Mitä matkavakuutus oikein korvaa? Ja onko kuntoni todella sellainen, ettei matkasta aiheudu riskiä? Siinä on kaksi peruskysymystä, jotka kannattaa selvittää – ettei ulkomaanmatkalla tule hädän hetkellä lisävaikeuksia, neuvoo erikoissairaanhoitaja Tom Häggblom.

Yhtälö on selkeä. Lentomatkoja maailmalle tehdään jatkuvasti enemmän. Siten myös äkillistä lääkärin- tai sairaalahoitoa vaativat sairastumiset tai loukkaantumiset ovat lisääntyneet.

Työnsä takia paljon matkustava Tom Häggblom on useaan otteeseen vastannut huutoon, kun lentohenkilökunta kuuluttaa matkustajien joukosta lääkintähenkilöstöä.

– Yleensä tilanteet ovat olleet sydänvaivoja ja vatsakipua. Kerran hoidettavanani oli diabeetikko, joka oli menettänyt tajuntansa matalan verensokerin takia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Potilasevakuointeja suorittaessaan Häggblom on joutunut usein todistamaan tilanteita, joissa matkavakuutuksen korvausehdoista on syntynyt erimielisyyksiä asiakkaan ja vakuutusyhtiön kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–  Ne ovat kuitenkin vältettävissä etukäteissuunnittelulla. Jos epäilee terveyttään tai sitä, että olemassa oleva sairaus voi pahentua matkan aikana, kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä lääkäriin ja selvittää vakuutusyhtiön kanssa voimassa olevan vakuutuksen sisältö ja laajuus.

Matkustaja, muista nämä x 5

 1. Matkavakuutus korvaa yleensä matkan aikana alkaneet sairaudet ja tapaturmat.
 2. Jos matkustajalla on jo jokin sairaus, vakuutus ei välttämättä korvaakaan sen johdosta suunniteltua potilaan siirtoa kotimaahan, vaan esimerkiksi viikon akuuttihoidon paikan päällä.
  "Sen jälkeen on omillaan. Euroopan sisällä matkustaminen on sinänsä turvallista. Tyhjän päälle ei putoa, koska viime kädessä Kela korvaa hoidon julkisessa sairaalassa. Euroopan ulkopuolella tilanne muuttuu - sitä ei moni Thaimaahan tai Dubaihin matkaava miellä."
 3. Jos esimerkiksi kotioloissakin on jo rintakipuja, matka-aikeet on syytä käydä läpi lääkärin kanssa.
  Sairaanakin voi lentää, jos lisähappea on saatavilla.
 4. Lentoyhtiölle kannattaa täyttää ilmoitus erityisjärjestelyjen tarpeesta lentomatkaa varten eli Medif-lomake.
  Lentoyhtiön lääkäri arvioi siinä kerrottujen terveystietojen ja hoitavan lääkärin lausunnon perusteella voiko asiakas lentää ja tarvitaanko lennolla erityisjärjestelyjä. Jos hän hyväksyy lentoaikeet, asiointi vakuutusyhtiön kanssa helpottuu mikäli lennosta koituu terveydentilaan muutoksia.
  "Sama lomake kannattaa täyttää myös jos aikoo lentää raskausaikana."
 5. Jos tupakoit, jätä polttaminen jo useita tunteja ennen lentoa.
  "Olemme kaikki alttiita lennolla lievälle hypoksialle eli hapenpuutteelle, ja tupakanpoltto pahentaa oireita. Se tuottaa hiilimonoksidia, joka estää hemoglobiinin virtausta verenkierrossa ja siten myös hapen kulkua sydänlihakseen."

"Olemme kaikki alttiita lennolla lievälle hypoksialle eli hapenpuutteelle, ja tupakanpoltto pahentaa oireita."

Tom Häggblom x 5

 1. Ikä: 48
 2. Koulutus: Erikoissairaanhoitaja (anestesiahoitaja9
 3. Työ: Suomen General Electric -yhtion hoito- ja sairaalalaitteita tuottavan yksikön johtaja.
 4. Perhe: Vaimo, 22-vuotiaat kaksoset, 15-vuotias poika, 12-vuotias tytär. Vanhin poika opiskelee skotlantilaisessa yliopistossa, hänen kaksoissisarensa on artesaani ja viittomakielen tulkki.
 5. Harrastukset: Ilmailu, kävely, koirankoulutus. On kouluttanut novascotiannoutajansa eli tollerinsa muistuttamaan, milloin perheen kuopus tarvitsee diabeteslääkityksensä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla