Maustekaapista löytyy aineenvaihdunnan vauhdittajia, joiden ominaisuudet vain korostuvat kokkaillessa.
-
Chili
Tulisuus auttaa laihduttajaa, sillä chilin sisältämä ja sen tulisuutta aiheuttava kapsaisiini kiihdyttää aineenvaihduntaa ja pitää kylläisyyttä yllä./etlehti.fi/s3fs-public/main_media/chili_0.jpg?itok=M0RQIlsW)
-
Kaneli
Kaneli auttaa pitämään verensokerin tasaisena pitkään. Maustekäytön lisäksi kanelista voi hauduttaa lämmintä juomaa. Kanelia suositellaan nautittavaksi enintään teelusikallinen päivässä./etlehti.fi/s3fs-public/main_media/kaneli49033127.jpg?itok=_5rrPUK0)
-
Inkivääri
Inkiväärin on sanottu vähentävän turvotusta, mutta sen aineenvaihdunnallinen vaikutus on melko pieni. Maustetta on saatavissa myös kapseleina luontaistuotekaupasta, jolloin vaikutus on suurempi./etlehti.fi/s3fs-public/main_media/inkivaari49054312.jpg?itok=WFtFKkbF)
-
Cayennepippuri
Cayennepippuri, kuten muutkin pippurit, sisältää samoja aineen-vaihduntaa kiihdyttäviä ainesosia kuin chili. Jo hyppysellinen riittää antamaan potkua./etlehti.fi/s3fs-public/main_media/cayennemauste_istock_000004264753xlarge.jpg?itok=dHH6wWYH)
-
Paprikajauhe
Paprika sisältää runsaasti C-vitamiinia. Jauheessa paprikan ominaisuuksista säilyvät ainakin sen aineenvaihduntaa kiihdyttävä teho, joka perustuu kapsaisiiniin./etlehti.fi/s3fs-public/wysiwyg_images/paprika49054312.jpg?itok=eZhJG-bh)
-
Kurkuma
Kurkuma on intialaisen ruuan voimakkaanmakuinen perusmauste, jolla on myös soluja suojaavia vaikutuksia. Mausteen tehoaineiden imeytyminen paranee, jos ruuassa on pehmeitä rasvoja./etlehti.fi/s3fs-public/main_media/kurkuma49054312.jpg?itok=3eFyA6kb)
Lähteet: Kotimaiset kasvikset, Kauppapuutarhaliitto, pudottajat.fi ja ravitsemusasiantuntija Heli Reinivuo / THL.
Lue myös: Näitä terveyshyötyjä on joulun mausteilla