
Saako diabeetikko syödä herkkuja tai juoda saunakaljaa? Entäpä pystyykö diabeetikko urheilemaan? Erikoislääkäri vastasi kymmeneen yleisimpään kysymykseen.
-
1. Diabeetikko ei voi kävellä paljain jaloin luonnossa.
Totta. Diabeetikoille syntyy jalkavammoja herkemmin kuin muille. Neuropatiaa sairastavilla tuntoaisti on heikentynyt. Kovettumia tulee helposti, samoin haavaumia ja tulehduksia. Kivi kengässä, terävän esineen päälle astuminen tai sandaalin hankaaminen voivat altistaa haavaumille. Jalkoja on tärkeää suojella, koska diabeetikkojen haavat paranevat huonosti. Sukkien käyttöä suositellaan myös kesällä.
-
2. Diabeetikko ei voi syödä luonnon makeita herkkuja, kuten mansikoita ja herneitä.
Tarua. Diabeetikko voi syödä näitäkin herkkuja kohtuudella. Täytyy kuitenkin muistaa, että mitä makeampi marja on kyseessä, sitä enemmän se nostaa verensokeria. Marjat suositellaan syömään sellaisinaan – ei siis sokerisissa piirakoissa tai mehuissa. Herneitä diabeetikko saa syödä huoletta.
Suosittelemme lukemaan: 10 faktaa ykköstyypin diabeteksesta -
3. Diabeetikon täytyy suojata silmät hyvin auringolta.
Totta. Meidän kaikkien on hyvä suojata silmämme, mutta erityisen tärkeää se on diabeteetikoille. Heistä 90 prosentilla esiintyy verkkokalvomuutoksia taudin kestettyä yli 20 vuotta, ja voi tietysti olla mahdollista, että aurinko lisää tätä alttiutta. Ei silmien suojaamisesta ainakaan haittaa ole kenellekään.
-
4. Diabeetikko ei saa juoda olutta eikä muutakaan alkoholia.
Tarua. Kohtuullinen alkoholinkäyttö ei ole diabeetikolle sen vaarallisempaa kuin muillekaan. Diabeetikko voi juoda saunaoluensa. Suurten määrien juominen ei ole viisasta, koska alkoholi estää sokerin vapautumista maksasta ja lisää matalan verensokerin riskiä. Myös syöminen ja insuliinin pistäminen saattavat unohtua, jos juo liikaa.
Taustaa: 5 merkkiä siitä, että saatat olla sairastumassa kakkostyypin diabetekseen -
5. Suola on vaarallista diabeetikolle.
Totta. Liika suola ei ole hyväksi kenellekään meistä. Diabeetikoille se on erityisen haitallista siksi, että se nostaa verenpainetta, kerää nestettä ja vaikuttaa haitallisesti munuaisten toimintaan.
-
6. Diabeetikko ei saa syödä sokeria.
Tarua. Diabeetikko voi käyttää tavallisella sokerilla maustettuja tuotteita. Sokeri on kudosten energian lähde. Erityisen tärkeää sopiva veren sokeripitoisuus on aivoille. On kuitenkin hyvin yksilökohtaista, paljonko diabeetikko voi syödä sokeria ja muita hiilihydraatteja. Suosittelemme vaihtamaan sokeroidut tuotteet sokeroimattomiin.
Lue myös: Uskomaton suoritus! Helsinkiläisnainen laihdutti 52 kiloa -
7. Painoa pudottamalla voi päästä eroon diabeteslääkityksestä.
Totta ja tarua. Ykköstyypin diabeetikko ei pääse eroon elinikäisestä insuliinihoidosta, mutta kakkostyypin diabeetikko voi päästä lääkityksestä laihduttamalla tai lihavuusleikkauksen avulla.
-
8. Diabeteksesta voi parantua.
Totta ja tarua. Ykköstyypin diabeetikot eivät voi parantua. Kakkostyypin diabeetikot voivat päästä sairaudesta eroon elämäntaparemontilla, mutta geeneissä oleva alttius sairastumiselle kuitenkin säilyy. Diabetes tulee nopeasti takaisin, jos lipsuu ruokavaliosta tai antaa painonsa nousta.
Näin voit ehkäistä piilevän diabeteksen -
9. Diabeetikko joutuu mittaamaan verensokeriaan jatkuvasti.
Totta ja tarua. Säännöllistä verensokerin mittaamista suositellaan kaikille. Ykköstyypissä verensokeria mitataan yleensä päivittäin. Kakkostyypin diabeetikon ei tarvitse mitata verensokeriaan jatkuvasti, mutta mittaaminen on suotavaa ennen lääkärinvastaanottoa ja erityistilanteissa, kuten sairastuessa tai lääkkeen vaihdon yhteydessä.
-
10. Diabeetikko ei jaksa urheilla.
Tarua. Suomessa on huippu-urheilijoitakin, joilla on diabetes. Diabetekseen sairastumisen aikana sokerit voivat olla aluksi niin korkealla, ettei jaksa liikkua väsymyksen vuoksi. Se menee kuitenkin ohi ja tilanne korjaantuu oikealla lääkityksellä.
Asiantuntijana sisätautien erikoislääkäri ja munuaistautien erikoislääkäri
Mari Vilpakka.Katso: Miksi aina väsyttää? Tarkista, ettet sairasta diabetesta tai kilpirauhasen vajaatoimintaa