Verenluovutus on helppo tapa antaa elintärkeä lahja apua tarvitsevalle. Parasta on, että lahjan voi antaa monta kertaa vuodessa: miehet kuudesti ja naisetkin neljä kertaa.

SPR:n Veripalvelun toimipisteessä Helsingin Sanomatalossa käy kuhina. Luovuttajia on lounasaikaan liikkeellä niin paljon, että jonotusaika venyy yli puoleen tuntiin. Jonottajille on onneksi tarjolla kahvia, mehua ja pikkupurtavaa. Lehtiäkin on luettavaksi. Pitkästä odotusajasta huolimatta tunnelma on leppoisa. Hyvällä asiallahan tässä ollaan.

Jonottaminen kannattaa, sillä joulunpyhät ovat Veripalvelulle hankalaa aikaa.

– Luovuttajia tarvitaan noin tuhat päivässä. Sen takia pitkä pyhät ovat meille hankalia. Emme voi olla kolmea päivää pitempään kiinni, ja sen takia osa toimipisteistä on avoinna taas 27.12. ,kertoo sairaanhoitaja Linda Holmström Veripalvelusta. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jokaiselta luovuttajalta otetaan verta sama määrä, noin puoli litraa. Se jaetaan kolmeen osaan, joten yksi luovuttaja auttaa parhaimmillaan kolmea avuntarvitsijaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jonotukseltakin voi välttyä, jos osaa hiukan ennakoida, ja varaa ajan jo etukäteen Veripalvelun nettisivujen kautta tai puhelimitse

– Varaaminen auttaa meitäkin ennakoimaan tilannetta, toteaa Holmström

Verta luovutetaan kerrallaan 450 ml. Pussin täyttyminen kestää  5–12 minuuttia. Kuva SPR/Jari Härkönen

Tällä hetkellä on puutetta lähes kaikista veriryhmistä. Syynä on osaltaan se, että sairaalat ovat käyttäneet enemmän verta. Myös loppuvuoden flunssa-aalto on karsinut luovuttajien määrää. Pienikin nuha tai yskä kun estää luovuttamisen.

Oman veriryhmän tarpeen voi käydä tarkistamassa Veripalvelun nettisivuilta.

– Jos on vähääkään tekniikkaan taipuvainen, kannattaa ladata älypuhelimeen meidän sovelluksemme, josta voi tarkistaa päivän tilanteen vaikka työmatkalla bussissa.

Holmström kertoo, että moni haluaa tulla luovuttamaan verta ennen joulua, mutta uuden vuoden jälkeenkin tarvitaan verta.

– Jos silloin haluttaa tulla meillä käymään, niin tervetuloa.

Yhdellä luovutuksella voi auttaa jopa kolmea eri potilasta, sillä luovutettu veri jaetaan osiin punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi. Kuva SPR/Jyrki Komulainen

Sovitko sinä luovuttajaksi?

Kuka tahansa perusterve aikuinen kelpaa yleensä verenluovuttajaksi. Säännöllinen lääkityskään ei yleensä estä luovuttamista. SPR:n Linda Holmström kertoo, että luovutuksissa tapahtuu notkahdus yleensä lomakauden jälkeen, jolloin ihmiset matkustavat paljon.

Matkustaminen sinällään ei estä luovuttamista, mutta esimerkiksi Italiassa ja Kreikassa esiintyy kesäaikaan Länsi-Niilin virusta, joten noilla alueilla matkustaneet eivät heti matkan jälkeen pääse luovuttamaan. Tropiikkiin, malaria-alueille matkustavien taas pitäisi odottaa kuusi kuukautta, toteaa Holmström.

Oman soveltuvuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa helposti Veripalvelun Sovinko luovuttajaksi -nettisivuilla

Sisältö jatkuu mainoksen alla