Lämpimät sävyt, kohdevalot ja parvekkeen kesäkeittiö kuuluvat meikkitaiteilija Raili Hulkkosen kotiin. Entäpä, millainen on tyyli juontaja Ellen Jokikunnaksen messuasunnossa?

Vantaan asuntomessuilla voi kurkistaa, miltä suomalaisjulkkisten sisustustyylit näyttävät.

NCC kutsui Raili Hulkkosen sisustamaan 51 neliön kaksion Spinelli-kohteeseensa. Raili valitsi seinien väriksi kovan valkoisen sijasta pehmeän harmaan nutrian ja katseenvangitsijaksi petroolinvärisen sohvan.

– Valkoinen ja metalli on toki tyylikästä, mutta minun makuuni liian kylmää. Sitä paitsi on virheluulo, että tumma pienentää, Raili huomauttaa.

Railin nuoruuden kodeissa väri-iloa riitti.

– Ensimmäistä kertaa asuin yksin 1960-luvulla. Silloin minulla oli oranssi eteinen, vaaleansininen olohuone ja liila wc, jossa kaikki pikkutavarat olivat turkooseja, Raili nauraa.

Lue myös: Raili Hulkkonen kertoo, kuka itkee eniten Vain elämää -kuvauksissa

Kahdeksan vuotta sitten omassa kodissa

Merellisestä Espoon Olarista on tullut Railille rakas. Sinne hän asettui miehineen jo 70-luvulla. Nyt kotina on kerrostalokolmio. Taloyhtiössä on oma pieni kuntosali ja uima-allas. Nykykoti on pariskunnalle pian entistä sopivampi, kun taloyhtiön remontissa taloon saadaan hissi ja Railin kovasti kaipaamat autotallit.

– Välillä tulee mieleen, että olisi ihana asua keskustassa, missä kaikki on lähellä, elokuvat ja teatterit. Mutta mieheni on ahkera liikkuja ja lapsemmekin asuu tässä lähellä, joten tänne me jäämme.

Omasta mielestään Raili ei ole erityisen ahkera sisustaja. Hän uusi kotinsa viimeksi kahdeksan vuotta sitten.

– Käytin silloin asiantuntijan palveluja. Se kyllä tuli maksamaan, mutta oli silti mielestäni järkevä ratkaisu.

Mielenkiintoinen artikkeli:
Raili Hulkkonen: "Harventaminen on ihanaa”

Messuasunnon sisustus innosti Railin pohtimaan pientä sävynvaihtoa omaan kotiin.

– Haluaisin muuttaa kotimme ruskeat seinät nutrian värisiksi, kuten messuasunnossani. Kalusteita ja esineistöä en tahdo lisää, päinvastoin, niitä voisi olla nykyistä vähemmänkin. Monet vain ovat lahjaksi saatuja, joten niistä ei raaski luopua.

Yhden heikkouden nainen

Kotinsa valaistuksessa Raili suosii rauhoittavia kohdevaloja. Yleisvaloja hän karttaa.

Keittiönsä ja olohuoneen välillä Raililla on esteetön näköyhteys. Keittiössä hän haluaa pitää paljon käytetyt ainekset kätevästi esillä, esimerkiksi koreissa.

– Pidän avoimista tiloista. Esimerkiksi mökillä minulla keittiössä on ritilä, johon pistän roikkumaan kaikenlaista helposti napattavaksi.

Suosittelemme:
Julkkismeikkaajalta saa kauneusvinkin vaikka kassajonossa

Vaikka Raili haaveilee tavaramäärän vähentämisestä, yksi heikkous hänellä on.

– Olen lasifriikki. Laseista en varmaan voi luopua.

Uusin laitehankinta keittiöön on smoothiekone. Sitä Raili käyttää joka päivä.

Olarin-kodin iso parveke on käytössä kaiken kesää ruuanlaittoon ja oleskeluun.

Vieraisilla Railin huomio kiinnittyy kylpyhuoneeseen.

–Siisti ja selkeä tila, jossa on ripaus asukkaita kuvaavaa kauneutta, sellaista arvostan. On aina mukava nähdä koti, jossa asukkaiden oma tyyli tulee esiin.

Himosisustaja Ellenin ja Ollin taidegalleria

Spinellissä (kuva yllä) on myös kahden muun julkkiksen sisutusmaulla toteutetut asunnot.

Juontaja ja toimittaja Ellen Jokikunnaksen sisustamassa kaksiossa on hänen itsensä tekemiä ja tuunaamia huonekaluja ja esineitä. Toisin kuin Railin rauhallisen tyylikkäässä asunnossa, Ellenin olohuoneessa kukat kukkivat tapeteissa ja makuuhuone hehkuu turkoosia.

Rokkari Olli Hermanin sisustamasta yksiöstä tuli kasarihenkinen taidegalleria, josta ei väriä puutu.

Asuntomessut Vantaan Kivistössä 10.7.–9.8., asuntomessut.fi

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.