Brittiläisen tutkimuksen mukaan ärsyttävät äänet todella rasittavat aivoja. Mikä näistä äänistä rassaa sinua eniten?

Vauva itkee, yläkerrassa remontoidaan ja hiomakone laulaa. Kylään saapunut anoppi kirskauttaa joka lihapalaa leikatessaan veistellä lautastaan vasten niin, että verenpaine nousee kuunnellessa. Tuttua?

Taustaa: Mittaatko verenpaineen oikein?

Pari vuotta sitten Newcastlen yliopiston teettämässä tutkimuksessa selvisi, että epämiellyttävän ja äärimmäisen ärsyttävän äänen kuuleminen aktivoi aivojen ohimolohkossa sijaitsevan tunnereaktioita prosessoivan mantelitumakkeen. Miellyttävät äänet käsitteli puolestaan aivojen takaosassa sijaitseva kuuloalue.

Tutkimuksen perusteella korkeat, 2000–5000 hertsin taajuusalueella olevat äänet koettiin kaikista epämiellyttävimmiksi – kuten esimerkiksi kirkuminen.

Herkimpiä ärsyttäville äänille ovat muutoinkin migreenistä tai tinnituksesta kärsivät ihmiset.

Lue lisää: Naapurin mekkala ärsyttää – mitä voin tehdä?

Keskustele kommenttikentässä jutun jälkeen: Mikä ääni ärsyttää ja miksi?

Ärsyttävien äänien top 10

Lähde: MTV3

Lue lisää: Alkuperäisen tutkimuslähteen löydät täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: