättä lääkäriin, jos saat epäilyttäviä vatsaoireita.

 • 5. Miten suolistosyövän seulonta hoidetaan?

  Seulontaan kutsuttu saa postitse testintekovälineet ohjeineen. Ulostenäyte kerätään kolmena perättäisenä päivänä. Ulostetta otetaan testitikulla kahdesta eri kohdasta ja sitä sivellään pieni määrä pahvisiin testikortteihin. Testikortit palautetaan postitse annettuun osoitteeseen.

 • 6. Mistä tiedän, tarvitsenko jatkotutkimuksia?

  Seulontakeskus tutkii ja tulkitsee testit ja postittaa vastauskirjeen seulottavalle. Jos ulostenäytteestä löytyy verta, seulottava saa ohjeen lähteä kotikunnan terveyskeskukseen jatkotutkimuksiin. Jatkotutkimuksena tehdään suoliston tähystys eli kolonoskopia.

 • 7. Mitä positiivinen seulontatulos merkitsee?

  Kahdella henkilöllä sadasta testitulos on positiivinen, eli ulosteen joukossa on verta – vaikka vain mikroskoopilla havaittavia määriä. Veri ei aina tarkoita sitä, että henkilöllä on syöpä. Suurimmalla osalla veri johtuu esimerkiksi peräpukamista, suoliston tulehduksista tai hyvänlaatuisesta polyypista.

 • 8. Entä jos suoleni toimii hitaasti ja näytteen ottaminen on hankalaa?

  Näytteen voi siinä tapauksessa kerätä kolmelta peräkkäiseltä ulostuskerralta. Ummetukseen taipuvaisen kannattaa lisätä syömisiinsä kuitua, vaikkapa viljaleseitä.
  Apteekeissa myydään reseptittä niin sanottua lääkekuitua, ja pakkauksessa on mukana hyvät annosteluohjeet.

  Asiantuntijana seulontatoimintojen päällikkö Tytti Sarkeala, Joukkotarkastusrekisteri, Syöpäjärjestöt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla