Moni kysyy antiikkia ja keräilyä vakavasti harrastavilta, mihin kannattaisi nyt sijoittaa. Moni ammatti-ihminenkin pohtii tätä lähes joka päivä, kuten Pentti Avomaa. Lue, mitä hän sanoo tämän päivän keräilytavaroiden markkinoista.

Tuskin löytyy sijoituskohdetta, josta joku voisi rehellisesti ja täysin varmasti sanoa, että sen hinta tulee nousemaan nykyisestään reilusti esimerkiksi vuoden, viiden tai kymmenen vuoden tähtäimellä. Tämä koskee yhtä lailla niin kultaa, pörssiosakkeita, maalauksia, designia kuin antiikkia.

Pörssiosakkeissa suurehkotkin hintaheilahtelut voivat olla jopa päivittäisiä, ja joissakin tapauksissa heilahduksen suunta on ennustettavissa melkoisella varmuudella. Mutta mitä etäämmälle ennustehetkestä mennään, sitä vaikeampaa on ennustaa edes suuntaa saati heilahduksen voimakkuutta.

Keräilytavaroissa hintaheilahtelut tapahtuvat yleensä paljon hitaammin, ja vain joissain harvoissa tapauksissa ne ovat ennustetavissa. Hyvä – ja harvinainen – esimerkki on vintage. Kun tuo hämärähkö käsite luotiin ulkomailla, oli selvää, että vintage-innostus tulee viipeellä Suomeen. Selvää oli, että johtaa myös täällä käsitteen kattavien tavaroiden, ennen kaikkea huippusuunnittelijoiden muotivaatteiden, laukkujen, kenkien ja korujen, hintojen nousuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vintage-tavaroiden kysynnän kasvu tuotti myös tarjonnan kasvun, ja tämä on vähintäänkin tasoittanut hintojen nousua. Kuka uskaltaa ennustaa, mihin suuntaan hinnat kehittyvät? Lopahtaako vintage-innostus vai lisääntyykö se?

Lue arvioita ja kommentteja keräilyesineistä täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Motiivit mietittävä

Eräs eturivin pörssiasiantuntija on sanonut, että hän on tyystin lopettanut osakkeiden osto- ja myyntivihjeiden antamisen, koska huomenna hän voi olla jo täysin päinvastaista mieltä uuden informaation tai kurssimuutoksen johdosta.

Eräs amerikkalainen sijoitusyhtiöllään miljardeja tehnyt alkoi kuulemma puolestaan antamaan osto- tai myyntivihjeitä sen mukaan, mitä itse oli juuri ostamassa tai myymässä. Eli hän oli myymässä, kun suositteli osakkeen ostamista ja päinvastoin. Ennustajan mahdolliset motiivit pitää siis selvittää.

"Ennustajan mahdolliset motiivit pitää siis selvittää."

Ennusteet voivat toteuttaa itseään. Jos esimerkiksi taiteen tai designin arvostettu asiantuntija ennustaa, että jonkun taiteilijan ja designerin töiden arvo tulee mitä todennäköisimmin kohoamaan lähitulevaisuudessa, se voi johtaa siihen, että myyjät pidättyvät myynnistä jääden odottamaan hintojen nousua. Tai ostajat kiirehtivät ostamaan töitä itselleen. Molemmat johtavat hintojen nousuun, ja siis ennuste toteutti itseään.

Etlehti.fin luetuin artikkeli: "Älä jätä tätä perinnöksi” – katso ennen ja jälkeen -kuvat

Ennuste voi toisaalta aiheuttaa sen, että ennusteen mukainen kehitys ei toteudukaan, vaikka siihen muutoin olisi ehkä ihan relevantteja syitä.  Jos esimerkiksi alan asiantuntija ennustaa, että nyt kannattaisi panna talteen hintojen nousua odottamaan vaikkapa ensimmäisiä eurokolikoita, moni tekisi ehkä niin. Tarjonta ylittäisi varmasti kysynnän hamaan tulevaisuuteen, ja kolikoiden arvo tuskin lähtisi nousuun.

Jälkiviisautta

Jälkikäteen on harmittavaa nähdä, että olisi pitänyt säilyttää tai jopa hankkia milloin mikin tavara, josta on tullut niin keräilijöiden kuin sijoittajienkin himoitsemia kohteita. Niitä ovat esimerkiksi jotkut varsin uudetkin rahat, joissa on joku erikoisuus. Tai esimerkiksi ensimmäinen Macintosh-tietokone – niin sanottu kottaraispönttö – jollainen todennäköisesti on jollain ET-lehden lukijallakin ollut.

"Voisiko keräilijöiden keskuudessa joskus himoituksi tulla varhainen Nintendo?"

Tämä ei ole ennuste, vaan pähkäilyä: voisiko keräilijöiden keskuudessa joskus yhtä himoituksi tulla vaikkapa varhainen Nintendo-pelikone tai Nokian ensimmäinen kännykkä?

Hyviä kysymyksiä, mutta oikeat vastaukset löytyvät vasta vuosien päästä. Silloin voi taas harmitella. Tai sitten ei.

Lähetä kysymys keräilyn asiantuntijalle Pentti Avomaalle tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla