Miten rytmittää viisaasti liikunta ja ruokailu osaksi päivää? Kymmenientuhansien kuntoilijoiden kohtaama mies kertoo vinkit, mitä nauttia ja milloin.

Pekka Pulkkinen kohtaa vuosittain 10 000 suomalaista kuntoilijaa. Hän toimii Vierumäen urheiluopistossa testauspäällikkönä ja opastaa asiakkaitaan myös ravitsemusasioissa.

1. Miten neuvot kuntoilijoita rytmittämään ateriat päivän aikana?

Tasainen ateriarytmi on tärkeä. Yksilöllisiä eroja on kuitenkin paljon. Joku voi syödä kaksi tuntia ennen liikuntaa, toisella sama ajoitus tuo vatsanväänteitä liikunnan aikana. Tärkeää on tunnistaa, mikä on itselle hyväksi.
Perusneuvona voi silti sanoa, ettei kenenkään kannata syödä raskasta grillipihviä ennen urheilua, se ei auta jaksamaan. Lautasmalli on hyvä pohja ja se, että syö runsaasti kasviksia.

2. Tarvitseeko liikkuja enemmän proteiineja?

Peruskuntoilijan tarvitsema proteiini tulee päivittäisestä ruokavaliosta. Erityisiä proteiinivalmisteita ei tarvita, jollei halua lisätä lihasten massaa. Vähärasvainen broileri, kala ja palkokasvit ovat hyvä pohja.
Makeuttamattomasta rahkasta ja raejuustosta saa tarvittaessa helposti lisää täydennystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Miten paljon kuntoillessa pitää juoda?

Päivän aikana pitäisi juoda tasaisesti 1–1 ½ litraa ruuan sisältämän nesteen lisäksi. Urheillessa tulee kramppeja, jos juo liian vähän. Alle tunnin liikunnan aikana ei tarvitse juoda lainkaan, jos päivän aikana on juonut sopivasti. Yli tunnin urheilusuoritus vaatii lisäjuomaa: jo puolen tunnin jälkeen kannattaa nauttia pari desiä vettä ja lisää puolen tunnin välein urheilun edetessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla