Kun lääkäri Pirkko Kiviluoto innostui lännenratsastuksesta, hänen elämäänsä laukkasi myös uusi ilo, rakkaus ja ura.

Pirkko Kiviluodon elämään mahtuu monta mullistusta ja uutta alkua.

Merkittävin sattui kymmenisen vuotta sitten, jolloin avioeron ja lääkärin työn uuvuttama Pirkko myi kaiken omaisuutensa ja muutti töölöläisestä kerrostalosta maalle Sauvoon, Turun kupeeseen. Ja päätti tehdä rakkaasta harrastuksesta, lännenratsastuksesta, itselleen ammatin.

Aidan takana on vihreämpää

Maalla odotti monta yllätystä. Se suurin löytyi naapurin lihakarjatilalta, jonka isännästä Pirkko löysi elämänsä miehen, Antti Launnon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Juuri ennen muuttoa olin tosin lukenut, että alta viisikymppisen naisen on todennäköisempää joutua terroristihyökkäykseen kuin löytää uusi puoliso, huomauttaa Pirkko itseironiseen tyyliinsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suuriin saappaisiin tottuneen Antin suku oli asunut samoilla sijoillaan 1600-luvulta alkaen.

Irti juurilta

Pari vuotta sitten Pirkko ja Antti mullistivat elämänsä taas kerran. He myivät maatilansa, muuttivat Vantaan Seutulaan ja ryhtyivät pyörittämään yhdessä Alsbölen hevoshoitolaa. Omia hevosia on kuusi, hoitohevosia 17.

Edelleen Pirkko kilpailee myös lännenratsastuksessa.

– Työtä riittää aamuvarhaisesta iltamyöhään, mutta olemme kunnianhimoisia myös vapaa-ajan suhteen, sanoo Antti.

Erityisen ihastuneita Pirkko ja Antti ovat Intiaan, jossa he ovat osallistuneet pitkiin ratsastusretkiin, teltoissa yöpyen.

Joustoa lomituksiin ja varamiesjärjestelyihin antaa Pirkon eläinlääkäriksi pian valmistuva tytär Meeri. Innokas lännenratsastuksen harrastaja hänkin.

Lue myös: "Kilpahevosia hoidetaan paremmin kuin lapsia"

Mikä ihmeen lännenratsastus?

Western Riding on alunperin kehittynyt cowboy-elämän tarpeista. Satulakin on tavallista vankempi – ja ergonomisempi. Se jakaa ratsastajan painon tasaisemmin hevosen kannettavaksi. Tärkeää senkin vuoksi, että satulassa saatetaan istua koko päivä ja kaikki tarmo menee karjaan keskittymiseen.

Aidoilla lännen mailla hevonen on korvaamaton työpari, joka karjavaistonsa sanelemana oivaltaa ja tekee asioita myös oma-aloitteisesti. Toisaalta hevonen on ratsastajan täydessä hallinnassa, mutta hyvin rennosti. Sitä kuvastaa jo se, että ohjat roikkuvat löysänä suuren osan aikaa.

Vauhdikas kilpalaji

Rentouden vastapainoksi lännenratsut lähtevät räjähtävään vauhtiin jo pienestä pyynnöstä. Ja kykenevät äkkipysähdyksiin ja pyörähdyksiin.

Näistä ja monista muista taidoista kilpaillaan myös Suomessa. Perinteitä kunnioittaen, näyttäviin buutseihin, liiveihin ja stetsoneihin pukeutuneena.

Vasikoita Suomessa ei kuitenkaan lassota, vaan keskitytään muunlaiseen taituruuteen. Sekä ratsastajaa että ratsua arvioiden.

MM-tasolla lännenratsastuksessa on kisattu vuodesta 2002. Erityisen arvostettua lännenratsastus on USA:n ohella Italiassa.

Virtaa myös vastaanotolle

Pirkko Kiviluodon oma lempiratsu on ketterä 9-vuotias quarter, Xena. Suosittu ja näyttävä lännenratsurotu on myös harmaatäplikäs appaloosa. Niitä Pirkko Kiviluoto on jo vuosia kasvattanut ja kouluttanut yhdessä tyttärensä kanssa.

– Ei tämä mikään loistava bisnes ole, mutta elämäntapana palkitseva, kiteyttää osan viikosta lääkärinä yhä työskentelevä Pirkko.

Katso video www.etlehti.fi/spin

Pirkko Kiviluoto näyttää videolla Xenan kanssa, millainen on lännenratsastuksen piruettimainen takaosakäännös, virallisemmin spin.


Lue lisää Pirkko Kiviluodon ja Antti Launnon vauhdikkaasta maalaiselämästä ET-lehdestä 13/2015, joka ilmestyy 29. heinäkuuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla