Venyy, paukkuu ja ummettaa. Outojen vatsavaivojen takaa löytyy kotikonstein hoidettavia syitä.

1. Mistä oudot, ruokailunjälkeiset vatsaoireeni johtuvat?

 • Useimmiten ne ovat sopimattoman ruoan aiheuttama vaiva, mutta tarkkaa syytä sille, miksi jokin ruoka ärsyttää, ei tiedetä. Vatsaoireille altistavat hätäinen hotkinta, ilmaa vatsalaukkuun keräävät elintarvikkeet, rasvainen ruoka, stressi, runsas kahvin juonti sekä alkoholi.
  Jos sinulla on ärtyvä suoli -oireyhtymä, suolistosi liikkeet ovat jostain syystä häiriintyneet. Tuon häiriön saatat aistia jopa suoranaisena kipuna. Kivun syy taas on peräisin herkkyydestäsi tuntea suoliston liikkeitä, joten kipukynnyksesi on tavallista matalampi.
  Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.
  Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tyypillisimmin antibioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.
  Lue myös: 5 syytä alavatsakipuun

2. Söisin mieluusti ruisleipää, mutta se pistää vatsani sekaisin. Miksiköhän?

 • Useimmiten ärtyvän suolen oireita poikiva ruoka on ravitsemuksellisesti suositeltavaa – harmi kyllä. Hankalia aineksia ovat tuoreen ruisleivän ohella vaikkapa pavut, omena, paprika, kaali tai sipuli. Ne tuottavat suolistokaasuja ja turvottavat herkkää vatsaasi. Lisäksi hiilihapotetut juomat sekä makeutusaineista etenkin sorbitoli ja ksylitoli kiusaavat tavallisesti ärtyväistä suolta.
  Vaihda ruisleipä sataprosenttiseen kauraleipään.

3. Miten hoitaisin turvottelevia vatsavaivojani?

 • Ensiavuksi ronski vinkki: Röyhtäise ja pöräytä! Kun päästät ilmaa kummastakin päästä ulos, kipu lievenee ja turvotuksen tunne tasaantuu.
  Tärkeintä omahoitoa oireilevalle suolistolle on ruokaremontti. Karsi ilmaa keräävät ruoka-aineet pois, mutta pidä samalla huolta vatsallesi käypäisän kuidun asteittaisesta lisäämisestä.
  Lisäkuitua saat esimerkiksi kauraleseistä, psylliumkuidusta tai pellavansiemenrouheesta.
  Toinen oiva omahoitokonsti on liikunta. Reipas jumppa tai ulkoilulenkki auttaa suolta toimimaan normaalimmin.
  Myös veden maltillinen lisäys saattaa tehota – pari lisälasia päivässä riittää. Rajoita purkan pureskelua.

4. Kuitu on kompastuskiveni: en osaa annostella sitä oikein. Miten sen teen?

 • Annostele lisäkuitu esimerkiksi näin: Pellavansiemenrouhetta 1–2 ruokalusikallista päivässä jaoteltuna kahdelle tai kolmelle aterialle, kauralesettä 1–4 ja psylliumkuitua 1–3 ruokalusikallista päivää kohti.
  Jos kuidun tasainen keräily ruoasta ei tunnu luonnistuvan, hanki apteekista niin sanottua lääkekuitua. Reseptittä saatavat lääkekuituvalmisteet tepsivät muun muassa kovaan vatsaan turpoamalla paksusuolessa ja pehmentämällä ulostetta.
  Apteekin kuituvalmisteissa on sekin etu, että niissä on tarkat annosteluohjeet. Siten vältyt heittelehtivältä kuidunsaannilta.

5. Auttaisivatko probiootit ärtyvään suoleen?

 • Suoliston hyvinvointia tukevat probiootit, kuten maitohappobakteereita sisältävät elintarvikkeet, saattavat joissakin tapauksissa tuoda apua ärtyilevän vatsan oireisiin, etenkin turvotukseen.
  Probiootit eivät kuitenkaan ole lääkkeitä, eivätkä kaikki saa niistä apua. Kokeilla niitä toki voi.

6. Olen hotkijan maineessa. Miten rauhoittaisin ruokailuhetken?

 • Opettele syömään kiireettä ja pureskele jokainen suupala hienoksi ennen kuin nielaiset. Yhtä tärkeää ärtyväiselle vatsalle ovat säännöllinen ruokailu ja maltilliset annoskoot. Syö aamiainen, lounas, päivällinen sekä väli- ja iltapala ajallaan kolmen, neljän tunnin välein.

7. Milloin oireilevan vatsan kera on syytä marssia lääkäriin?

 • Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat. Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
  Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.
  Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsaystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.
  Tärkeää! Suolisto terveeksi – 5 vinkkiä tasapainoon

Asiantuntijana gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKS:stä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

paskamaha

minulla kahvi toimii mainiosti vatsan hoitokeinona.paska tulee säännöllisesti kahvin juonnin jälkeen aamuisin ulos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla