Kisoja, satuja ja uutta tekniikkaa – niistä on onnistunut mökkiloma tehty.

Perinteiset pulikat

Kun kiivaiden karjalaisten kyykkä kesytettiin hitaampien ihmisen Hämeessä, saatiin mökkipelien parhaimmistoon kuuluva mölkky.

Kuva Esa Syväkuru/HS
Kuva Esa Syväkuru/HS

Pelissä viskotaan puista pulikkaa, jolla yritetään kaataa numeroituja keiloja. Onnistuneessa suorituksessa tuurilla on vähintään yhtä iso rooli kuin taidolla, joten peli sopii hyvin kaikenikäisille. Kiinnostava tieto on, että mölkyn hallitseva Euroopan-mestari on Ranska. Mölkkypelin hinta on noin 20 e.

Mälkkyliiton sivuilla on lisää lajitietoa ja säännöt. 

Lätyt leijumaan

Frisbeegolfin nimi kertoo oleellisen lajista: siinä yritetään saada mahdollisimman vähillä heitoilla kiekko maalikoriin. Yhdelläkin korilla pärjää, mutta jos tila antaa myöten, voi mökin ympärille rakentaa vaikka yhdeksänrataisen kentän.

Kuva Lauri Rotko
Kuva Lauri Rotko

Kiekkoja tarvitaan kolme: pitkiin heittoihin tarkoitettu draiveri, keskimatkojen kiekko sekä lyhyisiin ja tarkkoihin heittoihin sopiva putteri. Kolmen kiekon setti maksaa noin 30 e. Kori maksaa vähintään 40 e, mutta kätevä tekee sellaisen itsekin. 

Lisätietoja lajiliiton sivuilta.

Rio ryteikössä

Rion kesäkisojen kunniaksi voi järjestää omat olympialaiset. Lajikirjo kannattaa suunnitella siten, että kaikilla osallistujilla on mahdollisuus menestyä ainakin ajoittain.

Esimerkiksi ryteikköpujottelussa voi pieni ja ketterä pärjätä paremmin kuin iso ja kömpelö. Hakukisassa taas terävistä hoksottimista on apua, kun katsotaan kuka nopeimmin löytää esimerkiksi vasemman jalan saappaan, kolme kukkaa, tasan metrin mittaisen kepin ja viisi käpyä. 

Rion kesäkisat 5.–21.8.2016

Suosituimmat ulkoleikit

Suosituimpien pihaleikkien kärkikolmikko ei ole muuttunut ainakaan pariin sukupolveen. Ykkösenä on kirkonrotta, toisena tervapata ja kolmantena kymmenen tikkua laudalla. Mökillä tutut leikit saavat uutta säpinää, kun mukana kirmaavat vanhemmat ja isovanhemmat.

Kuva Liisa Takala
Kuva Liisa Takala

Aikuisillekin leikit tekevät hyvää, sillä juoksuspurtit ja puskissa piileskely ovat mainiota liikuntaa.  

Mannerheimin lastensuojeluliitolla on paljon leikkivinkkejä pihalle ja sisälle.

Satuja sateella

Lukeminen hyvästä, ääneen lukeminen paremmasta! Sadepäivänä on lupa asettua lukemaan ääneen jokaisen suosikkisatuja. Tutkimusten mukaan ääneen lukemisesta hyötyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Kun valmiit sadut on luettu, on aika valmistaa oma kirja. Ensin keksitään tarina yhdessä, sen jälkeen jokainen piirtää kirjaan haluamansa sivut. Valmis tarina tietysti luetaan.

Päivi Heikkilä-Halttunen: Lue lapselle. Atena Kustannus.

Netti toimimaan

Nuoriso kaipaa nettiyhteyttä mökilläkin, koska kaverit, pelit ja lastenohjelmat löytyvät älypuhelimen ruudulta. Langattoman laajakaistayhteyden voi rakentaa kohtuullisen helposti 4G-yhteensopivan reitittimen avulla. Rivakan mobiilinettiliittymän saa noin 20 euron kuukausihinnalla ja reitittimen alle satasella. Liittymän voi hankkia vaikka kuukaudeksi kerrallaan.

Kuva Rio Granada/HS
Kuva Rio Granada/HS

Operaattoreiden kuuluvuuskartoista selviää, toimiiko nopea 4G-verkko omalla mökillä.

Joulutähti ja amaryllis pitävät pintansa, mutta viime vuosien aikana suosioon on noussut myös menneiltä vuosikymmeniltä tuttu joulukukka. 

Joulutähti on monille suomalaisille joulukukkien kruunaamaton kuningas, mutta tiesitkö, että muualla Euroopassa se ei kuulu jouluun lainkaan? 

– Keski-Euroopassa joulutähden nimi on tähtilatva ja se on suosittu äitienpäiväkukka, kertoo Kukkakauppa Bieder Ruoholahden floristi Tapio Komminaho.

Joulukukat voi hankkia jo hyvissä ajoin. Esimerkiksi joulutähti kestää hyvällä hoidolla ainakin kuukauden verran. Se viihtyy vedottomassa, valoisassa paikassa ja pitää tasaisesta kosteudesta. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välissä, niin joulutähti ei varista alimpia lehtiään ja pysyy kauniina aattoon asti.

Joulutähti on edelleen erittäin suosittu joulukukka, mutta ei enää se ostetuin.

– Viime vuonna meillä myytiin eniten kotimaista amaryllista, Komminaho paljastaa.

Amaryllis on sipulikukka ja siten vaatimaton hoidon suhteen. Se ei tarvitse kuin tilkan vettä siinä vaiheessa, kun kukka alkaa avautua.

– Osa ei anna vettä silloinkaan, mutta itse annan hivenen, jotta kukka avautuu kauniisti eikä siihen jää ryppyjä avausvaiheessa, Komminaho vinkkaa.

Toinen suosittu joulun sipulikukka on hyasintti. Sekin on muualla Euroopassa kevään eikä joulun kukka: hyasintin keltaista versiota myydään esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa eniten pääsiäisen aikaan. 

– Hyasintti on klassikko, mutta tänä päivänä osa ihmisistä on aika tuoksuherkkiä, joten voimakkaan tuoksunsa vuoksi hyasinttia ei osteta enää niin paljon kuin ennen. 

Amaryllis ja hyasintti ovat Komminahon mukaan ehdottomasti helppohoitoisimmat joulukukat: niille riittää pari tilkkaa vettä koko niiden elinkaaren aikana.

– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.
– Joulutähti pitää yhä pintansa, sanoo Bieder Ruoholahti -kukkaliikkeen Tapio Komminaho.

Uudet tuulet

Vai kaipaisitko kotiin jotain raikkaampaa vaihtoehtoa joulukukalle? Jos joulutähti ja amaryllis tuntuvat tylsiltä valinnoilta, vaihtoehtoja on. Tällä hetkellä suurta suosiota nauttii vuosikymmenten takaa tuttu kaunotar.

– Jouluruusu teki paluun noin kymmenen vuotta sitten ja sitä esitellään nyt joka sisustuslehdessä tyylikkäänä, kauniina joulukukkavaihtoehtona.  Sitä oli paljon jo 1900-luvun alussa ja siitä aina 50-luvulle asti. Sen jälkeen meillä Suomessa alkoi olla lämpimämpää, ja joulutähdet ja kumppanit nousivat suosioon, koska ne tarkenivat jouluruusua paremmin, Komminaho kertoo. 

Toinen kaunis, ei-perinteinen joulukukka on valkoinen orkidea.

– Ne voidaan koristella kukkaliikkeessä vaikka kävyillä tai ruseteilla. 

Jouluruusua saapuu ostamaan myös huhtikuussa eläkkeelle jäänyt Aune-Marja Sinisalo, 63. 

– Pistäydyin hiljattain pikkusiskoni Seijan luona ja hänellä oli jouluruusu. Ihastelin sitä ja Seija sanoi, että muistaa jouluruususta aina Aura-Leenan, isosiskomme, joka kuoli tammikuussa. Aura-Leena osti usein meille siskoksille jouluruusut. Nyt saamme ostaa ne itse, Sinisalo kertoo. 

Komminaho neuvoo Sinisalolle, miten jouluruusun saa kukoistamaan.

– Laitoin näille liikkeen ruusuille aamulla lisää ja juuri katsoin, että kannattaa kohta lisätä. Nämä juovat paljon. 

Aune-Marja Sinisalo käy usein samassa kukkaliikkeessä. Joulukukat hän ostaa joka vuosi hyvissä ajoin ja saa niitä myös ystäviltään. 

– Suosikini on nyt tämä jouluruusu, mutta amaryllis on myös aivan ihana. Pidän punaisista ja valkoisista joulukukista. Ostan ne jo aikaisin ja toivon, että ne kuolevat pian joulun jälkeen – sitten jo riittää, hän nauraa. 

Lue kattava opas: Näin hoidat kaikkia joulukukkia oikein

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.