Yhä useampi viisikymppinen mies vaihtaa baarit joogasaleihin. Suunnanmuutoksestaan kertoo nyt Timo Kiiskinen. Laulaja-lauluntekijä löysi erokriisissä tiensä joogasalille. Sinne hän suuntaa yhä edelleen säilyttääkseen malttinsa ja hioakseen särmiään.

Helsingin keskustan astanga­joogasalin aulan seinällä lukee:

I stress therefore I yoga.

Sisällä salissa on lämmin. Matoilla 10 ihmistä muuntuu koiriksi, kotkiksi ja kierteisiksi triangeleiksi. Syvät hengitykset tuhisevat ja rohisevat rauhoittavasti. Taustamusiikkia ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Useimmat joogaajista ovat käsittämättömän notkeita, jänteviä ja lihaksikkaita. Osa vääntäytyy asentoihin, joiden terveellisyydestä en menisi takuuseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laulaja-lauluntekijä Timo Kiiskinen toistaa omaa liikesarjaansa keskittyneesti ja sivuilleen vilkuilematta. Hän sentään näyttää viisikymppiseltä suomalaiselta mieheltä.

Timon työpäivät alkavat usein niin kuin tänäkin aamuna. Hän saattelee vaimonsa Nina Kiiskisen kanssa saamansa iltatähden Onnin matkaan. Sitten hän joogaa puolitoista tuntia ja siirtyy työhuoneelleen tekemään lauluja.  

  • Miksi musamies joogaa?

Ystäväni ja antangajoogaopettaja Petri Räisänen antoi minulle kymmenisen vuotta sitten lahjakortin joogakurssille.

Se osui oikeaan aikaan. Urheilin 16-vuotiaaksi, kunnes musiikki lopetti kaiken kuntoilemiseni 25 vuodeksi.

Kävin noihin aikoihin läpi avioeroani ja sain joogasta rytmin päiviini. Aloin joogata joka aamu kuutena päivänä viikossa. Jooga auttoi minua pysymään rauhallisena, vaikken tiennyt yhtään, mitä elämässä seuraavaksi tapahtuisi.

Pari vuotta jatkuneen avioeroprosessin myötä jooga jäi osaksi elämääni.

  • Miksi juuri astangajooga?

Astanga on pahimmillaan aika suorituskeskeistä pullistelua. Kun oli kuukauden Intiassa joogaopissa, paikka oli täynnä superurheilullisia jenkkibodaajia. Tällainen lievästi ylipainoinen suomalainen mies ei kuulunut joukkoon. Onneksi minulla on luonnostaan aika meditatiivinen asenne. Minua ei kiinnosta, kuka siinä vieressä on.

"Tällainen lievästi ylipainoinen suomalainen mies ei kuulunut joukkoon."

Oleellista on se, että joku on miettinyt ja hyväksi havainnut tietyt liikesarjat. Ehjä kokonaisuus on parempi kuin liike sieltä, toinen täältä.

Joogalla voi saavuttaa yhteyttä kehon ja mielen välille. En tosin epäile sitäkään, etteikö joku voisi tavoittaa saman asian puntteja nostamalla tai juoksemalla.

  • Miksi musamiehet tapaa nykyään varmemmin joogasalilta kuin baarista?

Ehkä me vaan ollaan vanhenemassa.

Ajattelen kyllä edelleen, että se on ihan kunniakasta, kun taiteilija elää epäterveellisesti ja katsoo elämää vähän ojan puolelta.

Itselleni jooga laittaa suitset siinä, miten huonosti kohtelen ke­hoani. Minulla on taipumusta käyttää alkoholia, polttaa savukkeita, syödä epäterveellisesti ja menettää malttini. Olen juntti niin kuin ennenkin, mutta jooga pyöristää negatiivisia kulmiani.

En pyri täydellisyyteen. Helposti sitä ajatellaan mustavalkoisesti, että jos joogaa, kaikki pitää ratkaista joogalla. Ei tarvitse. Joskus umpikujasta pääsee myös lähtemällä baariin.

"Olen juntti niin kuin ennenkin, mutta jooga pyöristää negatiivisia kulmiani."

  • Auttaako jooga musiikin tekemisessä?

Kun salilta lähtee työhuoneelle tyhjin mielin, se on hyvä lähtökohta.

Meditatiivinen taipumukseni näkyy myös musiikissani. Minulla on tarve tuoda jonkinlaista hengen näkökulmaa käytännön asioihin laulujen muodossa. Tyylilliset seikat ovat minulle aika yhdentekeviä.

Välillä sekä joogassa että musiikin esittämisessä fyysinen tapahtuminen kadottaa merkityksensä. En enää muista koko biisiä, mutta sieltä se vaan tulee. Enkä muista yleisöäkään, mutta samalla tunnen sen vahvasti. Ne ovat hienoja hetkiä.

Ja sitten ovat myös ne huonot hetket, kun kaikki sattuu ja tuntuu raskaalta. Jokainen asana tai biisi täytyy taistella läpi tietäen, että tätä se on koko sessio alusta loppuun – pelkkää suorittamista.

  • Vieläkö viisikymppinen kehtaa joogata?

Ikä on tuonut joogaan syvyyttä. Vaikein läksy ihmiselämässä lapsuuden jälkeen on läsnäolo. Ei vaan ehdi, uskalla, jaksa, osaa. Joogassakin sitä helposti väsää ja vääntää, tekee ja hakee.

Viisikymppisenä voi jo ajatella, että mä teen nyt tämän joogaharjoituksen rauhassa ja sen jälkeen jotain ihan muuta.

Kuka on Timo Kiiskinen?

4 nopeaa

  1. Syntynyt 1963
  2. Haukivuorella, asuu Helsingissä.
  3. Ammatti: Lauluntekijä. Musiikkia ovat levyttäneet kansansuosikit Katri-Helenasta Kari Tapioon ja Samuli Edelmannista Pepe Willbergiin.
  4. Perhe: Vaimo Nina ja uusperhe, johon kuuluu kuusi lasta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla