Itsetehdyt laatikot tuo joulun tuoksun keittiöön - valmiiden juuressoseiden avulla selviät helposti ja nopeasti.

Lanttulaatikko

noin kilo lanttusosetta
2–3 dl maitoa, maitojuomaa, kermaa tai kasvislientä
2 munaa (+ muskottipähkinää)
50 g voi- tai margariinisulaa tai 2 rkl öljyä
4 rkl siirappia
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

  1. Kuori, paloittele, keitä ja soseuta 2–3 keskikokoista lanttua tai osta sose valmiina.
  2. Sekoita laatikon aineet. Kaada voideltuihin vuokiin. Ripota pinnalle korppujauhoja, kuvioi pinta lusikalla ja pudottele halutessasi päälle rasvanokareita.
  3. Paista 200 asteessa tunnin verran.

Porkkanalaatikko

1 kg kuorittuja porkkanoita, 6 dl vettä, suolaa
tai 1 kg kypsää porkkanasosetta
2 dl ohrasuurimoita tai puuroriisiä
8 dl maitoa tai maitojuomaa
2 munaa
1 tl suolaa
100 g sulatettua voita
2 dl kuohukermaa
0,5 dl siirappia
ripaus valkopippuria, muskottipähkinää ja inkivääriä

  1. Keitä, kuori ja soseuta noin 1,5 kiloa porkkanoita. Keitä paloitellut porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta ja anna jäähtyä tai käytä valmista sosetta.
  2. Keitä suurimoita tai riisejä vedessä, kunnes vesi haihtuu. Lisää maito, hauduta kypsäksi.
  3. Sekoita laatikon aineet. Tarkista maku, sen pitää olla kermaisen pehmeä. Tarkista suolan määrä.  Kaada seos voideltuun, noin 2 litran vuokaan. Ripota pinnalle korppujauhoja, kuvioi pinta lusikalla ja pudottele halutessasi päälle rasvanokareita.
  4. Paista 200 asteessa reilu tunti.

Imelletty perunalaatikko

1 kg perunoita
vettä
5–6 rkl vehnäjauhoja
4–6 dl maitoa tai maitojuomaa
2 tl suolaa
2 rkl rasvaa

  1. Keitä kuoriperunat suolattomassa vedessä kypsiksi. Kuori ja soseuta perunat kuumina. Sekoita jauhot joukkoon. Anna imeltyä lämpimässä (30-60 astetta) yön yli.
  2. Lisää survokseen suolaa, voita tai margariinia ja maitoa niin paljon, että saat löysähkön seoksen. Kaada se kookkaaseen vuokaan.
  3. Paista 150–175 asteessa 1–2 tuntia.

Maksalaatikko

2 dl rikottuja ohrasuurimoita tai puuroriisiä
5 dl vettä
1 tl suolaa
1–2 sipulia (öljyä)
7 dl maitoa
1 muna
1 dl rusinoita
2–3 rkl siirappia
2 tl suolaa
ripaus pippuria
2–3 tl kuivattua meiramia, oreganoa, rakuunaa tai yrttisekoitusta
400–500 g jauhettua sian- tai naudanmaksaa

  1. Keitä ohrasuurimoita tai riisejä maustetussa vedessä, kunnes imeytyy niihin.
  2. Kuullota silputut sipulit tilkassa öljyä. Lisää ne ja kaikki muut aineet riisikattilaan. Sekoita ja kaada massa voideltuun uunivuokaan.
  3. Kypsennä asteessa tunnin verran. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

Nyt kaikki herkuttelemaan tällä "sallitulla hyvällä" eli puolukkajäätelöllä, jossa ei ole maitoa.

4 annosta

2 banaania
1 dl puolukoita
(½ dl kuumaa vettä)

  1. Kuori ja leikkaa banaanit parin sentin viipaleiksi.
  2. Laita viipaleet noin tunniksi pakastimeen kohmettumaan.
  3. Lisää kohmeiset banaanit ja puolukat tehosekoittimeen ja surauta seos tasaiseksi ”jäätelöksi”.
  4. Jos banaanit ovat lähes kokonaan jäätyneitä ja massa tuntuu liian tanakalta, lorauta sekoitusvaiheessa joukkoon tilkka kuumaa vettä.

Vinkki! Valitse jäätelöön kypsiä banaaneja.

 

Sosekeitto saa uuden säväyksen paahdetusta kardemummasta.

1–2 annosta

1 sipuli
2 isohkoa porkkanaa
1 jauhoinen peruna
½ rkl öljyä
½ tl kardemummaa
¼ tl savustettua paprikajauhetta
4 dl vettä
1 prk (165 ml) kookoskermaa
½ limetin mehu
2 tl hunajaa
½ tl suolaa

  • Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja lohko porkkanat ja peruna.
  • Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa. Sekoita joukkoon kardemumma ja paprikajauhe.
  • Hauduta miedolla lämmöllä minuutin ajan. Varo, etteivät mausteet pala.
  • Lisää porkkanat, peruna ja vesi. Hauduta noin 20 minuuttia eli kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta keitto.
  • Kaada keittoon kookoskerma, lisää limetin mehu, hunaja ja suola. Maista ja mausta sopivaksi.
  • Paahda leipäkrutonkeja paistipannulla ja lisää niitä tarjoiluvaiheessa keiton pinnalle.