Tiesitko, että lisäaineita ei panna elintarvikkeisiin huvin vuoksi. Miksi sitten E-koodiviidakko pelottaa suurta osaa kuluttajista? Lue tästä, mitkä uskomukset ruoan lisäaineista ovat totta ja mitkä tarua.

 1. Lisäaineita tungetaan ruokaan ihan turhaan.
  Väärin. Lisäaineryhmiä ovat esimerkiksi hapettumisen estäjät ja säilöntäaineet eli pilaantumista estävät lisäaineet, elintarvikevärit tai ruokien sakeuttajat ja emulgaattorit. Ilman sakeuttamisaineita vaikkapa jugurtit tai pöytämargariinimme eivät olisi siinä muodossa kuin olemme ne oppineet tuntemaan.
  Elintarvikkeisiin saa Euroopassa lisätä noin kahtakymmentä eri lisäaineryhmää, jotka sisältävät omat E-koodinsa yksittäisille lisäaineille. Rajansa kuitenkin lisäaineiden määrilläkin: niitä saa lisätä elintarvikkeeseen vain sallitun annoksen.
  Kokeile puhdasta raakaruokaa: Ihana lime-avokadotorttu

 2. Erityisesti keittoaineksissa ja eineksissä on lisäaineita muita elintarvikkeita enemmän.
  Osin oikein. Lähes kaikissa elintarvikkeissa on lisäaineita, ja vain peruselintarvikkeet, kuten kasvikset, hedelmät, liha, kala, maito, kaurahiutaleet tai kotimainen omena, ovat lisäaineettomia.
  Jos taas mennään aivan ääripäähän, runsaasti lisäaineita löytyy etenkin lihaliemivalmisteista, pussikeitoista, vaahdotetuista kermasuklaavanukkaista, light-virvoitusjuomista ja karkeista.
  Eineksissä ei keskimäärin ole mitenkään runsaasti lisäaineita. Einesmakaronilaatikossa ei ole yhtään, mutta toisaalta italiansalaatissa on jo väriainetta, säilöntä- ja sakeuttamisaineita ja vielä nitriittiäkin.

 3. Jotkut lisäaineet ovat terveydelle vaarallisia.
  Väärin. Kaikki lisäaineet ovat vaarattomia – näin on tutkimuksissa todettu. On kuitenkin eri asia puhua terveysvaarasta kuin lisäaineiden aiheuttamista oireista. Jotkut saavat lisäaineista yliherkkyysoireita tai allergisia reaktioita.
  Tyypillinen tapaus on sellainen, jossa astmaatikko saa hengitysoireita säilöntäaine sulfiitista. Väriaineena käytettävä karmiini (E120) voi aiheuttaa tälle herkistyneelle nopeita allergiareaktioita.
  Lisäaineiden yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa tunnetaan parhaiten asetyylisalisyylihapon, esimerkiksi Aspiriinin, sekä säilöntäaine bentsoehapon ja askorbiinihapon väliset reaktiot. Jotkut Aspiriinille yliherkät saavat siis samantyyppisiä oireita näistä säilöntäaineista.
  Lue myös: Ravitsemustieteilijä Marja-Leena Ovaskainen: "Myös kotimainen ruoka voi sisältää epäpuhtauksia"

 4. Lisäaineiden turvallisuus perustuu hatariin tutkimuksiin.
  Väärin. Lisäaineet on tutkittu tarkan protokollan mukaan eläin- ja laboratoriokokein, ja tutkimukset tehdään valvotusti. Jokainen käytössä oleva lisäaine on käynyt läpi tieteellisen seulan, ja markkinointiluvan antamisesta on päättänyt Euroopan komissio.
  E-koodimerkinnän turvin elintarvikevalmistaja ei myöskään voi lisätä ruokaan mitä tahansa. E-koodi on lisätyn aineen turvallisuustae: tiedät, mitä syöt, eikä se ole terveydelle haitallista.

 5. Osa E-koodatuista lisäaineista on luonnollisia, ruoassa muutenkin olevia aineita.
  Oikein. Suuri osa lisäaineista tulee luonnosta, varsinkin kasvikunnasta. Elintarviketeollisuus käyttää väriaineina muun muassa porkkanasta tuttuja karoteneja, marjoja värittäviä antosyaaneja tai lehtipuut viherryttävää klorofylliä.
  Jopa sininen väri, jota ei äkkiseltään mieltäisi luonnosta lähteväksi, on usein peräisin levästä tai mikrobeista. Kananmunasta ja soijasta saadaan emulgaattoreita ja kasvien orgaanisista hapoista säilöntäaineita. Sakeuttamisaineiden lähteinä ovat levät ja puunkuori.
  Suomalaistutkimus: Kasvisruoka suojaa syövältä

 6. Atsovärit aiheuttavat lapsille ylivilkkausoireita ja aspartaami syöpää.
  Oikein ja väärin. Tutkimuksissa on havaittu, että atsovärien ja säilöntäaine bentsoehapon yhdistelmä saa lapsissa aikaan ylivilkkausoireita. Atsovärejä ei ole kuitenkaan kielletty, sillä tutkimuslöydös ei ollut kovin vahva. Jos elintarvikkeissa on käytetty tiettyjä atsovärejä, pakkaukseen on merkittävä varoitus ”voi vaikuttaa haitallisesti lasten aktiivisuustasoon ja heikentää tarkkaavaisuutta”.
  Aspartaami ei aiheuta syöpää. Esimerkiksi aspartaamia sisältäviä virvoitusjuomia aikuinen voi halutessaan juoda vaikka neljä litraa joka päivä koko elämänsä ajan.
  Lähteet: www.fineli.fi sekä Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osaatko purkaa E-koodit?

Haluatko varmistua siitä, mitä lisäaineita elintarvike sisältää. Tilaa Evirasta ilmainen E-koodiavain -opasvihkonen. Tilaus onnistuu nettisivuilta www.evira.fi.

Kysely

Vältteletkö lisäaineita?

Kyllä
Kyllä
75.0%
En
En
25.0%
Ääniä yhteensä: 20
Sisältö jatkuu mainoksen alla