Kireät takareidet voivat aiheuttaa kaatumisia ja vammoja, kuten polviongelmia. Kun jumppaat takareidet venyvimmiksi, askel pitenee ja vauhti kasvaa.

Moni istuu pakaransa puuduksiin, ja takamus uinuu toimettomana ihan tavallisissakin liikkeissä kuten kävelyssä. Sen sijaan takareidet ovat koko ajan ylitöissä ja ne kiristyvät.

Iän myötä jalkojen ja lonkan alueen liikkuvuusongelmat aiheuttavat usein näkyviä muutoksia: askelpituus lyhenee ja kävelynopeus hidastuu. Kävelystä tulee helposti töpöttävää. Takareisiä tarvitaan myös kyyristymisessä kuten esimerkiksi kengännauhojen solmimisessa tai marjojen ja sienien poimimisessa. Ilman riittävää pakaran ja takareiden liikkuvuutta kumarrukset tulee tehtyä selän varassa, mikä aiheuttaa pidemmän päälle selkävaivoja.

Kireistä takareisistä seuraa monenlaista hankaluutta arkeen. Koko kehon liikeradat muuttuvat ja voimantuotto heikkenee, jolloin horjahduksia ei pystykään korjaamaan ja kaatumiset voivat aiheuttaa lihasrepeämiä ja muita vammoja. Lihasepätasapainosta voi seurata myös polviongelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin teet testiliikkeen

  1. Asetu selinmakuulle ryhdikkääseen asentoon. Pidä nilkat hieman koukussa.
  2. Paina vasenta jalkaa tiukasti alustaa vasten ja nosta oikea jalka suorana ylös.
  3. Tavoitteena on saada jalka vähintään 90 asteen kulmaan. Pyydä kaveria kertomaan, miten ylös jalka nousee.
  4. Voit tehdä testin myös ovensuussa ja käyttää ovenpieltä mittatikkuna. Pidä huoli, että vasen jalka pysyy tiukasti maassa.
  5. Tee sama toisella jalalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset:

  • Jos jalka nousee yli 90 asteen, liikkuvuus on erinomainen.
  • Jos saat jalan lähelle 90 astetta, liikkuvuus on hyvä.
  • Jos jalka jää reilusti alle 90 asteen, liikkuvuus on rajoittunut.

Näin saat lisää liikkuvuutta

1. Venytä takareittä

Istu tuolin etureunalla. Pidä vasen jalka koukussa ja ojenna oikea jalka suoraksi etuviistoon. Älä kuitenkaan paina polvea takalukkoon vaan pidä se aavistuksen verran koukussa. 

Vedä sitten vatsaa sisään, ojenna selkä pitkäksi ja taivu selkä suorana eteenpäin, kunnes tunnet makean venytyksen takareidessä (alempi kuva). Pidä venytys muutaman sekunnin ajan ja hellitä. Toista 10 kertaa ja tee sama toisella jalalla.

2. Ojenna polvea

Asetu ryhdikkääseen selinmakuuasentoon. Nosta oikea polvi ja ota reiden takaa kiinni.

Tee pumppaavia venytyksiä eli ojenna jalkaa suoraksi ja koukkuun. Pidä venytys muutaman sekunnin ajan ja hellitä. Kun olet tehnyt 10 toistoa, tee viereisen sivun testi uudestaan – nouseeko jalka nyt korkeammalle? Toista harjoitus toisella jalalla.

Vierailija

Olipa tutun oloiset liikkeet, teen noita joka ainoa aamu usean vuoden ajan herättyäni jo vuoteessa, aikaa menee noin 15-20 minuuttia, tosin minulla on pari muuta liikettä lisäksi. Tuon jälkeen on notkeampi olo nousta,

jalat pitää, eikä huimaa enää.

Ammattilainen

Kyllä varmasti tiedät kummasta puhutaan. Meillä on kädet olka-kyynärvarsineen ja jalat reisi-sääriluineen kiinni kropassa. Ei alaraajasta puhuttaessa näitä tarvitse alkaa erottelemaan snoppailumielessäkään. Hyvä juttu oli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla