Miltä kuulostavat ilmainen majoitus ja ainutlaatuiset kokemukset? Sohvasurffaus
vie sinut paikallisuuden ytimeen.

 • 1 Mikä ihmeen sohvasurffaus?

  Vapaaehtoiseen vieraanvaraisuuteen perustuva sohvasurffaus on saanut nimensä Couchsurfing-järjestöstä, jolla on miljoonia käyttäjiä ympäri maailman. Vastaavia järjestöjä on muitakin, mutta Couchsurfing on niistä suurin ja tunnetuin. Toiminnan ideana on, että rekisteröityneet sohvasurffaajat voivat pyytää ja tarjota kotimajoitusta täysin ilmaiseksi.

 • 2 Miten pääsen alkuun?

  Rekisteröidy jonkin vieraanvaraisuusjärjestön jäseneksi. Kerro rehellisesti itsestäsi ja asunnostasi, sillä kuvauksesi eli profiilisi perusteella muut päättävät, haluavatko he majoittaa sinut tai majoittua luoksesi.  
  Moni järjestön jäsen matkustaa yksin, mutta sohvasurffaus sopii myös perheille.
  Helpoin tapa päästä alkuun on osallistua oman alueen sohvasurffaajaryhmän tapaamiseen.

  Lue myös: Iskikö matkakuume? 6 vinkkiä halvempaan lomaan

 • 3 Onko vieraita pakko majoittaa?

  Jos haluaa tavata uusia ihmisiä ilman majoituspakkoa, sekin onnistuu. Voit esimerkiksi tarjoutua esittelemään kotikaupunkiasi siellä vieraileville turisteille tai pyytää kahviseuraa ollessasi uudessa kaupungissa. 

 • 4 Kuinka pitkiä kyläilyt ovat?

  Vieras ja isäntä sopivat asiasta keskenään. Ei kuitenkaan kannata ahnehtia liian pitkää vierailua. Vieraan ihmisen läsnäolo voi olla ainakin aluksi uuvuttavaa. Yhteiseloa helpottaa, jos asumisen pelisäännöt käydään heti yhdessä läpi.

 • 5 Saanko valita kenen luokse majoitun?

  Ole tarkka – olit sitten majoittamassa tai majoittumassa. Tutustu vastapuolen
  profiiliin rauhassa: kuinka pitkään hän on sohvasurffannut ja millaista palautetta hän on saanut toisilta käyttäjiltä. On kohteliasta vastata viesteihin, mutta saat itse päättää hyväksytkö majoituspyynnön tai -tarjouksen.

 • 6 Pitääkö minun viettää aikaa majoittajan tai vieraan kanssa?

  Moni sohvasurffari haluaa nimenomaan tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. Yhdessäololle on siis syytä varata aikaa. Jos sinulla on vierailun ajaksi varattuna paljon ohjelmaa, siitä kannattaa kertoa etukäteen. Omaa aikataulua ei kuitenkaan rukata uusiksi. Vierasta ei esimerkiksi tarvitse hakea lentokentältä.
   

  Korkeasaari ja Lintsi jo nähty? Kokeile näitä juttuja Helsingissä

 • 7 Lainaanko avainta?

  Jokaisella sohvasurffaajalla on omat tapansa. Toinen lainaa avaimensa kenelle vain, toinen taas pitää ne visusti itsellään. Asiasta on hyvä puhua, jotta molemmat tietävät, miten toimitaan. Kannattaa muistaa, että kaikissa maissa avaimia ei välttämättä ole edes kaikilla perheenjäsenillä, kuten Suomessa. Siksi ei pidä loukkaantua, jos et saa omaa avainta vierailusi ajaksi.

 • 8 Vienkö tuliaisia?

  Sohvasurffaaminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja maksuttomuuteen, joten tuliaisia ei ole pakko viedä – mutta ei sitä mikään estäkään. Tavaroiden sijasta voit jakaa aikaasi, vinkkejäsi tai elämäntarinasi. Suklaa, salmiakki ja suomeksi laulettu laulu voivat olla ulkomaalaiselle unohtumaton kokemus.

  Vinkki! Näillä soitat ilmaiseksi ulkomailta

 • 9 Onko vieras tai majapaikka pakko ottaa vastaan?

  Joskus voi käydään niin, että kaikista ennakkovarmistuksista huolimatta vieraaksi ilmestyy henkilö, jota et syystä tai toisesta halua majoittaa kotiisi. Silloin sinulla on täysi oikeus todeta asia ääneen ja käännyttää vieras oveltasi.
  Jos olet itse majoittumassa, sovi tapaaminen kahvilaan tai muuhun julkiseen paikkaan. Luota vaistoosi. Jos isäntäsi vaikuttaa epäilyttävältä, vaihda suunnitelmia.

 • 10 Vierailu on ohi. Mitäs nyt?

  Vieraasta tai isännästä on hyvä käydä kirjoittamassa palaute yhteisön sivuille, oli kokemus sitten myönteinen tai kielteinen. Se osoittaa muille käyttäjille aktiivisuuttasi. Saamasi palaute taas on avaimesi uusiin sohvasurffauskokemuksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutki nämä

 • www.bewelcome.org
  BeWelcome on uusi kasvava järjestö, jota suosivat etenkin Couchsurfingin ”kaupallisuutta” vieroksuvat matkailijat. Järjestön on perustanut joukko aktiivisia sohvasurffaajia.
 • www.couchsurfing.com
  Suurin ja tunnetuin yhteisö on hiljalleen kehittynyt entistä kaupallisemmaksi järjestöksi. Couch­surfing on kasvanut etenkin aktiivisen markkinoinnin ja tehokkaan organisoimisen takia.
 • www.hospitalityclub.org
  Pienen vapaaehtoisten piirin ylläpitämä Hospitality Club on yhteisöistä vanhin ja se oli pitkään myös niistä suurin.

Kuten toimituksen Annakaisa kirjoittaa niin tämä sohvasurffaus taitaa soveltua paremmin nuoremmalle väelle 18 - 55 vuotiaille. Kun ikää on yli 60 vuotta niin ei oikein lattialla olevalla patjalla nukkuminen onnistu. Jos nyt joten kuten onnistuu sinne lattialle pääsemään niin ylös pääseminen onkin sitten hankalampi juttu. Vanhemmiten on kaikenlaista sairautta ja hyvin nukuttu yö on ensiarvoisen tärkeä, varsinkin matkoilla.

Vierailija

Olemme majoittuneet tuntemattomien kuten vähän tuttujemmekin luokse muutamilla matkoillamme. Kokemuksemme ovat positiivisia. Omaan kotiimme olemme ottaneet puolituttuja asumaan muutamiksi yönseuduiksi. Mitään pahaa ei ole tapahtunut.

Samettiruusu, miksi et kirjoittele enää evakoihin? Kaipaan sinua.

Kerttu, satunnainen kävijä

En ole koskaan kirjoittanut(tai harvoin) evakoihin.Juulin palstoilla olen pyörinyt,sekin muuttaa muotoaan

Kirjoitan mieluusti Mukavien asioiden kalenteriin ja lintu-osioon.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla