Syöpä kuriin Intiassa –

Eeva Virtasella on hymy herkässä ja silmistä paistaa elämänilo, vaikka 54-vuotias vantaalainen on kokenut kovia. Uusi alku löytyi Intiasta.

Eeva Virtanen on sairastanut pitkään hormonipositiivista rintasyöpää, joka tunnetaan harvinaisen aggressiivisena tautina. Hoitonsa suhteen hän teki poikkeuksellisen ratkaisun ja  päätti lähteä etsimään vastauksia mieltä vaivaaviin kysymyksiin Intiaan.

Nyt Eeva istuu delhiläisen BLK – sairaalan huoneessa pirteänä odottaen aamun lääkärikierrosta ja avautuu sairaudestaan.

- Ensimmäisen kerran rintasyöpä todettiin vuonna 2009, jonka takia rinta ja imusolmukkeet poistettiin Suomessa, hän kertoo

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syöpä uusiutui kahden vuoden kuluttua, jolloin Eevalta leikattiin toinenkin rinta. Huonoja uutisia tuli lisään kun muutaman vuoden kuluttua Eeva alkoi epäillä syöpää jalkaterän luissa, kun nilkka murtui yllättäen eikä tahtonut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rintasyöpä levisi luustoon

- Syöpäklinikalla ei uskottu puoleen vuoteen, että jalan luissa voisi olla syöpä. Vasta luunäytteen jälkeen todettiin rintasyövän levinneen myös luustoon, Eeva sanoo.

Eeva ei halunnut odottaa uusien oireiden ilmaantumista, ja samalla hänestä tuntui, ettei syöpätautien klinikalla Helsingissä otettu häntä riittävän vakavasti. Hän alkoi etsiä vaihtoehtoja julkiselle hoidolle ja kuuli tuttavaltaan suomalaisyrityksestä, joka järjestää syöpähoitoja Intiassa.

Eeva otti yhteyttä yritykseen ja oli pian delhiläisessä BLK -sairaalassa tutkimuksissa.

- Heti Intiaan päästyäni minut kuvattiin päästä varpaisiin maailman nykyaikaisimmilla laitteilla, Eeva sanoo.

Eevan mielestä hänen Suomessa saamansa hoito ei suinkaan ollut maailman parasta.

- Tuntui, että ketään ei kiinnostanut tilanteen vakavuus vaan tuputettiin lisää samaa lääkettä ja kerrottiin, ettei siellä mitään tautia ole,  hän sanoo.

Intiassa uuden uutta tekniikkaa

Syöhoitomatkoja Intiaan järjestävän Medifin johtaja Mika Heinonen mukaan Intian yksityissairaaloissa on uudenaikaisia tutkimuslaitteita ja huippuyliopistoissa koulutettuja lääkäreitä.

Esimerkiksi BLK -sairaalassa on käytössä kaksikymmentä miljoonaa euroa maksava amerikkalainen PET-scan kuvantamiskone, jota ei löydy mistään Pohjoismaista.

Heinonen kertoo tuntevansa suomalaisen terveydenhuollon tilan yli kymmenen vuoden hoitajakokemuksella.

- Suomessa hoidetaan perussyövät hyvin, mutta heti kun tulee mutkikkaampi tapaus vastaan, julkinen puoli ei enää pystykään auttamaan, hän sanoo.

Suomalaiset alan asiantuntijat toppuuttelevat ulkomaille halpojen hoitojen perään lähteviä. Riskit ovat suuret, sillä vastuu hoidosta jää usein potilaalle itselleen tai loppukädessä julkiselle terveydenhuollolle.

Potilasturvallisuus on yhä heikko

Sosiaali- ja terveysministeriön  lääkintöneuvoksen Timo Keistisen mukaan  terveysturisteilla on heikko potilasturvallisuus ja suuri riski sairastua vakavasti.

- Hoitomenetelmät eivät välttämättä ole ulkomailla samanlaisia ja ero on sitä suurempi, mitä kauemmaksi mennään. Etelässä vastustuskykyisten bakteerien esiintyvyys on huomattavasti suurempi kuin pohjoismaissa, hän sanoo.

Kaukana annetun hoidon yhteydessä jatkohoitoa on usein vaikeampi järjestää.

- Pitää kysyä etukäteen mitä tapahtuu ja kuka korvaa jos jotain menee pieleen. Onko hoitopaikalla vakuutukset kunnossa jos tapahtuu hoitovirhe tai muu potilasvahinko, sanoo Suomen Potilasliitto ry:n puheenjohtaja Paavo Koistinen.

Kun potilas palaa Suomessa julkisen hoidon piiriin, potilas joudutaan usein eristämään bakteerien takia. Hoitotursmi voi tulla julkiselle terveydenhuollolle kalliiksi.

- Komplikaatioiden hoito lähes aina päätyy Suomeen ja julkisen sektorin hoidettavaksi ja maksettavaksi. Lisäksi potilas voi saada hoitoa, jota Suomessa ei pystytä järjestämään, Keistinen sanoo.

Eevakin sai kuulla monta varoituksen sanaa ennen lähtöä. Silti intialainen sairaala ei pelottanut häntä.

- Täällähän pestään lattioitakin joka tunti ja pidetään hygieniasta todella hyvää huolta.

Myös hoitohenkilökunta saa Eevalta kiitosta ihmisläheisyydestään.

- Lääkäri ottaa kädestä kiinni, ja kuuntelee potilasta kauemmin kuin sen pakolliset kymmenen minuuttia.

Eevan mielestä Suomen syöpähoidoissa ja etenkin lääkärien asenteissa on parantamisen varaa.

- Kotimaassa pitäisi potilaalla olla suurempi oikeusturva. Vaihtoehtoja eikä neuvoja saa mistään ellet niitä itse hae, hän sanoo.

Lisää kiehtovia uusia alkuja löydät täältä.

 

Valmistaudu ja varmistaudu

1. Mitä tulee tehdä ennen ulkomaille hoitoon lähtemistä?

Esimerkiksi Intiaan syöpähoitoihin lähtevän kannattaa ensin tarkkaan keskustella Suomessa hoitavan lääkärin ja hoitoyksikkönsä kanssa ja otettava selvää kohdemaan olosuhteista. Pitää selvittää hyvin tarkkaan hoitoklinikan taustatiedot ja onko sen hygieniataso riittävä. Matkavakuutus ja rokotukset on oltava kunnossa kaukomaille lähtevillä. Hoidon kokonaiskulut on otettava selville etukäteen ettei paikanpäällä tule yllätyksiä.

2. Minkälainen suoja on ulkomaille hoitoihin lähtevillä?

Suomalainen potilasvakuutus ei korvaa ulkomailla tehtyjä hoitovirheitä. Kela korvaa kuitenkin jälkikäteen lääkärin palkkion, tutkimuksen ja hoidon kustannuksia EU maissa sekä Sveitsissä. Ehtona on, että kustannukset ovat Suomen  sairausvakuutuslain nojalla korvattavia.

3. Miten vikaan menneen hoidon korvausta haetaan?

Potilasvahinkovakuutus korvaa vain hoitovahingot Suomessa. Korvausta voi siten ulkomailla hakea vain paikallisesti ja paikallisen ulkomaisen lainsäädännön puitteissa. Aasiassa korvauksen hakeminen voi olla hyvinkin haastavaa.

Ulkomailla tehdyn hoidon komplikaatiot hoidetaan Suomessa aivan samalla tavalla kuin muutenkin suomalaisia potilaita ja komplikaatiota hoidetaan eli vaivaa korjataan suomalaisten veronmaksajien rahoittamana. Maailmalla on myös saatavilla erilaisia lääkematkailuvakuutuksia.

4. Ulkomaiset lääkärit määräsivät jatkohoitoa potilaalle kotonaan. Miten se tapahtuu Suomessa?

Suomeen palattua hoito annetaan aina paikallisen arvioinnin pohjalta. Jos suomalainen lääkäri katsoo hoidon järkeväksi, niin potilaalla on periaatteessa mahdollisuus saada kansaneläkelaitoksen korvausta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla