Helsinkiläinen Laila Rantio, 68, sairastui keski-iässä ykköstyypin diabetekseen. Alku oli tasapainoilua, mutta tauti on hallinnassa. Eläkkeellä on aikaa liikkua ja korjata elintapojaan.

"Ajatus ei juossut ja oloni oli sekava, jatkuvasti. Uin kylmässä hiessä ja podin karmeaa himoa syödä makeaa. Painoni nousi, väsytti, pissatti ja janotti. Olin ihmeissäni, sillä en voinut ymmärtää, mikä minulla on. Olinhan vasta nelissä­kymmenissä.

Kun tilanteeni oli mennyt jo todella pahaksi, sain viimein diabetesdiagnoosin – siitä on nyt 15 vuotta. Marssin itse lääkäriin ja ehdotin, olisiko minulla sokeritauti. Verensokeriarvoni oli hälyttävä. Kun terveellä ihmisellä niin sanottu paastoverensokeri on alle kuusi mittayksikköä, minulla sokerit huitelivat kahden- ja kolmenkympin välillä.

Minulla on sekamuotoinen diabetes, joka omassa tapauksessani on tyypin 1 diabeteksen kaltainen.

Meta­bolinen oireyhtymäni on vauhdittanut tautini kehittymistä, eikä haimani pysty tuottamaan ollenkaan omaa insuliinia.

Sairastuminen oli sokki. Ensi alkuun en edes suostunut myöntämään, että minulla on elinikäinen sairaus. Kuvittelin, että kyllä minä tästä vielä parannun. Olin eksyksissä ja itsetuntoni oli matalalla: sairastuin tautiin, jota sanottiin itse hankituksi.

Vappuna sairaalaan

Itsekin syytin itseäni. Elintapani olivat sairastumiseni aikoihin heikoissa kantimissa. Rahat olivat vähissä, ja ostin halpaa ja hiilihydraattipitoista ruokaa. Olutta tuli naukkailtua tiheään tahtiin.

Yhden käännekohdan tautihistoriassani muistan selvästi: oli vappuaatto ja meille oli tulossa vieraita, kun lääkäri soitti ja sanoi, että Peijaksen sairaalassa olisi minulle nyt vuodepaikka. Sairaalassa minulle alettiin opettaa pitkävaikutteisen pistosinsuliinin käyttöä, verensokerin mittaamista ja oikeaa ruokavaliota.

Insuliinihoidosta vain ei tahtonut tulla aluksi mitään. Verensokerini heittelehti ja tablettilääkitys etoi. Toissa vuonna tablettilääkkeeni vaihdettiin metformiiniin, ja sitä vatsani kestää yhden pillerin päivässä. Tilanteeni helpottui selvästi, kun pääsin lääkekokeiluun ja sain käyttööni uudenlaisen pistoslääkkeen, detemir-insuliinin.

Diabetesliiton kursseilla olen myös opetellut pistämään itseeni niin sanottua ateriainsuliinia. Sen annostelussa pitää osata laskea hiilihydraatit ja insuliiniyksiköt.

Kylmä hiki herättää

Minua, kuten muitakin ykköstyypin diabeetikkoja, vaanii ahdistava vaiva: liian matalat verensokerit eli hypoglykemia, diabeetikkoslangissa ’hypot’. Minut ne yllättävät useimmiten aamuyöstä. Olen onnekkaammassa asemassa kuin lapsena tähän tautiin sairastuneet siksi, että sentään herään hypotuntemuksiin, kylmään hikeen, vessahätään ja janoon. Kaivan verensokerimittarini esiin ja otan sormenpäästäni pisaran verta mitta­tikulle. Mittari saattaa näyttää silloin jopa kakkosella alkavia lukemia.

Vaikka olisin nukkumaan käydessäni syönyt iltapalaa ja verensokerini näyttäisi kymmentä, silti vointini saattaa yöllä romahtaa. Jos matalat sokerit yllättävät minut kaupungilla, alan vapista, enkä välttämättä ymmärrä, missä olen ja kuinka pääsen kotiin. Saatan eksyä aivan tutussa paikassa.

Vihdoinkin hoikistuin!

Ilonaihe sairastumisessani oli aikoinaan se, että painoni putosi nopeasti lähes 15 kiloa. Vaikka kiloja on sittemmin tullut lisää, painoni ei enää ole yli 90 kilon.

Olen mielestäni omaksunut terveellisen ruokavalion ja liikun kohtuullisesti. Oluen tissutte­luni loppui diagnoosiin, mutta silloin tällöin saatan ottaa lasillisen viiniä. Makeaa saan syödä, kunhan muistan laskea hiilarit huolella, ja hypokohtauksien ahmimishimoa osaan tätä nykyä jo hillitä. Paras konsti verensokereideni kohottamiseen on banaani – terveellisempääkin se on kuin suklaa.

Diabetekseni otti takapakkia vuonna 2002, kun minulta löytyi huippukorkeisiin lukemiin kivunnut verenpainetauti. Sain lääkityksen, mutta se ei tehoa vieläkään toivotusti. Kolesteroliarvonikin ovat ylikantissa. Statiinilääkitys aiheutti minulle kovia jalkakipuja, ja vasta tänä vuonna uusi apu kolesteroleihin löytyi fenofibraatista. Sitä siedän statiineja paljon paremmin.

Viisikymmentäluvulla, niin olen kuullut, sokeritauti oli pienellä paikkakunnalla suurempi häpeä kuin kuppa. Insuliinia annosteltiin suurten ruiskujen kanssa, ja ruokavalioksi suositeltiin läskiä ja ranskanleipää.

Silti tunnen olevani erilainen. Olen se, joka ventovieraillekin kertoo ensimmäiseksi olevansa diabeetikko ja joka alkaa hypoissa – tahtomattaan – tiuskia toisille. Minua on syytetty siitä, että sairauden perusteella otan oikeudekseni käyttäytyä huonosti ja käytän sairautta tekosyynä tekemisiini tai tekemättömyyteeni.

Työpaikallani minua käskettiin aikoinaan olemaan hiljaa sairaudestani, enkä saanut pitää edes ylimääräisiä taukoja syödäkseni välipalaa. Kun tuossa vaiheessa meneillään olivat vielä vaihdevuoteni, en aina pysynyt kärryillä siitä, johtuivatko hikoilu ja inhottavat tuntemukseni diabeteksesta vaiko menopaussista. Jäin sittemmin osatyökyvyttömyyseläkkeelle työuupumuksen vuoksi. Mielialaoireista toipuminen kesti pitkään.

Onneksi lääkäri kannustaa

En voi vaatia, että ihmiset ymmärtäisivät, mitä tämän diabetestyypin kanssa eläminen on, enkä halua, että minua holhotaan. Tottakai joskus pelkään, että mitä tämä sairaus vielä eteeni tuo. Mielessä kummittelevat diabetekseen perinteisesti liitetyt kauhukuvat: jalkojen amputoinnit, sokeus ja dialyysihoidot. Silmänpohjissani on jo rappeumaa, hampaani alkavat rapautua ja minulla on munuaisten vajaatoiminta.

Epäreiluna olen kokenut sen, että meitä diabeetikkoja syytetään vieläkin taudistamme. Eräskin lääkäri huusi minulle suoraa huutoa, että ’jos sinä et noudata ohjeitamme, niin me emme voi tehdä mitään hyväksesi’.

Nykyinen omalääkärini on onneksi toista maata. Keskustelemme ihan luontevasti, ja kovasta työpaineestaan huolimatta hän jaksaa neuvoa ja kannustaa minua.

Enää en koe olevani minäkuvaltani pelkästään diabeetikko. Sairaus on toki osa minua ja arkeani, mutta elämä eläkkeellä on helpompaa, kun saan suunnitella päiväohjelman omien voimieni mukaan. Voin ottaa päiväunet tarvittaessa, eikä paniikissa tarvitse miettiä, missä välissä teen tarvitsemani hoitotoimet. Ulkoilen ja harrastan sauvakävelyä niin paljon kuin kivuliaat jalkani sallivat. Käyn teatterissa, oopperassa ja elokuvissa. Onneksi eläkeläi­sille on päiväsaikaan esityksiä edullisempaan hintaan.

Minä pärjään kyllä, tulkoon mitä tulee.”

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.