Monet ruuat ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä, mutta talvikaudella voi olla syytä ottaa ekstraa purkista.

Katse kalatiskiin

D-vitamiinia on paljon kuhassa, siiassa ja silakassa. Myös lohi, nieriä, ankerias sekä säilyketonnikala sisältävät sitä runsaasti. Sen sijaan 100 grammassa kalapuikkoja on D-vitamiinia vain mikrogramman verran.

Aikuisen pitäisi päivässä saada 10 ja yli 75-vuotiaan 20 mikrogrammaa.

Maksaa pannulle

Jos maksa maistuu, se on erinomainen D-vitamiinin lähde. Siitä saa myös rautaa, proteiinia ja A-vitamiineja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maksa on kuitenkin myös kolesterolin lähde, joten pelkästään sillä D-vitamiinivarastoja ei kannata täydentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sienet koriin

Syysmetsästä kannattaa napata korillinen sieniä: erityisesti kantarelleja ja suppilovahveroita.

100 grammassa ryöpättyjä suppilovahveroita on noin 20 mikrogrammaa D-vitamiinia.

Munan voimalla

Yhdestä kananmunasta saa valmistustavasta riippumatta 1–2 mikrogrammaa D-vitamiinia.

Keltuaisesta saa vielä vireyteen positiivisesti vaikuttavaa B12-vitamiinia kaupan päälle.

Vitamiinia lasiin

Suomessa D-vitamiinia on lisätty nestemäisiin maitovalmisteisiin ja ravintorasvoihin. Vegaanisista, maidontyyppisistä valmisteista kannattaa aina erikseen tarkistaa D-vitamiinin määrä.

Neljä lasillista D-vitaminoitua maitoa juovien aikuisten ei tarvitse ottaa vitamiinivalmistetta purkista.

Purkki varalle

Loka-huhtikuun välillä D-vitamiinia on usein hyvä ottaa lisäksi purkista.

Aikuisille suositeltu päiväannos on 10 mikrogrammaa, yli 75-vuotiaille 10–20 mikrogrammaa – tosin ympäri vuoden. Määrään vaikuttavat ikä, paino, ravinto, ihonväri ja auringossa oleilu.

Turvallisen päiväannoksen yläraja on 100 mikrogrammaa.

Lähteet: thl.fi, fineli.fi, maitojaterveys.fi, duodecim.fi

Artikkeli on julkaistu aiemmin ET-lehden numerossa 19/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla