Lähihoitajan tutkinto oli eritrealaisen Genet Virraniemen pitkäaikainen haave. Onneksi kohdalle osuivat sen mahdollistavat oikeat ihmiset.

Leivän juuri symboloi elämää. Virranniemen huushollissa juuri on ollut yhtä kauan kuin vaimokin, 15 vuotta. Litteään, hirssinsukuiseen injera -leipään kiteytyy muutakin: koti-ikävä ja huoli perheestä. Afrikan sarvesta on viime vuosina paennut massoittain ihmisiä, mutta Genet lähti Eritreasta työn perässä jo aiemmin, lastenhoitajaksi Libanoniin. Beirutissa hän tapasi vaalean rauhanturvaajan, joka parin vuoden seurustelun jälkeen yllätti kosimalla.

– Piti nukkua yön yli ennen kuin uskalsin vastata myöntävästi. Enhän tiennyt Suomesta mitään, Genet kertaa.

Hänen vanhempansa asuvat yhä Eritrean Asmarassa, mutta tytär varoo sanojaan. Diktatuurin puristuksessa hieno art deco -kaupunki on varjo entisestään, vaikka pahinta on se kaikki muu.

"Tätä et halua tietää, Genet sanoo kyyneliään pyyhkäisten."

Seuraavassa hetkessä Genet lehahtaa Kustaankartanon käytävällä pitkissä leteissään kuin perhonen, puhuu ja nauraa paljon – ja väittää, ettei keneltäkään muulta saa sellaisia kohteliaisuuksia kuin tämän talon asukkailta. Aarre hän on myös osastonhoitajan mielestä. Tekee työtä koko persoonallaan ja kehittelee kaikenlaista uutta miettimättä, miten on ollut tapana toimia. Esimerkiksi biojätteen määrä on merkittävästi pienentynyt, kun Genet keksi leipoa yli jääneistä lihakastikkeista ja vihanneksista piiraita iltapalaksi.

Lisäksi hän pyörittää leivontakerhoa, ja ympäriinsä leviävästä tuoksusta – kodin tuoksusta – iloitsevat nekin, jotka eivät jaksa osallistua kokkailuun.

Alku oli tahmea.

– Tunsin suunnatonta yksinäisyyttä, ja häpesin, kun sekoitin sanoja: mihin, minne, mistä… Vasta kun lakkasin kokonaan puhumasta englantia, suomen kieli ja uusi elämä vähitellen aukenivat.

Aluksi Genet tuuraili tarjoilijana ja päiväkodissa. Sattuma toi hänet työharjoitteluun Kustaankartanoon.

– Huomasin heti viihtyväni vanhusten kanssa, vaikka he kysyivät samat asiat moneen kertaan. Jotenkin se vain sujui luonnostaan. Ehkä senkin takia, että meillä vanhukset hoidetaan kotona.

Ennakkoluulojakin ilmeni, sillä jotkut arvioivat ihmisen kyvyt kielitaidon perusteella.

Lähihoitajan tutkinnon Genet suoritti oppisopimuksella ja kehuu vuolaasti häntä matkan varrella kannustaneita ja auttaneita. Koko suomalaista systeemiä.

– Unelmissani on sairaanhoitajan pätevyys. Taloudellisessa mielessä se olisi mahdollista vain iltaopiskeluna, mutta nyt elämässä on paljon muuta juoksua. Ennen tätä iltavuoroa kävin hikijumpassa, hain kuopuksen päiväkodista ja valmistin perheelleni päivällisen.

Jos omaa aikaa jää, Genet askartelee koruja, oikein janoaa värejä.

– Koen yhä olevani eritrealainen, mutta tykkään olla Suomessa. Olen opetellut, miten suomalainen ajattelee. Mille nauretaan, milloin ollaan hiljaa. Alkuaikoina tuntui oudolta jo se, ettei täällä vietetty parin tunnin siestaa. Eri vuodenajat on ollut helppo kestää – ne vaihtuvat niin nopeasti. Mutta vanhempiani ikävöin usein, sitä entistä ilomeininkiä.

Vastaa ja vaikuta: Montako hoitaa vanhus tarvitsee?

Risteilyalukset ja 25 miljoonaa turistia vuodessa ovat pahan enne, pohtii Pirkko Arstila – itsekin turisti.

Veden pinta hohtaa kuunvalossa mustana silkkinä. Gondolieri sauvoo venettään, se kolahtelee kanaalin kivisiin seiniin. Samettityynyillä istuvat rakastavaiset takertuvat toisiinsa.

Matkakumppani ei herkisty, vaan tarkastelee gondolieriä käytännöllisesti: ”Työasento on hirveä. Hän muuttuu muotopuoleksi ja saa hirveitä särkyjä.” Niinpä, missä ovat turvaliivit ja kypärä?

Mutta Venetsiassa romantiikka myy. Olen lukenut Donna Leonin kirjat ja tiedän, että paikalliset inhoavat turisteja. Minäkin inhoan heitä – vai meitä? Kaupungin taustamusiikki on vesibussien keuhkotautista rahinaa ja turistien vetokärryjen kärinää. Palatsit reunustavat Pyhän Markuksen aukiota kuin uljas nuottiviivasto oman aikakautensa matemaattisessa rytmissä. Näkymän pilaa valtava risteilyalus, joka työntyy mozartmaiseen maisemaan kuin Tähtien sota. Paha näky.

Hotellimme on 1400-luvulta ja rakennettu ilman vatupassia – sen huomaa. Sähköjohtojen lonkerot kiipeilevät seinillä. Huone on kuusi metriä korkea, ja jossain siellä ylhäällä paistaa sähkölamppu, onneksi ei kaasuvalo. Tilan täyttävät sänky, pöytä ja mahtipontisesti drapeeratut ikkunaverhot.

Ikkunasta näen muuttokuorman kanavalla. Kippurajalkaiset tuolit ja plyysisohva on lastattu pieneen moottoriveneeseen. Toisessa veneessä matkaa perhe mukanaan paksu piironki ja jääkaappi. Kokassa seisoo onnellinen koira.

Vesibussista katsottuna palazzot lipuvat ohitse kuin elokuvan kulisseina. Illan tummetessa näen pariskunnan, joka kömpii pyjamissaan yöpuulle välittämättä sulkea ikkunaluukkuja. Turistin ahneudella tarkastelen heitä kuin alkuasukkaita savanneilla. Ovatko he ylhäisöä, henkilökuntaa vai turisteja?

Pakenemme ihmismassoja vuonna 1822 perustettuun Hotel Danieliin Canal Granden varrella. Aika pysähtyy.

Smokkipukuinen tarjoilija ilmestyy tyhjästä, katoaa tyhjään. Hiljaista. Kullattuja pylväitä. Silkkisiä nojatuoleja. Komea kipsikatto. Mahtava, koristeellinen portaikko ohjaa kattoterassille, josta avautuu Venetsian loisto. Täällä kalliissa, ajan säilömässä miljöössä viipyy vielä se lumo ja charmi, josta kirjat kertovat ja runoilijat runoilevat.

Tulee haikea olo. Risteilyalukset ja 25 miljoonaa turistia vuodessa ovat pahan enne. Jonain päivänä kaikki vajoaa mereen, ja jälkipolville jää vain taru kuin uponneesta Atlantiksesta.

Kolumni on ilmestynyt ET-lehdessä 21/2017.

 

Liisa Tavi laulaa nykyään tulevien äitien kanssa ja tekee hidasta musiikkia lapsille. 

Liisa Tavi, 61, tuli tunnetuksi laulajana vuonna 1979 kappaleella Lasta ei saa tukuttaa, joka voitti Ylen Levyraadin. Vuonna 1980 hän osallistui euroviisukarsintoihin kappaleella Nopea talven valo. Hänen äänensä kuuluu myös Rauli Baddingin Tähdet Tähdet -kappaleen kertosäkeessä.

Nykyään Tavi työskentelee äänihoitajana ja asuu Joensuussa lähellä Pyhäselän rantoja. 

– Euroviisut ja yleisölle laulaminen olivat kiinnostava matka, mutta en kaipaa lavoille enää. Lopetin laulamisen kokonaan kymmenisen vuotta sitten. Olin tehnyt laulajana paljon töitä entisen mieheni muusikko Pekka Tegelmanin kanssa ja avioeromme ero muutti ammatillista minäkuvaani.

Tavi alkoi pohtia uutta suuntaa uralleen.

– Aloitin ohjaamalla äänirentoutusryhmiä Helsingin asukastaloissa asukkaille, jotka olivat pääosin eläkeikäisiä. Rentoutushoidossa avattiin kehoa liikkeen kautta ja tutkittiin äänen resonoimista oman kehon sisällä.

Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.
Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.

Ääni apuna synnytyksissä

Vähitellen Tavi erikoistui ohjaamaan äänirentoutusta raskaana oleville naisille.

– Äänenkäyttö muuttaa synnytyskokemusta. Osa asiakkaistani on kertonut, että he eivät ole tarvinneet synnytyksessä lainkaan kipulääkitystä. Heidän oman äänensä resonointi heidän kehossaan ja hengitysharjoitukset ovat kantaneet heidät läpi synnytyksen. Musiikilla on valtava vaikutus kehon rentoutumisessa ja rauhoittamisessa. Yleensä äänihoitoa käytetään synnytyksessä kuitenkin kipulääkityksen ohella.

Vielä 1980-luvulla äänihoito ei ollut osana synnytysvalmennusta. Tavin oma esikoinen syntyi Tuula Amberlan Lulun tahtiin, sillä joku oli kääntänyt synnytyssalissa radion päälle.

Tämän vuoden syyskuussa Tavi opiskeli doulaksi.

– Omien lasteni syntymästä on jo kolmisenkymmentä vuotta, joten halusin ammattini puolesta virkistää muistiani synnytyskokemuksesta. En ollut mukana oman lapsenlapseni synnytyksessä, mutta olin kyllä poikaani jatkuvasti puhelinyhteydessä ihmeen tapahtuessa.

Hidasta musiikkia lapsille

Liisa Tavi kertoo kasanneensa useamman vuoden lapsille ja vanhemmille suunnattua levyä.

– Tuota levyä on tehty kuin Iisakin kirkkoa, sillä rahoitamme tuotannon omasta kukkarostamme, laulaja puuskahtaa.

Tavin, muusikko Safka Pekkosen ja säveltäjä Aija Leinosen tavoitteena on tarjota pirteiden renkutuksien sijaan rauhallista musiikkia vanhemmille ja lapsille.

– Matalan pulssin kappaleiden tarkoituksena on rauhoittaa lapsia ja heidän vanhempiaan, Tavi kertoo.

Liisa Tavi, 61.
Liisa Tavi, 61.

Liisa Tavin omat kappaleet käsittelivät aikanaan inhimillisyyttä. Julkisuuteen Tavi nousi vuoden 1979 kappaleellaan Lasta ei saa tukuttaa. Pelle Miljoonan kirjoittama sanoitus otti kantaa lasten kaltoin kohteluun ja kasvatukseen.

– Oma näkemykseni on aina ollut se, että elämän ensimmäiset askeleet ovat äärimmäisen tärkeitä. Varhaislapsuus saattaa olla jopa elämämme tärkeintä aikaa, sillä lapset saavat jo hyvin nuorina eväät itsensä hyväksymiseen.

Tavi seuraa tällä hetkellä oman kolmivuotiaan lapsenlapsensa elämää ja kehitystä.

– Kouluissa ja tarhoissa meininki voi olla aika levotonta rauhallisillekin lapsille. Tämä levy tuo toivottavasti rauhaa hektisten tilanteiden keskelle. Kaiken lastenmusiikin ei tarvitse olla reipasta ja hauskaa irrottelua, sen vuoksi olemme tehneet tietoisesti hitaita kappaleita.