Eläkeläinen Liisa Karjalainen Kesälahdelta kirjoittaa kohtalokkaasta ruokavaliovirheestään keskiviikon Helsingin Sanomien mielipidesivuilla.

HS:n mielipidekirjoituksessaan Liisa Karjalainen kertoo tarinansa virheestä oppineena keliaakikkona. Diagnoosinsa hän sai vuonna 1992.

Keliakiaan ei ole lääkettä; taudissa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine vaurioittaa ohutsuolen nukkarakenteet. Ainoa hoitomuoto on tarkka gluteeniton ruokavalio, kirjoittaa Karjalainen.

– Noudatin ruokavaliota tarkasti ja sain suolinukkani kuntoon. Jossain vaiheessa aloin lipsua, sillä en saanut gluteenista oireita. En pystynyt vastustamaan työkavereiden leipomia herkullisia leivonnaisia. Se oli kohtalokas virhe.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"En pystynyt vastustamaan työkavereiden leipomia leivonnaisia."

2000-luvun alussa Karjalaisen vointi alkoi heikentyä. Hänellä oli rajuja vatsaoireita, mystisesti kohonneet maksa-arvot ja painokin oli laskenut 47 kiloon. Olin todella heikossa kunnossa ja pelkäsin kuolevani, Karjalainen kuvailee lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oikean ruokavalion ja maksalääkityksen jälkeen Karjalaisen kunto alkoi kohentua. Hän käy tähystyksessä edelleen joka vuosi, mutta pelkää uudelleen täysin tuhoutuneen suolinukkansa jäävän sairaaksi.

– Gluteenittomasta ruokavaliosta lipsuminen voi olla keliakiaa sairastavalle kohtalokasta. Hallituksen aie lopettaa keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus on väärin.

Mielenkiintoista: Keliakialeipä on Ruotsissa huomattavasti halvempaa kuin Suomessa

Lue lisää

”Keliaakikon on pakko olla sairaan tarkka”

– Keliakia voidaan todeta minkäikäisellä ihmisellä hyvänsä, niin lapsilla kuin vanhuksilla. Keliakia todetaan aina lääkärin tekemän ohutsuolen tähystyksen perusteella, kertoi Keliakialiiton Minna Halve ET-lehden haastattelussa aiemmin.
Lue lisää keliakiasta ja sen korvauksista täällä.

Kysely

Noudatatko jotain erityisruokavaliota?

Kyllä
Kyllä
72.7%
En
En
27.2%
Ääniä yhteensä: 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla