
Espoolainen Satu Malinen söi itsensä iloiseksi raakaravinnolla. Välillä maistuu muukin ruoka, koska hän ei usko liian kurinalaiseen elämään.
– Vuosi sitten en ajatellut itsestäni mitään hyvää. Etsin vain virheitä, sanoo Satu Malinen, 42.
Satu oli sairastunut masennukseen työn, perheen ja kiireisen elämäntyylin oravanpyörässä. Mielen pyörittäessä kielteisiä ajatuksia sekaan mahtui yksi kivakin oivallus. Satu tajusi, että hänelle on vuosien varrella kertynyt paljon tietoa raakaruuasta.
Miksi hän ei siis kokeilisi sitä?
Satu alkoi tehdä smoothieita hedelmistä ja vihanneksista. Lisäksi hän hankki mehupuristimen, johon heitti omenoita ja juureksia.
– Oloni parani huomattavasti muutamassa viikossa. Tein kyllä hyvinvointini eteen paljon muutakin. Kävin esimerkiksi terapiassa.
"Oloni parani
huomattavasti
muutamassa viikossa."
Vähitellen Satu alkoi lisätä vielä enemmän raakaravintoa ruokavalioonsa. Nykyään hän syö osan päivästä raakaravintoa ja osan tavallista ruokaa.
– Raakaravinto teki niin hyvää, että aloin pitää kursseja siitä muillekin. Tuntuu kuin uusi sivu olisi avautunut elämässäni, Satu hymyilee.
Satu on ollut aina kiinnostunut ruuasta. Hän on ammatiltaan kokki, jonka nykyinen työpaikka on Itävallan suurlähetystö.
Katso Sadun herkulliset raakaruokareseptit tästä.
Hiuksetkin vahvistuivat
Satu kuvailee olonsa muutosta radikaaliksi. Väsymys ja alakulo ovat tiessään, ja energiaa riittää. Hän sanoo, että joskus raakaravinnon vaikutuksen voi tuntea jopa tunneissa.
– Raakaruuassa on tärkeitä entsyymejä ja vitamiineja, jotka imeytyvät nopeasti.
Raakaravinto on ruokaa, jota ei kypsennetä. Useiden mielestä ajatuskin sellaisesta ruoasta tuntuu ankealta, mutta moni syö sitä ”vahingossa”. Graavilohisalaattia tai hedelmäsmoothieta nauttiessa ei vain tule huomanneeksi, että tässä sitä pistellään poskeen raakaravintoa.
Sadun paino on pudonnut jonkun verran, mutta laihtumista hän ei ruokavaliolla hae.
– Joillekin raakaruoka toimii laihduttamiskeinona, mutta minulle se tuo myönteisyyttä ja hyviä valintoja. Myös hiukset vahvistuvat, silmät kirkastuvat, ihon kunto paranee ja hyvä, kiitollinen fiilis lisääntyy, Satu luettelee.
Lue myös: Näin onnistut laihduttamisessa ja kuntoilussa!
Liika kurinalaisuus pois
Sadun ruokavalio on joustava, mutta yhdestä hän ei tingi. Aamuisin hän syö aina ison vihersmoothien. Siihen hän laittaa muun muassa lehtikaalia ja liotettuja pähkinöitä.
Välipalaksi Satu syö hedelmiä ja lounaaksi yleensä salaattia. Keväällä ja kesällä hän hakee salaattiin lähimetsästä lisäaineksia, kuten vuohenputkea ja piharatamoa. Salaatin oheen hän saattaa tehdä munakkaan, jos tuntee, että tarvitsee proteiineja.
Iltaisin Satu syö yleensä samaa ruokaa perheensä kanssa, kuitenkin kasvispainotteisesti.
– En usko kovin kurinalaiseen elämään. Minusta ihmisellä pitää olla sellainen ruokavalio, jota hän pystyy noudattamaan 80-prosenttisesti. Loput 20 prosenttia voi joustaa.
"Pitää olla sellainen
ruokavalio, jota
pystyy noudattamaan
80-prosenttisesti."
Jos Satu joskus syö valkoista viljaa ja sokeria, seurauksena on turvotusta ja väsymystä. Sen jälkeen hän tankkaa taas raakaravintoa, jolloin olo tasapainottuu.
Kaikki lähtee rakkaudesta
Satu on nykyään niin energinen, että opiskelee sekä hyvinvointivalmentajaksi että elämäntaitovalmentajaksi. Hän on huomannut, että varsinkin naiset kärsivät stressistä ja suorituspaineista niin kuin hän itsekin aikoinaan. Heille Satu suosittelee raakaruuan lisäksi itsensä rakastamista.
– Joka päivä pitäisi muistaa sanoa itselleen, että sinä olet hyvä tyyppi. Se voi tuntua suomalaisesta teennäiseltä, mutta se on sitä itsensä rakastamista.
Mielenkiintoista: Tämä on yleisin harhaluulo laihduttamisesta
Raakakokeilu käy helposti – 4 vinkkiä
- Raakaravinto on mahdollisimman vähän käsiteltyä, kuumentamatonta ruokaa. Usein se valmistetaan tuoreista vihanneksista, hedelmistä, marjoista, siemenistä, pähkinöistä tai palkokasveista kuumentamatta niitä yli 40 celsiusasteen.
- Raakaravintoa voi soveltaa omaan ruokavalioon yksinkertaisesti lisäämällä sitä lautaselle päivittäin. Ruokavalio ei kiellä mitään eikä se velvoita tekemään isoja muutoksia. Voi aloittaa vaikka siitä, että juo joka päivä viherpirtelön.
- Kun huomaa eron jaksamisessaan, haluaa ehkä seuraavaksi kokeilla kokonaista ateriaa tai leipoa raakakakun. Ei kuitenkaan kannata rysäyttää ruokavaliota kerralla kokonaan uusiksi, koska suolisto saattaa silloin protestoida.
- Voi myös kokeilla sitä, että syö 80-prosenttisesti raakaruokaa ja 20-prosenttisesti muuta. Välillä kannattaa pitää vapaapäiviä, jolloin syö ihan mitä vain.
Vinkit antoi Satu Malinen, jonka haastattelu on julkaistu alunperin ET Terveys -lehdessä 4/2015.