Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Ohje on neljälle, mutta se on helppo valmistaa myös isommalle juhlaväelle. Ranskankerma ja silputtu tilli kannattaa silloin tarjota erikseen.

ET-lehti kysyi lukijoiltaan parhaita juhlatarjottavia. Tämä suussasulava ja helppo resepti osallistui Parasta sukupöytään -kilpailuun.

4 annosta

500 g lohta (nahaton, ruodoton)
½ (noin 400 g ) kiinankaali
2 pientä sipulia
25 cm pala purjon vihreää osaa
2 dl herneitä
1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1,1 l vettä
1 rkl kalafondia
¾ dl tyrnimehua (100 %, makeuttamaton)
1 tl jauhettua mustapippuria
1 tl hienoa merisuolaa
Viimeistelyyn ranskankermaa ja tilliä

Katso 10 parasta piirakkareseptiä tästä.

  • Poista lohifileestä nahka ja paloittele. Poista kiinankaalista kanta. Leikkaa kiinankaali ohuiksi, lyhyiksi suikaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise ja huuhtele purjo ja viipaloi purjon vihreät osat ohuiksi viipaleiksi. Riivi herneet paloista.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia noin 4 minuuttia. Lisää purjo ja jatka kuullottamista noin 4 minuuttia. Lisää kiinankaalit kolmessa erässä, kääntele noin 5 minuuttia. Lisää vesi, fondi, mehu, pippuri ja suola. Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia.
  • Lisää kala ja herneet. Hauduta muutama minuutti eli kunnes kalapalat ovat kypsiä. Tarkista maku. Viimeistele annokset nokareella ranskankermaa. Koristele tuoreella tillillä.

Enemmän keittoreseptejä: 10 suosikkia

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.