Kisoja, satuja ja uutta tekniikkaa – niistä on onnistunut mökkiloma tehty.

Perinteiset pulikat

Kun kiivaiden karjalaisten kyykkä kesytettiin hitaampien ihmisen Hämeessä, saatiin mökkipelien parhaimmistoon kuuluva mölkky.

Kuva Esa Syväkuru/HS
Kuva Esa Syväkuru/HS

Pelissä viskotaan puista pulikkaa, jolla yritetään kaataa numeroituja keiloja. Onnistuneessa suorituksessa tuurilla on vähintään yhtä iso rooli kuin taidolla, joten peli sopii hyvin kaikenikäisille. Kiinnostava tieto on, että mölkyn hallitseva Euroopan-mestari on Ranska. Mölkkypelin hinta on noin 20 e.

Mälkkyliiton sivuilla on lisää lajitietoa ja säännöt. 

Lätyt leijumaan

Frisbeegolfin nimi kertoo oleellisen lajista: siinä yritetään saada mahdollisimman vähillä heitoilla kiekko maalikoriin. Yhdelläkin korilla pärjää, mutta jos tila antaa myöten, voi mökin ympärille rakentaa vaikka yhdeksänrataisen kentän.

Kuva Lauri Rotko
Kuva Lauri Rotko

Kiekkoja tarvitaan kolme: pitkiin heittoihin tarkoitettu draiveri, keskimatkojen kiekko sekä lyhyisiin ja tarkkoihin heittoihin sopiva putteri. Kolmen kiekon setti maksaa noin 30 e. Kori maksaa vähintään 40 e, mutta kätevä tekee sellaisen itsekin. 

Lisätietoja lajiliiton sivuilta.

Rio ryteikössä

Rion kesäkisojen kunniaksi voi järjestää omat olympialaiset. Lajikirjo kannattaa suunnitella siten, että kaikilla osallistujilla on mahdollisuus menestyä ainakin ajoittain.

Esimerkiksi ryteikköpujottelussa voi pieni ja ketterä pärjätä paremmin kuin iso ja kömpelö. Hakukisassa taas terävistä hoksottimista on apua, kun katsotaan kuka nopeimmin löytää esimerkiksi vasemman jalan saappaan, kolme kukkaa, tasan metrin mittaisen kepin ja viisi käpyä. 

Rion kesäkisat 5.–21.8.2016

Suosituimmat ulkoleikit

Suosituimpien pihaleikkien kärkikolmikko ei ole muuttunut ainakaan pariin sukupolveen. Ykkösenä on kirkonrotta, toisena tervapata ja kolmantena kymmenen tikkua laudalla. Mökillä tutut leikit saavat uutta säpinää, kun mukana kirmaavat vanhemmat ja isovanhemmat.

Kuva Liisa Takala
Kuva Liisa Takala

Aikuisillekin leikit tekevät hyvää, sillä juoksuspurtit ja puskissa piileskely ovat mainiota liikuntaa.  

Mannerheimin lastensuojeluliitolla on paljon leikkivinkkejä pihalle ja sisälle.

Satuja sateella

Lukeminen hyvästä, ääneen lukeminen paremmasta! Sadepäivänä on lupa asettua lukemaan ääneen jokaisen suosikkisatuja. Tutkimusten mukaan ääneen lukemisesta hyötyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Kun valmiit sadut on luettu, on aika valmistaa oma kirja. Ensin keksitään tarina yhdessä, sen jälkeen jokainen piirtää kirjaan haluamansa sivut. Valmis tarina tietysti luetaan.

Päivi Heikkilä-Halttunen: Lue lapselle. Atena Kustannus.

Netti toimimaan

Nuoriso kaipaa nettiyhteyttä mökilläkin, koska kaverit, pelit ja lastenohjelmat löytyvät älypuhelimen ruudulta. Langattoman laajakaistayhteyden voi rakentaa kohtuullisen helposti 4G-yhteensopivan reitittimen avulla. Rivakan mobiilinettiliittymän saa noin 20 euron kuukausihinnalla ja reitittimen alle satasella. Liittymän voi hankkia vaikka kuukaudeksi kerrallaan.

Kuva Rio Granada/HS
Kuva Rio Granada/HS

Operaattoreiden kuuluvuuskartoista selviää, toimiiko nopea 4G-verkko omalla mökillä.

Pientä pintaremonttia -sarjasta tuttu stailaaja Niina Ahonen kertoo, kuinka tavaroiden karsiminen muutossa onnistuu ammattilaisen avulla.

1. Miksi tavarasta pitää luopua?

"Kenelle tahansa voi tulla vastaan elämänvaihe, jolloin edessä on muutto pienempään asuntoon. Erityisesti tämä kuitenkin koskee suuria ikäluokkia. Lapset ovat aikuistuneet ja lähteneet maailmalle, ja koti tuntuu turhan liian suurelta yhdelle tai kahdelle ihmiselle. Tavaraa on kuitenkin kertynyt nurkkiin kiitettävästi. Kaikki ei millään mahdu pienempiin neliöihin."

Muuttostailaus tarkoittaa sitä, että isommasta pienempään muutettaessa suunnitellaan, miten rakkaat huonekalut ja muut tavarat saadaan sopimaan kauniisti uuteen asuntoon. Päätyökseni somistan asuntoja myyntikuntoon."

2. Milloin kannattaa turvautua ammattilaisen apuun?

"Silloin, jos tuntuu, ettei pysty esimerkiksi liikuntarajoitteiden tai aikapulan vuoksi selviytymään tavaroiden karsimisesta eikä muuton käytännön järjestelyistä. Ammattistailaaja voi tehdä koko urakan avaimet käteen -periaatteella.

Jollekin muuttajalle voi kuitenkin riittää pelkkä 1−2 tunnin pituinen ideointikäynti."

3. Miten aloitan tavaroiden karsimisen?

"Se voi olla vaikeaa, koska rakkaisiin huonekaluihin, koriste-esineisiin tai matkamuistoihin on latautunut paljon merkityksiä. Karsiminen omaisten tai ystävien kanssa ei myöskään ole välttämättä ongelmatonta.

Ammattilainen tuo tilanteeseen neutraalin ulkopuolisen näkökulman ja käytännön menetelmätapoja. Tavarat käydään yhdessä läpi yksi kerrallaan ja mietitään, mikä kannattaa säilyttää ja mistä luopua.

Tavarat voi ryhmitellä kasoihin ja merkitään vaikka post it -lapuilla tyyliin ”ehkä säilytettävä”, ”tärkeä” tai ”vähemmän tärkeä”. Tällä tavalla karsinta etenee pikku hiljaa.

Kannattaa muistaa, että karsintaprosessi elää koko ajan muuttajan mielessä. Seuraavana päivänä voi olla valmis luopumaan tavarasta, joka aiemmin tuntui tuiki tärkeältä. Ulkopuolinen ei kuitenkaan päätä, vaan ratkaisut ovat aina asiakkaan.

Aikataulu täytyy pitää mielessä, ja siitäkin ammattilainen voi huolehtia. Sen määrittää yleensä päivämäärä, jolloin asunnon pitää olla tyhjä."

4. Miksi tavaroista luopuminen on niin vaikeaa?

"Omia tavaroitani karsiessani olen huomannut, että ajaudun helposti ”muistojen bulevardille”. Kun esimerkiksi on tarkoitus laittaa valokuva-albumeja järjestykseen, huomaan katselleeni neljä tuntia kuvia, joista jokaiseen liittyy jokin muisto.

Ulkopuolinen voisi siinä tilanteessa huomauttaa, että aika kauan on jo mennyt yhden albumin selaamiseen.

Muutto on aina elämänmuutos. Olen koulutukseltani sisustussuunnittelija ja sosionomi, mikä ei ole lainkaan hassumpi yhdistelmä tässä työssä. Olen kuullut monta elämäntarinaa ja esineisiin liittyvää muistoa, kipeätäkin. Itku saattaa tulla niin muuttajalta kuin kuulijalta."

Lue uudesta ET-lehdestä, miten Kirsi Lihr-Koistinen onnistui Niina Ahosen avulla karsimaan tavaroitaan muuttaessaan pienempään asuntoon. ET-lehti 6/2018 ilmestyi 14.3. Digilehteen pääset tutustumaan tästä.

NIINA AHONEN

 • Yrittäjä, stailaaja, sisustussuunnittelija.
 • Oli mukana ohjelmasarjoissa Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia.
 • Työskentelee Stailia-yrityksensä kautta.
 • ”Rakastan sisustamista, kauniita esineitä ja asioita. Olen hulluna valaisimiin... ja kenkiin.”

stailia.fi

Milloin viimeksi pesit tyynyt ja peitot? Entä milloin näytit patjalle imuria? Vuodevaatteet, peitto ja tyyny tulee pestä tarpeeksi usein ja vaihtaa kokonaan uusiin säännöllisesti.

Raikas makuuhuone ja puhtaat vuodevaatteet ovat satsaus parempaan uneen. Näillä vinkeillä luot makuuhuoneeseen levollista tunnelmaa ja pidennät vuoteesi ja vuodevaatteittesi käyttöikää.

 1. Tuuleta makuuhuone aamuisin sekä ennen nukkumaanmenoa. Anna vuoteen tuulettua ennen petaamista, jotta yön aikana vuodevaatteisiin kertynyt kosteus ehtii haihtua.
 2. Vaihda lakanat parin viikon välein, tyynyliinat useammin.
 3. Pese lakanat ja tyynyliinat 60 asteessa.
 4. Myös peitto kannattaa pestä 2-3 kertaa vuodessa, tyynyt ja petauspatjansuojus 3-4 kertaa vuodessa.
 5. Imuroi sänky ja patja aina kun vaihdat lakanat, tai ainakin isompien siivousurakkojen yhteydessä.

Muista vaihtovälit!

Tiesitkö, että ihmisestä voi erittyä jopa seitsemän litraa hikeä nukkuessa viikon aikana? Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan ihminen erittää nukkuessaan 0,5-1 litran hikeä. Vähän liikkuvalla hien määrä voi jäädä puoleen litraan, mutta aktiivinen ihminen hikoilee noin 3 litraa joka päivä, josta litra erittyy yön aikana.

Kuumeisena hikoilu tuplaantuu, ja naisilla vaihdevuosiin saattaa liittyä runsasta yöhikoilua. Myös terveysongelmat, kuten ylipaino, sairaudet ja stressi vaikuttavat hikoilun määrään. 

Lisäksi ihosta irtoaa rasvaa ja kuollutta ihosolukkoa. Tyynyt ja peitot eivät pysy hygieenisinä säännöllisellä pesullakaan, sillä osa irtoavasta töhnästä pinttyy tyynyihin, peittoon ja patjaan. 

Patjaan pinttynyt lika voi aiheuttaa nenän niiskutusta, mikä heikentää unen laatua. Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että hygieniasyistä tyynyt, peitot ja jopa sänky olisi vaihdettava uusiin tarpeeksi usein. Katso tästä sopiva vaihtoväli:

 • Tyyny 2 vuoden välein
 • Peitto 4 vuoden välein

 • Sijauspatja 4 vuoden välein

 • Patja 6-8 vuoden välein

 • Joustinsänky ja -patjat 8–10 vuoden välein

Lähteet: MartatFamilon, Allergia-, iho- ja astmaliitto

 

Vierailija

Sinäkin saatat hikoilla öisin jopa 7 litraa viikossa – näin usein tyyny ja peitot pitäisi vaihtaa

Vierailija kirjoitti: Mökin muori kirjoitti: Sängyssäni nukkuu kaksi koiraa joten vaihdan vuodevaatteet kaksi kertaa viikossa. Vaikka koirat eivät likaisia olekkaan niin niiden turkista erittyy rasvaa varsinkin pussilakanaan. Ja mikäpä sen ylellisempää kuin illalla saunan jälkeen köllähtää puhtaisiin, silitettyihin lakanoihin. Kimppakivaa. Kyllä nämä kimppakivat tiedetään. Ja minä kun en niihin lähde mukaan.
Lue kommentti
Vierailija

Sinäkin saatat hikoilla öisin jopa 7 litraa viikossa – näin usein tyyny ja peitot pitäisi vaihtaa

Mökin muori kirjoitti: Sängyssäni nukkuu kaksi koiraa joten vaihdan vuodevaatteet kaksi kertaa viikossa. Vaikka koirat eivät likaisia olekkaan niin niiden turkista erittyy rasvaa varsinkin pussilakanaan. Ja mikäpä sen ylellisempää kuin illalla saunan jälkeen köllähtää puhtaisiin, silitettyihin lakanoihin. Kimppakivaa.
Lue kommentti