Eläkeuudistus rankaisee vuoden 1955 jälkeen syntyneitä. Olisiko koko uudistus mahdollista välttää ennaltaehkäisyllä.

Suomalaiset jäävät liian eläkkeelle liian nuorina. Näin meille on vakuuteltu jo vuosia.

Taustaa: Eläkeikä nousee.

Tilastojen mukaan väittämässä on totta toinen puoli. Eläkkeelle siirrytään tilastojen mukaan keskimäärin hiukan yli 61 vuoden iässä. Luku pitää kuitenkin sisällään myös työkyvyttömyyseläkkeelle jääneet. Jos heitä ei huomioida, suomalaisten eläköitymisikä onkin lähes 64 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Jaksatko elävänä eläkkeelle?

Keskimääräistä eläköitymisikää voitaisiinkin tehokkaimmin nostaa vähentämällä työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työkyvyttömyyseläkkeelle jäädään keskimäärin 52-vuotiaana. Osa eläkkeistä on sellaisia, ettei niitä pysty millään estämään, mutta monia auttaisi esimerkiksi töiden järjestely uusiksi – kunhan se tehdään riittävän varhaisessa vaiheessa.

Jotkut työnantajat ovat ottaneet käyttöön erilaisia senioriohjelmia, joiden tarkoituksena on auttaa työntekijää jaksamaan töissä mahdollisimman pitkään. Samalla työnantaja hyötyy kokeneen työntekijän työpanoksesta.

Senioriohjelmien yleistyminen on yksi keino vähentää työkyvyttömyyseläkkeitä – ja samalla nostaa keskimääräistä eläkkeellejäämisikää tehokkaasti.

Eläkeuudistukseen vuosi

Edellisen hallitus päättämä eläkeuudistus astuu voimaan vuonna 2017. Se koskee vuonna 1955 syntyneitä ja sitä nuorempia.

Uudistuksen jälkeen eläkkeelle pääsee aikaisintaan 65-vuotiaana. Täyttä työeläkettä saadakseen on kuitenkin töitä paiskittava vielä vuosi tai pari pitempään.

Lisätietoja eläkeuudistuksesta löydät osoitteesta eläkeuudistus.fi

ET-lehden numerossa 2/2016 kerrotaan tarkemmin senioriohjelmista.

Lähde: Ikä voimavarana – Ketterät Kirjat

Sisältö jatkuu mainoksen alla