Kesän makumuistoihin voi palata säilömällä omenoita eri tavoin. Tiesitkö, että oksat voi käyttää vaikka savustuspöntössä?

 1. Rasva-arvot tykkäävät
  Omena vaikuttaa positiivisesti veren rasva-arvoihin ja ehkäisee riskiä saada aivohalvaus.'
  Sanonnassa ”Omena päivässä pitää lääkärin loitolla” on hiven totuutta, kun muistaa syödä omenan pestynä kuorineen. Arvokkaimmat ravintoaineet varastoituvat ­kuoreen ja sen alle.
  Ihana resepti: Omenamarmeladi

 2. Maatiainen vai moderni?
  Suomeen omena saapui sekä Ruotsin että Venäjän kautta 1100-luvulla. Maatiaisomenat ovat vanhoja kotimaisia paikallislajikkeita. Hauskojen nimiensä (Eppulainen, Lantun talvi, Kaikuvuori, Erstaa ja Huvitus) lisäksi niillä on myös kulttuurihistoriallista arvoa.
  Tämän vuosituhannen lajikkeista voit valita tarhaasi vaikka Petterin, miellyttävän makuisen syönti­omenan, joka on syntynyt Piikkiössä 2003. 

 3. Savusta hedelmäiseksi omenapuun lastuilla
  Omenapuusta karsitut oksat ovat erinomaista materiaalia savustukseen. Voit vuolla puukolla lastuja suoraan savustuspönttöön. Kourallinen tai kaksi antaa savustettavalle herkullisen hedelmäisen maun. Erityisen hyvin omenapuun savustuslastu sopii kalalle ja broilerille.
  Pakkaa lastut kauniisti ja vie tuliaisiksi mökkivierailulle. Lastuja voi ostaa myös valmiina.
  Herkkuresepti: Omenaketsuppi

 4. Osataan Suomessakin Calvados
  Calvados on Ranskassa omenasiideristä tislaamalla valmistettua omenabrandyä. Calvados-nimen käyttö on sallittu ainoastaan tietyillä alueilla Ranskassa valmistetuille omena­brandyille. Suomessa Calvadosta muistuttavaa omenaviinaa valmistavat ViiniVerla sekä Tjudön viinitila Ahvenanmaalla, näppärillä nimillä Verlados ja Ålvados.

 5. Valtaa, viisautta ja rakkautta
  Omenapuun juuret ulottuvat kauas historiaan. Raamatun mukaan omena on kasvanut jo paratiisissa ja ollut osasyynä ihmisen karkotukseen tuosta ihanasta paikasta.
  Omena on mainittu usein mytologioissa, ­saduissa ja tarinoissa. Germaanisessa mytologiassa Jumalat saavuttivat ikuisen elämän syömällä omenan Idunin puutarhasta, mutta jo ennen tätä tarinaa omena on ollut naiseuden ja hedelmällisyyden vertauskuva. Vihreän omenan antaminen opettajalle on symboloinut viisautta.
  Muistat varmaan, kuinka Lumikki tukehtui äiti­puolensa myrkyttämään omenaan. Olisiko äitipuolen pahansuovan käytöksen takana voinut olla kateutta nuoren neidon hedelmällisyydestä?

Liian suuri omenasato?

1. Järjestä omenajuhlat. Tarjoa omenaa alku­ruuaksi, pääruuan lisukkeeksi ja jälkiruuaksi.
2. Ilmoita ylimääräiset omenat Omenapörssiin. http://omenaporssi.appspot.com/
3. Ripusta omenat pusseissa ­roikkumaan portinpieleen ja ­kirjoita mukaan lappu ­Omenoita, ole hyvä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla