Kiinteistökuningatar Kaisa Liski osaa yllättää. Nyt hän suunnittelee menevänsä eduskuntaan seuraavissa vaaleissa, vuonna 2019.

Kaisa Liski aikoo siis mennä eduskuntaan. Hän on jo nyt kaisamaisen varma pääsystään.

Manu-poika menee tuolloin kouluun ja uskon, että kansanedustajana pystyisin järjestämään elämän säännöllisemmäksi kuin nyt. Ajankäyttö helpottuisi, Kaisa kertoo ET-lehdelle.

Nainen on aikanaan ollut mukana Vantaan kunnallispolitiikassa. Hänet valittiin valtuustoon kokoomuksen riveistä.

– Tämänvuotisissa eduskuntavaaleissa olin kepulaisehdokkaan taustatukena. En vielä tiedä, minkä puolueen riveistä pyrin eduskuntaan.

Kaisa Liski muistelee neljän vuoden kokemusta kunnanvaltuustossa:

– Aluksi turhauduin, kun asiat etenivät niin hitaasti. Mutta kyllä ne kuitenkin etenivät. Oli tärkeää tajuta, ryhmäkurin merkitys, mutta omaatuntoa pitää arvostaa yli ryhmäkurinkin. Täytyy pitää lupauksensa, joita on antanut äänestäjille.

Lue myös: Kiinteistö-Kaisa: Tämä on pahin virhe – "mieluummin tingi 15 000 e"

Lastensuojelun asiakas?

Televisionkatsojat muistavat Kiinteistökuningattaren monesta ohjelmasta. Kaisa on yksi Suomen parhaita kiinteistövälittäjiä. Hän luettelee asioita, jotka ovat välttämättömiä hänen työssään: pitää olla aito ja välitön.

– Täytyy olla aika hyvä ihmistuntija. Eikä asiakkaita voi aliarvioida.

Kaisalla  on ollut vaikea lapsuus. Hän itse arvelee, että jos joku lapsi eläisi sellaisissa oloissa, kun hän pienenä eli, olisi varmasti lastensuojelun asiakas.

Tyttö joutui olemaan paljon yksin, kun yksinhuoltajaäiti vietti paljon aikaa ravintoloissa, missä milloinkin.

– Toisaalta minulle sellainen elämä oli normaalia. Kaikkeen tottuu.

"Minulle sellainen elämä oli normaalia."

13 vuoden parisuhdehelvetti

Hän vaikein elämänvaiheensa liittyy parisuhteeseen. Nyt onnellisissa naimisissa Kimmonsa kanssa oleva nainen joutui aikanaan psykopaattimiehen hyväksikäyttämäksi.

Siihen hän ei tottunut. Kesti 13 vuotta ennen kuin hän pääsi väkivaltaisesta miehestä irti. Pelko piti hänet liitossa, kunnes viha voitti ja toi rohkeuden, jonka voimin Kaisa lähti.

Katso myös Kaisan vinkit: "Älä koskaan osta asuntoa tällaisesta talosta"

Kotiroolit: vaimo, äiti ja mummi

Helsingissä syntynyt tyttö rakastaa maalaiselämää ja verkkareita, mutta töihin ne eivät kelpaa.

– Joskus mä törsään. Saatan ostaa melkein neljä tonnia maksavan käsilaukun, koska voin tehdä niin. On niin kiva tehdä se ostos ja myyjä kihisee ja tohisee. Kaupan tekemisen hetki on hauska. Kaikki ovat tyytyväisiä.

Raha on Kaisan mielestä tärkeää siksi, että se tuo turvallisuutta, onnea ase ei tuo yksistään. Perhe on Kaisan ykkösjuttu: aviomies, tämän kaksi lasta, Manu ja omat aikuiset lapset ja kaksivuotias pojanntytär Aava.

"Joskus törsään ja saatan ostaa neljän tonnin käsilaukun"

Kaisa Liski x 4

  1. Kaisa Liski, 47, on kiinteistövälittäjä ja Arvoasunnot LKV:n liiketoimintajohtaja.
  2. Liski nousi koko kansan tietoisuuteen vuonna 2011 Kiinteistökuningatar Kaisa -tv-ohjelman ansiosta.
  3. Sen jälkeen hänet nähtiin ohjelmassa Kaisa & puoli valtakuntaa.
  4. Tällä hetkellä Kaisa Liski esiintyy Nelosen ohjelmassa Kaisa ja luksuskodit.

Liisa Tavi laulaa nykyään tulevien äitien kanssa ja tekee hidasta musiikkia lapsille. 

Liisa Tavi, 61, tuli tunnetuksi laulajana vuonna 1979 kappaleella Lasta ei saa tukuttaa, joka voitti Ylen Levyraadin. Vuonna 1980 hän osallistui euroviisukarsintoihin kappaleella Nopea talven valo. Hänen äänensä kuuluu myös Rauli Baddingin Tähdet Tähdet -kappaleen kertosäkeessä.

Nykyään Tavi työskentelee äänihoitajana ja asuu Joensuussa lähellä Pyhäselän rantoja. 

– Euroviisut ja yleisölle laulaminen olivat kiinnostava matka, mutta en kaipaa lavoille enää. Lopetin laulamisen kokonaan kymmenisen vuotta sitten. Olin tehnyt laulajana paljon töitä entisen mieheni muusikko Pekka Tegelmanin kanssa ja avioeromme ero muutti ammatillista minäkuvaani.

Tavi alkoi pohtia uutta suuntaa uralleen.

– Aloitin ohjaamalla äänirentoutusryhmiä Helsingin asukastaloissa asukkaille, jotka olivat pääosin eläkeikäisiä. Rentoutushoidossa avattiin kehoa liikkeen kautta ja tutkittiin äänen resonoimista oman kehon sisällä.

Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.
Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.

Ääni apuna synnytyksissä

Vähitellen Tavi erikoistui ohjaamaan äänirentoutusta raskaana oleville naisille.

– Äänenkäyttö muuttaa synnytyskokemusta. Osa asiakkaistani on kertonut, että he eivät ole tarvinneet synnytyksessä lainkaan kipulääkitystä. Heidän oman äänensä resonointi heidän kehossaan ja hengitysharjoitukset ovat kantaneet heidät läpi synnytyksen. Musiikilla on valtava vaikutus kehon rentoutumisessa ja rauhoittamisessa. Yleensä äänihoitoa käytetään synnytyksessä kuitenkin kipulääkityksen ohella.

Vielä 1980-luvulla äänihoito ei ollut osana synnytysvalmennusta. Tavin oma esikoinen syntyi Tuula Amberlan Lulun tahtiin, sillä joku oli kääntänyt synnytyssalissa radion päälle.

Tämän vuoden syyskuussa Tavi opiskeli doulaksi.

– Omien lasteni syntymästä on jo kolmisenkymmentä vuotta, joten halusin ammattini puolesta virkistää muistiani synnytyskokemuksesta. En ollut mukana oman lapsenlapseni synnytyksessä, mutta olin kyllä poikaani jatkuvasti puhelinyhteydessä ihmeen tapahtuessa.

Hidasta musiikkia lapsille

Liisa Tavi kertoo kasanneensa useamman vuoden lapsille ja vanhemmille suunnattua levyä.

– Tuota levyä on tehty kuin Iisakin kirkkoa, sillä rahoitamme tuotannon omasta kukkarostamme, laulaja puuskahtaa.

Tavin, muusikko Safka Pekkosen ja säveltäjä Aija Leinosen tavoitteena on tarjota pirteiden renkutuksien sijaan rauhallista musiikkia vanhemmille ja lapsille.

– Matalan pulssin kappaleiden tarkoituksena on rauhoittaa lapsia ja heidän vanhempiaan, Tavi kertoo.

Liisa Tavi, 61.
Liisa Tavi, 61.

Liisa Tavin omat kappaleet käsittelivät aikanaan inhimillisyyttä. Julkisuuteen Tavi nousi vuoden 1979 kappaleellaan Lasta ei saa tukuttaa. Pelle Miljoonan kirjoittama sanoitus otti kantaa lasten kaltoin kohteluun ja kasvatukseen.

– Oma näkemykseni on aina ollut se, että elämän ensimmäiset askeleet ovat äärimmäisen tärkeitä. Varhaislapsuus saattaa olla jopa elämämme tärkeintä aikaa, sillä lapset saavat jo hyvin nuorina eväät itsensä hyväksymiseen.

Tavi seuraa tällä hetkellä oman kolmivuotiaan lapsenlapsensa elämää ja kehitystä.

– Kouluissa ja tarhoissa meininki voi olla aika levotonta rauhallisillekin lapsille. Tämä levy tuo toivottavasti rauhaa hektisten tilanteiden keskelle. Kaiken lastenmusiikin ei tarvitse olla reipasta ja hauskaa irrottelua, sen vuoksi olemme tehneet tietoisesti hitaita kappaleita.

Pirkko Pitkäpaasi sai idoliltaan yllättävän huomionosoituksen vuonna 1978.

Pirkko Pitkäpaasi, 62, Helsinki:

"Tauno Palo on suuri idolini. Olen katsonut Kulkurin valssin ja Rosvo-Roopen varmaan kymmeniä kertoja. Hän oli lahjakas näyttelijä, mutta kyllähän se charmin ydin oli jumalainen ulkomuoto. Pehmeä, naisiin sortuva heikko mies tietysti, mutta se palava katse! Suomen Clark Gable ilman muuta.

Helsingissä kaikki tiesivät, että Tauno Suuren kantapaikka oli Elite-ravintola Töölössä. Ei sinne hänen takiaan monikaan mennyt, se oli ja on yhä suosittu ravintola muutenkin. Mutta siellä hänet saattoi nähdä kantapöydässään. 1970-luvulla hän oli jo vanha mies, mutta se sytyttävä katse hänellä oli elämänsä loppuun asti. Sen voi nähdä hänestä kertovissa dokumenteissakin.

"Ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän oli polvillaan edessäni ja lauloi minulle serenadin."

Talvella 1978 olin Elitessä isomman seurueen kanssa, meitä oli monta pariskuntaa. Ravintola oli täynnä, puheensorina melkoinen. Yhtäkkiä kuulen, että takana joku mies kysyy jotain poikaystävältäni, tulevalta mieheltäni. Käännyn. Se on Tauno Palo. Ja ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän on polvillaan edessäni ja laulaa minulle  serenadin.

Olin niin häkeltynyt, ettei mieleeni jäänyt, mitä hän lauloi, eikä sekään, miten ympärilläni siihen reagoitiin.

Olin tietysti otettu, että suuri idolini on siinä polvillaan edessäni, mutta vähän kiusaantunutkin tästä odottamattomasta huomiosta. Miksi minä? No, olihan minulla silloin pitkä vaalea tukka...

Nyt muistelen tapahtumaa tietysti suurella lämmöllä. Hauskinta on, että 89-vuotias äitini pyytää vieläkin aina silloin tällöin, että kerro taas se, kun Tauno Palo lauloi sinulle."


Muisto on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2014.