Terveiden ihmisten ei kannata ryhtyä gluteenittomalle ruokavaliolle, josta on tullut peräti hittidieettien kaltainen ilmiö. Lue kymmenen kysymystä monia askarruttavasta gluteiinista!

Tänä päivänä on muotia olla gluteenittomalla ruokavaliolla, vaikka siihen ei olisi tarvetta.

Ravitsemusterapeutti Henna Lehikoinen Keliakialiitosta sanoo, että ruokavalion haittapuolia ovat kuitujen vähäinen saanti ja gluteenittomien tuotteiden kalleus. Hän vastasi kymmeneen yleisempään kysymykseen aiheesta.

Taustaa: Keliaakikko, saatko piilogluteenia?

 1. Mitä gluteeni on?

  Varastovalkuaista, jota on vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Gluteeni muodostaa leivän ja pullan tekemisessä sitkomassan.

 2. Miksi gluteeni jätetään pois ruokavaliosta?

  Gluteeni aiheuttaa keliakiaa sairastavalle ohutsuolen limakalvoille tulehduksen. Siitä seuraa myös suolinukkavaurio, minkä vuoksi ohutsuolen ravintoaineiden imeytymispinta-ala pienenee.

 3. Miten keliakia oireilee?

  Monella lailla: On vatsakipua, ummetusta tai ripulia, nivelkipuja, oksentelua, närästystä, aftoja suussa, hampaiden kiillevaurioita, väsymystä, masennusta ja lapsettomuutta. Lapsilla kasvu saattaa hidastua keliakian takia.

 4. Kenen muun kuin keliaakikoiden kannattaa jättää gluteeni pois?

  Joillakin on gluteeniyliherkkyys ilman keliakiaa. Oireet ovat samantyyppisiä kuin keliakiassa, mutta suolistossa ei näy muutoksia eikä veressä vasta-aineita. Gluteeniyliherkkyyttä on vaikea diagnosoida. Jos keliakia ja vilja-allergia on suljettu pois, kannattaa tutkia, onko gluteiinin pois jättämisellä vaikutusta vointiin.

  Lue lisää: Oletko yliherkkä gluteenille?

 5. Jos epäilee keliakiaa tai gluteeniyliherkkyyttä, kannattaako jättää gluteeni pois omin päin?

  Emme suosittele. Moni jättää gluteenin pois, mutta ei edelleenkään ole varma, mikä vaivaa. Silloin täytyy syödä kolme kuukautta gluteenia ennen kuin asiaa voidaan tutkia veritestein ja tähystämällä. Se voi olla joillekin hyvin tuskallista. Siksi kannattaa ensin aina tutkituttaa itsensä.

 6. Laihduttaako gluteeniton ruokavalio?

  Keliaakikoiden mukaan ei laihduta. Kun elintarvikkeista jää sitko pois, se usein korvataan rasvalla tai sokerilla. Uskon, että laihdutuskeskustelussa ovat menneet vähähiilihydraattinen ja gluteeniton ruokavalio sekaisin. Siksi monet luulevat gluteenittoman laihduttavan.

 7. Onko gluteeniton ruokavalio kallis?

  Gluteeniton ruokavalio maksaa keskimäärin 68 euroa enemmän kuussa kuin tavallinen. Summaan voi tietysti vaikuttaa itse esimerkiksi leipomalla leipää kotona.

  Suosittelemme: Keliakialeipä on Ruotsissa halvempaa kuin Suomessa

 8. Onko gluteenittomissa tuotteissa paljon lisäaineita?

  Mitä pitemmälle ruoka on prosessoitu, sitä enemmän siinä on lisäaineita – niin kuin tavanomaisessa ruoassa. Leivässä joudutaan käyttämään keinotekoisia nostatusaineita, koska sitkoa ei ole.

 9. Kuinka pian elimistö toipuu, jos keliaakikko jättää gluteenin pois?

  Monet oireet helpottavat muutamassa viikossa. Suolinukan parantumiseen menee noin vuosi.
  Keliaakikko ei kestä yhtään gluteenia. Gluteeniyliherkkä saattaa kestää sitä jonkin verran.

 10. Mitä vaaroja gluteenittomassa ruokavaliossa on?

  Siinä ei ole varsinaisesti vaaroja, mutta kuitujen saanti jää niukaksi. Kuitujen määrä tuppaa jäämään 15 grammaan päivässä, kun suositus on 25–35 grammaa. Kuituja saa toki lisää, jos valitsee runsaskuituisia tuotteita, marjoja ja kasviksia sekä käyttää gluteenittomia kuitulisiä.

Mielenkiintoinen artikkeli: Gluteenia vai ei? "Vilja itsessään ei ole paha asia"

Vierailija

Ethän sorru tähän ruokavalioon ilman kunnon syytä?

Vierailija 31.07.2015 klo 13:14 Ihminen ei tarvitse leipää. Tässäkin artikkelissa leipä on keskeisessä asemassa. Ruisleipä aiheuttaa monille paljon erilaisia vatsavaivoja. Jätin kokonaan rukiin pois ja ilmavaivat ja vatsan möyryäminen loppuivat heti. On suorastaan edesvastuutonta, että rukiin terveellisyyttä hehkutetaan jatkuvasti. Samaa mieltä. Ei nyky-ihminen tarvitse enää samanlaista voimaruokaa kuin sata vuotta sitten eläneet ja fyysisesti raskasta työtä tehneet ihmiset.
Lue kommentti

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti