Suolan käytön vähentäminen ei ole helppoa, mutta kun aloitat sen näistä ruuista, saa vaikutuksia nopeimmin.
Liiallinen suolan käyttö on suurin syy kohonneeseen verenpaineeseen. Siksi sen vähentäminen on tehokas ja helppo ensiapu.
Jos suolan vähentäminen kaikesta ruuasta tuntuu liian radikaalilta, voi aloittaa välttämällä kaikkein suolaisimpia elintarvikkeiden syömistä. Esimerkiksi oliivien, fetajuuston, suolakurkkujen ja meetvurstien suhteen kannattaa ottaa tiukka linja, koska:
- 100 grammassa suolaliemeen säilöttyjä oliiveja on suolaa lähes 4 grammaa
- 100 gramman annoksessa suolakurkkuja on 3,5 grammaa suolaa
- 100 grammassa suolaliemeen säilötyssä fetassa on 3,5 grammaa suolaa.
Ravitsemussuositusten mukaan päivittäinen suolansaanti ei saisi ylittää viittä grammaa.
Maustekastike on suolapommi
Myös ruuanvalmistuksessa saattaa huomaamattaan käyttää runsaasti suolaa, vaikkei sellaisenaan lisäisi sitä. Mausteseosten ja -kastikkeiden suolapitoisuudet kannattaa tarkistaa. Esimerkiksi yksi liemikuutio voi sisältää viisi grammaa suolaa.
Valmisruokia usein käyttävän on tärkeä vertailla tuotteita, sillä runsassuolaisimmissa tuotteissa on jopa neljä grammaa suolaa yhdessä annoksessa.
Makeutta ruokaan
Suolaa voi korvata ruoanlaitossa mausteilla ja yrteillä. Makua tulee myös makeudesta, karvaudesta ja happamuudesta, esimerkiksi hunajasta, tomaatista, sitrushedelmistä, etikoista.
Kasviksia kannattaa käyttää paljon, sillä ne laimentavat ruoan suolapitoisuutta. Lisäksi ne sisältävät kaliumia, joka on natriumin vastavaikuttaja ja auttaa alentamaan verenpainetta.
Asiantuntijoina kardiologi Kristian Paavonen ja laillistettu ravitsemusterapeutti Mari Kolonen, Suomen Terveystalo. Lähteinä kaypahoito.fi, sydan.fi, terveyskirjasto.fi, fineli.fi.