Hikoiluttaako ja tykyttääkö? Vaihde­vuodethan olivat jo! Voisiko kyseessä olla kilpirauhasen liikatoiminta? Mieli­alan laskun syynä voi olla puolestaan kilpirauhasen vajaatoiminta.

 1. Millaiset oireet kilpirauhasen vajaa­toiminnalla on?
  Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypo­tyreoosi vaivaa useammin naisia kuin miehiä. Oireet alkavat yleensä pikkuhiljaa, ja monilla niitä on useita: väsymys, palelu, kuiva iho, ummetus, hidas syke, muistihäiriöt, masennus, äänen käheys, hiusten lähtö, painonnousu ja turvotus.
  Lue myös: Viisi merkkiä siitä, että on syytä tarkistaa kilpirauhanen

 2. Eivätkö tällaiset oireet voi viitata muihin sairauksiin?
  Kyllä vain. Iän myötä kilpirauhassairaudet myös lisääntyvät, ja esimerkiksi vaihdevuosi­oireita muistuttava kilpirauhasen toimintahäiriö voi jäädä siksi viisikymppisillä naisilla piiloon.

 3. Mistä kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu?
  Vajaatoiminta seuraa siitä, että kaulalla sijaitseva kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormoni tyroksiinia (T4) verenkiertoon. Aivolisäke huomaa tämän ja alkaa puolestaan tuottaa suurempia määriä kilpirauhasen toimintaa lisäävää TSH-hormonia. Sekä kilpi­rauhasen vajaa- että liikatoiminta voidaan diagnosoida ottamalla laboratoriokokeet, joissa mitataan näiden kahden hormonin pitoisuudet.

 4. Miten vajaatoimintaa hoidetaan?
  Lääkkeenä on kilpirauhashormoni tyroksiini, joka korvaa elimistön omaa, puuttuvaa kilpirauhashormonia. Hoito aloitetaan usein pienellä lääkeannoksella, ja parin kuukauden päästä katsotaan laboratoriokokein, millä annoksilla oireet poistuvat ja hormonipitoisuudet palaavat normaaleiksi. Sopivan lääkitystason löytyminen voi viedä useita kuukausia, ja tyroksiinia pitää käyttää yleensä lopun ikää. Kilpirauhaskokeet on otettava vuosittain.
  Tärkeää: Kilpirauhasen toimintahäiriöt – mitä kaikkea ne saavat aikaan?

 5. Onko hoito kallista?
  Ei toki, tyroksiini on erittäin halpa lääke. Keskimääräisellä annoksella kolmen kuukauden hoito maksaa noin kuusi euroa.

 6. Millaiset oireet liikatoiminnalla on?
  Hikoilu, käsien vapina, painonlasku, lisääntynyt ruokahalu, suolen toiminnan vilkastuminen, sydämen tykytys, hermostuneisuus, unettomuus.
  Kilpirauhasen liikatoiminnan aiheut­taa pääosin sairaus nimeltä Basedowin tauti, jossa veressä olevat vasta-aineet kiihdyttävät kilpirauhasen toimintaa. Basedowin taudin oireisiin kuuluu usein edellisten lisäksi silmäoireita kuten kirvely ja valonarkuus, kyynelvuoto, sil­mien punoitus ja ulospäin työntyminen sekä kahtena näkeminen.
  Kilpirauhaskiista: Nyt puhuu lääkäri Antti Heikkilä

 7. Miten liikatoimintaa hoidetaan?
  Aluksi liikatoimintaa hillitään karbimatsoli-nimisellä lääkkeellä. Siitä siirrytään lopulliseen hoitoon, jossa vaihtoehtoja ovat saman lääkkeen käyttö 12–18 kuukauden ajan, radiojodihoito ja leikkaus.
  Karbimatsoli parantaa noin puolet Basedowin tautia sairastavista potilaista. Toinen vaihtoehto on radioaktiivinen jodi, joka nautitaan suun kautta kerta-annoksena. Se kertyy kilpirauhaseen ja tuhoaa sen soluja, jolloin liikatoiminta lakkaa. Usein jodihoidon pitkäaikaisseurauksena on kilpirauhasen vajaatoiminta, jota aletaan hoitaa tyroksiinilla.
  Kolmas mahdollisuus on leikkaus, jossa kilpirauhanen poistetaan. Sen jälkeen potilaan pitää luonnollisesti käyttää tyroksiinikorvaushoitoa lopun ikää.

 8. Vaikuttavatko elintavat tai muu lääkitys ­näiden sairauksien syntyyn?
  Elintavoilla ei ole merkitystä, perimällä sen sijaan on. Kilpirauhasen toimintahäiriötä sairastavalla henkilöllä saattaa olla kilpirauhassairautta suvussa.
  Jotkin lääkkeet, kuten jodia sisältävät yskänlääkkeet ja kuvantamistutkimusten varjoaineet voivat laukaista kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnan. Terveyskauppojen merilevävalmisteet voivat sisältää kilpirauhasen toimintahäiriöitä aiheuttavia jodimääriä. Muun muassa estrogeenikorvaushoito – erityisesti suun kautta annosteltava – ja keliakia voivat lisätä tyroksiinin tarvetta, joten kilpirauhasarvot on syytä mitata, jos vointi muuttuu.
  Liikatoiminnassa potilaan pitää ehdottomasti välttää tupakkaa, sillä tupakointi lisää Base­dowin tautia sairastavan riskiä saada hankalia silmä­oireita.
  Mielenkiintoinen artikkeli: Kilpirauhasen vajaatoiminta rajoitti Railin autoilua

 9. Paraneeko vajaa- tai liikavajaatoiminta?
  Vajaatoiminta on yleensä pysyvä, mutta pysyy hallinnassa tyroksiinilääkkeellä. Basedowin tauti voi rauhoittua vuosien kuluessa. Kilpirauhastulehdukseen liittyvä kilpirauhasen liikatoiminnan kaltainen tila paranee yleensä ­itsestään.

Asiantuntijana professori, endokrinologian erikois­lääkäri Matti Välimäki, Lääkärikeskus Aava.

"Terveyskauppojen merilevävalmisteet voivat sisältää kilpirauhasen toimintahäiriöitä aiheuttavia jodimääriä."

Struuma katosi kansantauti­kartaltamme

 • Maaperästä ravintoaineeksi kulkeutuva jodi on kilpirauhasen normaalille toiminnalle välttämätöntä. Jos jodia on ravinnossa niukasti, seurauksena voi olla kilpirauhasen vajaatoiminta tai liikakasvu, struuma.
 • Suomessa jodin puutetta ei enää esiinny. Toisin oli 1950-luvulla: silloin elintarvikkeiden jodipitoisuus oli pieni, ja struuma oli yksi tavallisimmista kansantaudeistamme. Sitten ruokasuolaan ja lehmien rehuun alettiin lisätä jodia, ja struuma katosi.
 • Maailmalla jodin puute on sen sijaan yleistä. Jodivaje näkyy muun muassa lasten pienikasvuisuutena ja älyllisten toimintojen heikkoutena.
vain T3 ylläpitää elämää

Kilpirauhanen kiusaa ja väsyttää – 9 kysymystä lääkärille

"kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormoni tyroksiinia (T4) verenkiertoon." Toimittajako tuossa oli oikonut? Kilpirauhanen tuottaa erityksestään noin viidesosan tärkeää T3-hormonia, jonka tarpeesta 80% kuitenkin syntyy muualla. muualla T4-hormoni on vain "raaka-aine" joka terveillä ihmisillä maksassa ja kaikkiallakin kropassa TOIVOTTAVASTI muuntuu solujen varsinaisesti tarvitsemaksi T3-hormoniksi. Kaikilla ei muunnos toimi. Tunnettu esimerkki John Kennedy joka v. 1955 alkaen popsi 2 x...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.