
Hikoiluttaako ja tykyttääkö? Vaihdevuodethan olivat jo! Voisiko kyseessä olla kilpirauhasen liikatoiminta? Mielialan laskun syynä voi olla puolestaan kilpirauhasen vajaatoiminta.
-
Millaiset oireet kilpirauhasen vajaatoiminnalla on?
Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi vaivaa useammin naisia kuin miehiä. Oireet alkavat yleensä pikkuhiljaa, ja monilla niitä on useita: väsymys, palelu, kuiva iho, ummetus, hidas syke, muistihäiriöt, masennus, äänen käheys, hiusten lähtö, painonnousu ja turvotus.
Lue myös: Viisi merkkiä siitä, että on syytä tarkistaa kilpirauhanen -
Eivätkö tällaiset oireet voi viitata muihin sairauksiin?
Kyllä vain. Iän myötä kilpirauhassairaudet myös lisääntyvät, ja esimerkiksi vaihdevuosioireita muistuttava kilpirauhasen toimintahäiriö voi jäädä siksi viisikymppisillä naisilla piiloon. -
Mistä kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu?
Vajaatoiminta seuraa siitä, että kaulalla sijaitseva kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormoni tyroksiinia (T4) verenkiertoon. Aivolisäke huomaa tämän ja alkaa puolestaan tuottaa suurempia määriä kilpirauhasen toimintaa lisäävää TSH-hormonia. Sekä kilpirauhasen vajaa- että liikatoiminta voidaan diagnosoida ottamalla laboratoriokokeet, joissa mitataan näiden kahden hormonin pitoisuudet. -
Miten vajaatoimintaa hoidetaan?
Lääkkeenä on kilpirauhashormoni tyroksiini, joka korvaa elimistön omaa, puuttuvaa kilpirauhashormonia. Hoito aloitetaan usein pienellä lääkeannoksella, ja parin kuukauden päästä katsotaan laboratoriokokein, millä annoksilla oireet poistuvat ja hormonipitoisuudet palaavat normaaleiksi. Sopivan lääkitystason löytyminen voi viedä useita kuukausia, ja tyroksiinia pitää käyttää yleensä lopun ikää. Kilpirauhaskokeet on otettava vuosittain.
Tärkeää: Kilpirauhasen toimintahäiriöt – mitä kaikkea ne saavat aikaan? -
Onko hoito kallista?
Ei toki, tyroksiini on erittäin halpa lääke. Keskimääräisellä annoksella kolmen kuukauden hoito maksaa noin kuusi euroa. -
Millaiset oireet liikatoiminnalla on?
Hikoilu, käsien vapina, painonlasku, lisääntynyt ruokahalu, suolen toiminnan vilkastuminen, sydämen tykytys, hermostuneisuus, unettomuus.
Kilpirauhasen liikatoiminnan aiheuttaa pääosin sairaus nimeltä Basedowin tauti, jossa veressä olevat vasta-aineet kiihdyttävät kilpirauhasen toimintaa. Basedowin taudin oireisiin kuuluu usein edellisten lisäksi silmäoireita kuten kirvely ja valonarkuus, kyynelvuoto, silmien punoitus ja ulospäin työntyminen sekä kahtena näkeminen.
Kilpirauhaskiista: Nyt puhuu lääkäri Antti Heikkilä -
Miten liikatoimintaa hoidetaan?
Aluksi liikatoimintaa hillitään karbimatsoli-nimisellä lääkkeellä. Siitä siirrytään lopulliseen hoitoon, jossa vaihtoehtoja ovat saman lääkkeen käyttö 12–18 kuukauden ajan, radiojodihoito ja leikkaus.
Karbimatsoli parantaa noin puolet Basedowin tautia sairastavista potilaista. Toinen vaihtoehto on radioaktiivinen jodi, joka nautitaan suun kautta kerta-annoksena. Se kertyy kilpirauhaseen ja tuhoaa sen soluja, jolloin liikatoiminta lakkaa. Usein jodihoidon pitkäaikaisseurauksena on kilpirauhasen vajaatoiminta, jota aletaan hoitaa tyroksiinilla.
Kolmas mahdollisuus on leikkaus, jossa kilpirauhanen poistetaan. Sen jälkeen potilaan pitää luonnollisesti käyttää tyroksiinikorvaushoitoa lopun ikää. -
Vaikuttavatko elintavat tai muu lääkitys näiden sairauksien syntyyn?
Elintavoilla ei ole merkitystä, perimällä sen sijaan on. Kilpirauhasen toimintahäiriötä sairastavalla henkilöllä saattaa olla kilpirauhassairautta suvussa.
Jotkin lääkkeet, kuten jodia sisältävät yskänlääkkeet ja kuvantamistutkimusten varjoaineet voivat laukaista kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnan. Terveyskauppojen merilevävalmisteet voivat sisältää kilpirauhasen toimintahäiriöitä aiheuttavia jodimääriä. Muun muassa estrogeenikorvaushoito – erityisesti suun kautta annosteltava – ja keliakia voivat lisätä tyroksiinin tarvetta, joten kilpirauhasarvot on syytä mitata, jos vointi muuttuu.
Liikatoiminnassa potilaan pitää ehdottomasti välttää tupakkaa, sillä tupakointi lisää Basedowin tautia sairastavan riskiä saada hankalia silmäoireita.
Mielenkiintoinen artikkeli: Kilpirauhasen vajaatoiminta rajoitti Railin autoilua -
Paraneeko vajaa- tai liikavajaatoiminta?
Vajaatoiminta on yleensä pysyvä, mutta pysyy hallinnassa tyroksiinilääkkeellä. Basedowin tauti voi rauhoittua vuosien kuluessa. Kilpirauhastulehdukseen liittyvä kilpirauhasen liikatoiminnan kaltainen tila paranee yleensä itsestään.
Asiantuntijana professori, endokrinologian erikoislääkäri Matti Välimäki, Lääkärikeskus Aava.
"Terveyskauppojen merilevävalmisteet voivat sisältää kilpirauhasen toimintahäiriöitä aiheuttavia jodimääriä."
Struuma katosi kansantautikartaltamme
- Maaperästä ravintoaineeksi kulkeutuva jodi on kilpirauhasen normaalille toiminnalle välttämätöntä. Jos jodia on ravinnossa niukasti, seurauksena voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta tai liikakasvu, struuma.
- Suomessa jodin puutetta ei enää esiinny. Toisin oli 1950-luvulla: silloin elintarvikkeiden jodipitoisuus oli pieni, ja struuma oli yksi tavallisimmista kansantaudeistamme. Sitten ruokasuolaan ja lehmien rehuun alettiin lisätä jodia, ja struuma katosi.
- Maailmalla jodin puute on sen sijaan yleistä. Jodivaje näkyy muun muassa lasten pienikasvuisuutena ja älyllisten toimintojen heikkoutena.
"kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormoni tyroksiinia (T4) verenkiertoon."
Toimittajako tuossa oli oikonut? Kilpirauhanen tuottaa erityksestään noin viidesosan tärkeää T3-hormonia, jonka tarpeesta 80% kuitenkin syntyy muualla. muualla T4-hormoni on vain "raaka-aine" joka terveillä ihmisillä maksassa ja kaikkiallakin kropassa TOIVOTTAVASTI muuntuu solujen varsinaisesti tarvitsemaksi T3-hormoniksi. Kaikilla ei muunnos toimi. Tunnettu esimerkki John Kennedy joka v. 1955 alkaen popsi 2 x 25 ug T3-hormonia
Matti Välimäen terveitä näkemyksiä kannattaa lukea Kilpirauhasliiton KILPI-lehden 2-2015 sivuilta 4-6. Löytyy liiton nettisivuilta pdf:nä