Terho ja Hilkka Isokääntä vetävät senioritanssitreenejä joka viikko Ylivieskan nuoriseurantalolla. Heillä on siihen hyvä syy.

Kerro, mulle Irja rakkahin, miksi silmäs’ täyttyi kyynelin. Suureen maailmaan, lähdit kulkemaan, jäin sua kaipaamaan.

Savelan nuorisoseuralla kukkamekot heiluvat, nappaskengät narisevat ja nauru raikuu. Hyväntuulinen Terho Isokääntä pyöräyttää vaimoaan Hilkkaa vauhdikkaasti.

– Olemme vaimon kanssa harrastaneet kansantansseja yli 30 vuotta, mutta ei polkkaa joka päivä jaksa. Senioritanssi on kevyempää, vaikka täältäkin lähdetään aina paita märkänä. Päätimme vaimon kanssa käydä kurssin, jotta saimme Ylivieskaan ryhmän. Vapaaehtoistyö on lähellä sydäntäni, ja meillä on mahtava yhteishenki, Terho kertoo.

Pariskunta vetää kerran viikossa senioritanssit, jotka ovat rentoja seuratansseja. Niillä on oma nimi, koreografia ja musiikki. Senioritanssi yhdistää vaikka sambaa tanhuun!

Osa koreografioista voidaan tanssia istuen. Askelkuviot helppoja, ja samat 3–5 liikesarjaa toistuvat eri tansseissa. Pari vaihtuu jatkuvasti eikä omaa paria ei tarvita.

Hilkka kertoo tanssin harjoittavan myös tasapainoa ja muistia.

– Parasta on iloinen yhdessäolo ja ryhmään kuuluminen. Yksinäiselle ihmiselle on tärkeää koskettaa toista. Kiristävä pipo laukeaa täällä. Pari miestä tuotiin tänne puolipakolla, mutta he saivat heti tanssitartunnan, Hilkka kertoo nauraen.

Lisätietoa: www.senioritanssi.fi

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: