Istu hattu päässä hääpöytään, jätä sukkahousut kotiin ja ota korujen sijoittelussa mallia Englannin kuningattarelta. Näin neuvoo tunnettu tapakouluttaja Kaarina Suonperä. Katso myös hänen muut vinkkinsä, joilla sinusta tulee kesän juhlien edustavin vieras.

Minkä värisen käsilaukun saa nostaa hääpöydälle? Miksi korkokengät eivät aina ole paras jalkinevalinta juhliin? Mikä on helmisolmio? Harvinaista kamarineuvoksen arvonimeä kantava Kaarina Suonperä tuntee tilaisuuden kuin tilaisuuden etiketin. Tässä tunnetun tapakouluttajan  varmat vinkit juhlapukeutumiseen – ja kullanarvoiset neuvot, joilla vältät väärin sonnustautumisen sudenkuopat.

Häät

Hatut ovat saaneet enemmän sijaa juhlapukeutumisessa. Naisille päähine on asuste, joka on osa kokonaisuutta. Saat pitää kevyttä ja kesäistä hattua päässäsi koko tilaisuuden ajan – myös ruokapöydässä. Valitse hatun väri ylläsi olevan vaatekokonaisuuden mukaan.

"Miesten ei tarvitse aina suosia tummaa pukua. Vaalea, pellavakankainen asu on oiva valinta hääjuhliin."

Saat yhdistää puvuntakkiin myös siistit housut, kunhan ne eivät ole sepalusfarkut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voit peittää kirkossa tapahtuvassa vihkitilaisuudessa olkapääsi kevyellä bolerolla tai jakulla. Myös hartiahuivi ajaa saman asian. Varsinaisessa juhlatilaisuudessa olkapäät saavat olla esillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vältä pukeutumasta valkoiseen tai mustaan. Valkoinen on vihkitilaisuudessa varattu morsiamelle, vaikka hänen häämekkonsa olisikin jonkin muun värinen. Musta sen sijaan on surun väri, joka kuuluu hautajaisiin.

Pyöreiden vuosien juhlat

Ota huomioon kutsukortissa mainittu pukukoodi. Jos tilaisuuden järjestäjä ei ole erikseen antanut asuohjeistusta, kysy asiasta suoraan päivänsankarilta.

Kansallispuku on hieno ja kotiseuturakkautta korostava juhlavaate. Muista kuitenkin, ettei kansallispukuun saa yhdistää siihen kuulumattomia asusteita. Naisten kenkien tulee olla kärjistään umpinaiset ja matalakorkoiset.

Päivänsankarin lapset tai lapsenlapset voivat ilahduttaa pukeutumalla tietyn vuosiluvun tyyliin. Millaista mekkoa mummi käytti 50-luvulla? Kuuluiko vaarin nuoruusvuosien vakiovarustukseen olkihattu? Muistojen elävöittäminen voi palauttaa mieleen mukavia hetkiä vuosien takaa.

Älä laita yllesi samanlaista mekkoa tai puseroa, kuin päivänsankarilla. Jos olet epävarma vaatevalinnastasi, ota yhteyttä juhlittavan henkilön lähipiiriin. Näin voit pienentää samaan vaatteeseen sonnustautumisen riskiä.

Kesäjuhlat kotona

Pihajuhlissa miehet saavat löysätä kravattia ja naisten helmat heilahdella. Sekä vaaleat että iloiset värit ovat nappivalintoja kesäisessä, vapaamuotoisessa tilaisuudessa. Pidä kuitenkin mielessä, että valkoiset vaatteet tahriintuvat helposti.

Pue yllesi jalkineet, joissa sinun on helppo olla. Korot uppoavat helposti märkään maahan. Ota siksi huomioon myös aiempien päivien sää kenkien valinnassa. Kesäjuhlissa ei välttämättä tarvita sukkahousuja tai sukkia.

"Anna luonnon tuoksua. Kesällä et välttämättä tarvitse haju- tai partavettä."

Jos haluat täydentää juhlatunnelmaa hajusteilla, valitse mieto vaihtoehto.

Illan tullen heräävät hyttyset ovat ikäviä kuokkavieraita. Älä häädä ötököitä voimakkaan hajuisilla myrkyillä. Hajusteettomilla tuotteilla säästät aistiyliherkkää kanssavierasta.

Kesän kulttuuritapahtumat

Pidä mukanasi ohutta, mutta lämmintä hihallista yläosaa. Illan viiletessä mohair, silkki tai muu vastaava luonnonkuitu lämmittää ja suojaa hyttysiltä.

Mene kesäteatterin ensi-iltaan aina hieman tavallista juhlavammassa asussa. Pukemalla parempaa päälle kunnioitat näyttelijöiden  työtä. Naisilla varmoja valintoja ovat maksimittaiset helmat ja miehillä puvuntakki.

Kertakäyttöinen sadeviitta on kätevä suojavaate kuuron yllättäessä. Se mahtuu näppärästi käsilaukkuun tai taskuun. Iso muovihuppu pitää myös meikin suojassa sadepisaroilta.

Vältä hattua katsomossa tai tilassa, jossa takanasi on muita ihmisiä. Päähineen lierit voivat peittää näkyvyyden toiselta tapahtumaan osallistujalta.

Näin valitset oikeat asusteet

Sukkahousujen käytölle ei ole yleistä etikettiä. Ne on kuitenkin suositeltavaa pukea ylle arvokkaampiin tilaisuuksiin. Erityisesti häissä sukkahousut ovat juhlan merkki. Vältä mustia tai ruskeita sukkahousuja, sillä tummat värit symboloivat surua.

Käsilaukkuun pätee ohje "mitä pienempi, sen parempi". Laukkuun ei tarvitse mahtua kuin huulipuna, nenäliina ja mahdolliset lääkkeet. Muista, että mustaa laukkua ei saa asettaa illallispöydälle. Sen sijaan kämmenen kokoisen, kovan, rivattoman ja vaalean vastaavan voi huoletta nostaa aterimien viereen.

Valitse kampauksen tyyli juhlan luonteen mukaan. Kiharretut hiukset suoristuvat kesällä nopeasti lämmön vaikutuksesta. Erityisesti ruokapöydässä tukka kannattaa pitää kiinni. Piristä kampausta hiuskoristeilla, kuten pinneillä tai ruseteilla.

Kesämeikki ei saa olla liian raskas. Auringon sävyttämille kasvoille sopii parhaiten ohut ja läpikuultava ehostus. Kiinnitä huomiota meikkivoiteen huolelliseen häivyttämiseen. Korosta kesällä silmiä ja huulia. Huulipunan sijaan suu kannattaa värittää huultenrajauskynällä. Se pysyy syödessäkin paremmin paikoillaan.  

Kello ei kuulu juhliin. Menetkö tilaisuuteen viettämään hienoja hetkiä vai vilkuilemaan ajan kulumista? Jos rannekello on sinulle välttämätön, suosi nahkahihnaista aikarautaa. Miehet voivat halutessaan sisällyttää asukokonaisuuteensa taskukellon.

Pue iloisiin juhliin kultaiset korut, sillä niiden väri symboloi aurinkoa. Helmet puolestaan merkitsevät kyyneliä – niin hyvässä, kuin pahassa. Selvitä rintaneulan oikea paikka Englannin kuningattaren esimerkkiä tarkkailemalla.

Naisille kiilakorot ovat kätevin valinta. Ne ovat juhlavat, mutta kapeita korkoja tukevammat astella. Kaikuvissa tiloissa, kuten juhlasalissa ja kirkossa, kannattaa korkokengillä kävellä hieman kevyemmällä askeleella. Miesten ei tarvitse suosia pelkästään mustia juhlakenkiä. Tuo asuun mukavaa piristystä värillisillä pellavakankaisilla kengillä tai kalosseilla.

Solmio on olennainen osa miesten juhlapukeutumista. Kuvioidut tai kirkkaanväriset kravatit sopivat parhaiten vapaamuotoisempiin tilaisuuksiin. Häihin kannattaa sen sijaan valita hillitympi asuste. Jos ylläsi on frakki, pue sen kanssa etiketin mukainen helmenharmaa ”helmisolmio”.

Shortsit kuuluvat vapaa-aikaan. Tämän takia ne eivät ole sopiva asuvalinta häiden kaltaisiin hienoihin juhliin. Valitse hameen tai mekon helman mitta sen perusteella, missä itse tunnet olosi mukavaksi. Jos olet epävarma, kysy ystävän tai puolison mielipidettä.  

Vierailija

Paroni von Münchhausen on kaikkien itsensä pätevöittäneiden esi-isä.  Tukasta itseään nostaen on syntynyt monta tapakouluttajaa.

.

Hyvän käytöksen puolelta muistammeTuomi Elmgren-Heinonsen, joka kirjoitti Käytöksen kultaisen kirjan 1930-luvun lopulla. Hän ei niuhottanut, vaan vakuutti epävarmoja. "Käyttäytyä voi miten vaan, kun tekee sen eleettömästi ja tyylikkäästi"  Siispä sormet rennosti suuhun, kun voileipäkakusta purskahtaa graaviohen julma ruoto!

Vierailija

Sanoisin tuosta tapa-gurusta, että on kovin ikävystyttävää katsoa häntä, vuodesta toiseen sinisessä samassa tyylissään, mielikuvituksetonta. Miksi pitäisi käyttäytyä juuri noiden tapojen mukaan? Voi olla tyylikäs enemmän kuin yhdellä tavalla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla