Suomalaisen terveysveden maine kasvaa Hongkongissa. Suosittu koivuvesi on rantautumassa pikkuhiljaa myös kotimaansa markkinoille, vaikka sen päämääränä on ennen kaikkea Aasian-vienti.

Jos olet matkustanut Aasiassa, olet törmännyt paikallisiin terveysjuomiin aloe veraan ja kookosveteen. Nämä juomat ovat päätymässä pikkuhiljaa myös suomalaisten hyvinvointikauppojen ja marketien hyllyille – saaden uuden kilpailijan kotimaisesta koivuvedestä. 

Myös Eero Niinivaaran ja Jimi Uimosen autossa oli tetrapakkaus kookosvettä, kun he vuosi sitten ajelivat Etelä-Suomessa ja pohtivat liikeideaansa vastavalmistuneina opiskelijoina.

– Mietimme, että jos meille tuodaan litroittain kookosvettä Thaimaasta ja Brasiliasta, niin mitä voidaan viedä takaisin. Ja siitä se ajatus sitten lähtikin, toimitusjohtaja Jimi Uimonen kertoo.

Lue myös: Koivuveden terveyshyödyt – mitkä ne ovat, yrittäjä Uimonen?

Koivuvesi. Siinä oli helsinkiläismiesten mukaan sopiva vientituote, jota sopii myydä Aasian markkinoille. Pahvisessa tetrapakkauksessa.

Sen ympärille perustettiin osakeyhtiö Nudu Drinks Oy – perustuen tekijöidensä sukunimiin Niinivaara, Uimonen, Dahlberg sekä Uimonen.

Hongkongilaiset hurahtivat

Aavistuksen makea ja raikas. Nudun koivuveden mausta tulee mieleen metsä, suomalainen luonto sateen jälkeisessä pirteässä tuoksussa.

"Jos meille tuodaan litroittain kookosvettä Thaimaasta ja Brasiliasta, niin mitä voidaan viedä takaisin?"

Tämä suomalainen makunautinto on nyt otettu positiivisesti vastaan Hongkongissa, jossa se on päässyt yhden kauppaketjun myyntilistoille, Jimi kertoo. Koivunlehtiä ja -silmuja hyödyntävä terveysvesi kiinnostaa selvästi paikallisia kuluttajia.

– Tuote otettiin aluksi myyntiin ainoastaan yhteen Citysuperin myymälään Hongkongissa, mutta se levisi nopeasti kaikkiin Hongkongin myymälöihin.

Haastaja terveysjuomille

Kansainvälisillä markkinoilla on muutamia muitakin koivujuomia, mutta niiden asema ei Nudu-miehiä huolestuta. Koivuveden kilpailijoina Jimi näkee ensisijaisesti kaikki terveysvedet, kuten kookos- sekä aloe vera -vedet.

– Aasiassa koivuvesi näyttäisi nauttivan samasta eksoottisuudesta, mikä kookoksella on Suomessa.

Suomalainen koivuvesi on ollut Hongkongin-markkinoilla nyt pari kuukautta. Jimin mukaan neuvottelut tuotteen viennistä useampiin Aasian-maihin ovat käynnissä.

– Nyt sitä työstetään levitettäväksi myös Citysuperin Kiinan- sekä Taiwanin-liikkeisiin, Jimi iloitsee.

Tällä hetkellä Nudun koivuvettä saa muutamista hyvinvarustelluista ketjuista ja verkkokaupoista myös Suomessa.
Tällä hetkellä Nudun koivuvettä saa muutamista hyvinvarustelluista ketjuista ja verkkokaupoista myös Suomessa.

Kysely

Oletko maistanut koivuvettä?

En
En
76.0%
Kyllä
Kyllä
24.0%
Ääniä yhteensä: 50
Vierailija

Helsinkiläismiehet vievät koivuvettä Aasiaan: ”Samaa eksotiikkaa mikä kookoksella on Suomessa”

Melamiinimaito 90-luvulta kirjoitti: Minulle ei selvinnyt vieläkään mikä on koivuvesi. Koivusta ympärivuoden juoksutettua nilan nestettä vai koivunkylkeä pitkin juoksutettua sadevettä vai mahlaa? Samase - mustikkaa markkinoidaan silmälääkkeenä Kaakoisaasiassa ja meillä vastaavasti aasialaisia tievarsimarjoja. Hupsut uskoo eksoottiseen vaikka rupoho on ihan yhtä vihreää aidan tällä puolen. Kun luet koko jutun siinä se on kerrottu tarkkaan mistä se tehdään ja mitä se sisältää ja mitkä ovat "...
Lue kommentti
Melamiinimaito 90-luvulta

Helsinkiläismiehet vievät koivuvettä Aasiaan: ”Samaa eksotiikkaa mikä kookoksella on Suomessa”

Minulle ei selvinnyt vieläkään mikä on koivuvesi. Koivusta ympärivuoden juoksutettua nilan nestettä vai koivunkylkeä pitkin juoksutettua sadevettä vai mahlaa? Samase - mustikkaa markkinoidaan silmälääkkeenä Kaakoisaasiassa ja meillä vastaavasti aasialaisia tievarsimarjoja. Hupsut uskoo eksoottiseen vaikka rupoho on ihan yhtä vihreää aidan tällä puolen.
Lue kommentti

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto