Irma Salonen, 71, yrittää pitää stressin kurissa, sillä se pahentaa hänen allergista nuhaansa.

"Allerginen nuhani alkoi kolmekymppisenä. Muutimme uuteen taloon, kun se oli keskeneräinen, ja huoneissa leijui betonipölyä. Uskon, että pöly laukaisi nuhani.

Sen jälkeen nuhaa on riittänyt – vain kahden raskauteni aikana olen ollut oireeton.

Oireet muistuttavat flunssan alkua: nenä menee tukkoon ja alkaa valua. Siihen liittyy myös väsymystä. Siitepölyaikaan oireita on enemmän, ja pahinta on heinän ja pujon kukinta. Joskus minun on mentävä pitkälleni, jotta rauhoitun ja oireet helpottavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niiskutatko flunssan vai allergian vuoksi? Asiantuntija selvittää erot

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nuha reagoi selvästi stressiin, ja yleiskunto vaikuttaa myös. Jos olen hyväkuntoinen eikä ole huolia, voin melko hyvin. Liikunta auttaa. Käytän silti jatkuvasti Flixonasea, kortisonipohjaista suihketta, ja pahimpina aikoina myös antihistamiinia, Duactia.

Eräs lääkäri neuvoi minua kokeilemaan nenäkannua, ja erityisesti flunssan aikaan huuhtelen nenäonteloita suolavedellä. Se tekee hyvää. Nenän limakalvoni ovat kovilla – välillä ne vuotavat verta. Hoidan kuivuutta A-vitamiinitipoilla.

Talvi on minulle melko hyvää aikaa, koska kukkivia kasveja ei silloin ole. Kesällä paras paikka on mökkimme Luopioisissa. Se on melko karulla saarella, joten allergian aiheuttajia ei siellä juurikaan kasva.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla