ABC. Siinä on muistikirjaimet vitamiineihin, joiden saannista kannattaa erityisesti huolehtia. Vähiten näistä on esillä se ensimmäinen eli vitamiini A – vaikka ihan suotta.

Myönnetään: Vitamiiniviidakko on sekava, mutta ilman niitä ei elimistömme toimi. Vitamiinien keskeinen tehtävä on osallistua aineenvaihdunnan säätelyyn.

Vitamiinit eivät tuota energiaa, mutta ne ovat välttämättömiä tapahtumissa, joissa energiaa tuotetaan elimistöön. Ihminen tarvitsee kaikkia 13 vitamiinia, myös A-vitamiinia – joka on rasvaliukoinen. Myös D-, E- ja K-vitamiinit ovat rasvaliukoisia. Loput ovat vesiliukoisia.

Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön ja vesiliukoiset eivät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

A-vitamiini on helposti saatavilla ruuista eikä sitä yleensä tarvitse ottaa pillerinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kannattaa popsia keltaisia, punaisia ja vihreitä kasviksia, esimerkiksi porkkanaa, bataattia ja lehtikaalia. Saantisuositus täyttyy, kun syöt reilun kokoisen porkkanan päivässä. 

Tätä tärkeää vitamiinia ei kannata haalia apteekista – vaan jääkaapista

Runsaasti A-vitamiinia löytyy myös maksasta, kananmunan keltuaisesta, maitovalmisteista ja vitaminoiduista ravintorasvoista. Naisilla suositus on 700 ja miehillä 900 retinoliekvivalenttia eli µg vuorokaudessa.

A-vitamiinia ei voi saada kasvikunnan tuotteista liikaa. Raskauden aikana on syytä rajoittaa maksaruokien nauttimista, sillä ylisuuret annokset voivat kasvattaa sikiövaurion riskiä.

A tukee niin solujen kasvua kuin ihon ja limakalvojen kuntoa. Vitamiini on erittäin tärkeää näkökyvylle, sen puute voi aiheuttaa hämäräsokeutta ja silmien kuivumista. Myös ihon kuivuminen on liitetty A-vitamiinin saannin vähyyteen. A-vitamiini tekee ihostasi tasavärisen ja raikkaan näköisen.

Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja ruokatoimittaja Christina Aaltion arkistot

Sisältö jatkuu mainoksen alla