Saako diabeetikko syödä herkkuja tai juoda saunakaljaa? Entäpä pystyykö diabeetikko urheilemaan? Erikoislääkäri vastasi kymmeneen yleisimpään kysymykseen.

 • 1. Diabeetikko ei voi kävellä paljain jaloin luonnossa.

  Totta. Diabeetikoille syntyy jalkavammoja herkemmin kuin muille. Neuropatiaa sairastavilla tuntoaisti on heikentynyt. Kovettumia tulee helposti, samoin haavaumia ja tulehduksia. Kivi kengässä, terävän esineen päälle astuminen tai sandaalin hankaaminen voivat altistaa haavaumille. Jalkoja on tärkeää suojella, koska diabeetikkojen haavat paranevat huonosti. Sukkien käyttöä suositellaan myös kesällä.

 • 2. Diabeetikko ei voi syödä luonnon makeita herkkuja, kuten mansikoita ja herneitä.

  Tarua. Diabeetikko voi syödä näitäkin herkkuja kohtuudella. Täytyy kuitenkin muistaa, että mitä makeampi marja on kyseessä, sitä enemmän se nostaa verensokeria. Marjat suositellaan syömään sellaisinaan – ei siis sokerisissa piirakoissa tai mehuissa. Herneitä diabeetikko saa syödä huoletta.
  Suosittelemme lukemaan: 10 faktaa ykköstyypin diabeteksesta

 • 3. Diabeetikon täytyy suojata silmät ­hyvin auringolta.

  Totta. Meidän kaikkien on hyvä suojata silmämme, mutta erityisen tärkeää se on diabeteetikoille. Heistä 90 prosentilla esiintyy verkkokalvomuutoksia taudin kestettyä yli 20 vuotta, ja voi tietysti olla mahdollista, että aurinko lisää tätä alttiutta. Ei silmien suojaamisesta ainakaan haittaa ole ­kenellekään.

 • 4. Diabeetikko ei saa juoda olutta eikä ­muutakaan alkoholia.

  Tarua. Kohtuullinen alkoholinkäyttö ei ole diabeetikolle sen vaarallisempaa kuin muillekaan. Diabeetikko voi juoda saunaoluensa. Suurten määrien juominen ei ole viisasta, koska alkoholi estää sokerin vapautumista maksasta ja lisää matalan verensokerin riskiä. Myös syöminen ja insuliinin pistäminen saattavat unohtua, jos juo liikaa.
  Taustaa: 5 merkkiä siitä, että saatat olla sairastumassa kakkostyypin diabetekseen

 • 5. Suola on vaarallista diabeetikolle.

  Totta. Liika suola ei ole hyväksi kenellekään meistä. Diabeetikoille se on erityisen haitallista siksi, että se nostaa verenpainetta, kerää nestettä ja vaikuttaa haitallisesti munuaisten toimintaan.

 • 6. Diabeetikko ei saa syödä sokeria.

  Tarua. Diabeetikko voi käyttää tavallisella sokerilla maustettuja tuotteita. ­Sokeri on kudosten energian lähde. Erityisen tärkeää sopiva veren sokeripitoisuus on aivoille. On kuitenkin hyvin yksilökohtaista, paljonko diabeetikko voi syödä sokeria ja muita hiilihydraatteja. Suosittelemme vaihtamaan sokeroidut tuotteet sokeroimattomiin.
  Lue myös: Uskomaton suoritus! Helsinkiläisnainen laihdutti 52 kiloa

 • 7. Painoa pudottamalla voi päästä eroon ­diabeteslääkityksestä.

  Totta ja tarua. Ykköstyypin diabeetikko ei pääse eroon elinikäisestä insuliinihoidosta, mutta kakkostyypin diabeetikko voi päästä lääkityksestä laihduttamalla tai lihavuusleikkauksen avulla.

 • 8. Diabeteksesta voi parantua.

  Totta ja tarua. Ykköstyypin diabeetikot eivät voi parantua. Kakkos­tyypin diabeetikot voivat päästä sairaudesta eroon elämäntaparemontilla, mutta geeneissä oleva alttius sairastumiselle kuitenkin säilyy. Diabetes tulee nopeasti takaisin, jos lipsuu ruoka­valiosta tai antaa painonsa nousta.
  Näin voit ehkäistä piilevän diabeteksen

 • 9. Diabeetikko joutuu mittaamaan ­veren­sokeriaan jatkuvasti.

  Totta ja tarua. Säännöllistä veren­sokerin mittaamista suositellaan kaikille. ­Ykköstyypissä verensokeria mitataan yleensä päivittäin. Kakkostyypin diabeetikon ei tarvitse mitata verensokeriaan jatkuvasti, mutta mittaaminen on suotavaa ennen lääkärinvastaanottoa ja erityistilanteissa, kuten sairastuessa tai lääkkeen vaihdon yhteydessä.

 • 10. Diabeetikko ei jaksa urheilla.

  Tarua. Suomessa on huippu-­urheilijoitakin, joilla on diabetes. Diabetekseen sairastumisen aikana sokerit voivat olla aluksi niin korkealla, ettei jaksa liikkua väsymyksen vuoksi. Se menee kuitenkin ohi ja tilanne korjaantuu oikealla lääkityksellä.

  Asiantuntijana sisätautien erikoislääkäri ja munuaistautien erikoislääkäri
  Mari Vilpakka.

  Katso: Miksi aina väsyttää? Tarkista, ettet sairasta diabetesta tai kilpirauhasen vajaatoimintaa

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti